GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog

Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 18:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kupcu bivše državne nekretnine Češka vila na Visu - tvrtki Philip Vermeulen, Vlada je u četvrtak odobrila dodatnu godinu dana za realizaciju obveza iz kupoprodajnog ugovora, jer zbog pandemije i postupanja upravnih tijela nije uspjela obaviti što se tražilo u prvoj godini od njegova sklapanja.

Češka vila je odlukom Vlade prodana Philipu Vermeulenu 7. veljače 2019., za 32,2 milijuna kuna.

Nakon toga, 25. srpnja 2019. s tom je tvrtkom sklopljen kupoprodajni ugovor za tu cijenu i obvezu kupca da rekonstruira vilu u hotel i izgradi još jedan novi hotel sa sveukupno do 160 kreveta visoke kategorije i to sve u roku od tri godine od potpisivanja ugovora, podsjetio je na Vladi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

U prvoj godini tog roka trebalo je ishoditi dozvole za gradnju, pod prijetnjom raskida ugovora i plaćanja ugovornih kazni od milijun kuna, no kupac nije uspio ishoditi tu dozvolu u ugovorenom roku zbog, kako je kazao Horvat, zastoja u radu i komunikaciji zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog posljedica postupanja nadležnih upravnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima.

"Kupac je stoga zatražio dodatni rok od godinu dana za tu dozvolu, čime se ukupni rok za izgradnju građevina ugostiteljsko-turističke namjene sukladno UPU-Češka vila produžava sa 36 na 48 mjeseci. Razloge za odobravanjem tog dodatnog roka smatramo ekonomski opravdanim te se zato i donosi ovakva odluka i kako bi se s kupcem mogao sklopiti ankes ugovora o kupoprodaji. U protivnom bi se ugovor morao raskinuti i tada bi svaka strana morala vratiti primljeno - RH 32,2 milijuna kuna koju je kupac platio, a kupac vratiti nekretninu u vlasništvo RH", objasnio je ministar Horvat.

U sklopu te odluke navodi se i da je kupac u cijelosti isplatio kupoprodajnu cijenu te da se ministra Horvata i zadužuje da potpiše ankes ugovora, no nije navedeno kada odnosno u kojem rok će se to potpisati.

Češka vila na poluotoku Sv. Juraj u gradu Visu tako još uvijek čeka svoju obnovu, nakon što ju je u samostalnoj Hrvatskoj gotovo svaka vlada pokušavala beuspješno prodati, jer je nakon što je prvobitno bila u češkom vlasništvu, a potom bivše vojske JNA, u samostalnoj Hrvatskoj prešla u državno vlasništvo.

Neki su je zvali i "Titova vila na Visu", a riječ je o nekretnini tlocrtne površine 296 četvornih metara, u kojoj može biti hotel u sklopu pripadajuće turističke zone površine 3,6 hektara za izgradnju turističkih smještajnih jedinica visoke kategorije.

Ipak, kupac je pronađen na natječaju krajem 2018., kada se tvrtka Philip Vermeulen d.o.o. s Visa (registrirana 2004.) jedina javila s ponudom na državni natječaj ponudivši za kupnju 32,2 milijuna kuna ili oko 80 tisuća kuna više od početno tražene cijene.

Iza te tvrtke, prema podacima iz sudskog registra, stoji jedini osnivač i direktor Philippus Vermeulen iz Južnoafričke Republike, koji je na Visu poznat godinama, jer je prije 15-ak godina tamo kupio bivši pogon Jugoplastike (nekadašnju zgradu osnovne škole), a godinu dana kasnije njegova druga viška tvrtka Business doctor d.o.o. preuzela je i komišku tvornicu za preradu ribe Neptun.

Tagovi: Češka vila, Philip Vermeulen, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE