GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupari: Tri koncepta za najveće turističko ulaganje

Kupari: Tri koncepta za najveće turističko ulaganje
MEGA ULAGANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2017 / 22:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prođe li sve prema planu, tijekom narednih mjesec dana investitori u Župu Dubrovačku, tvrtka Avenue ulaganja iz Zagreba, Ministarstvu državne imovine trebala bi dostaviti idejno rješenje za jedan od najiščekivanijih domaćih turističkih objekata, kompleks Kupara.

Tada će napokon biti poznato kako bi 2020. godine, za kad je najavljeno otvaranje kompleksa, trebao izgledati danas potpuno napušteni i u ratu uništeni bivši Titov vojni kompleks, prenamijenjen u turističko-ugostiteljske svrhe i 2015. godine preko međunarodnog natječaja dan u koncesiju kompaniji Avenue ulaganja, u vlasništvu ruskog investitora Sergeja Gljadelkina.

On se, kao jedini ponuđač na natječaju, u Kupare obvezao uložiti oko 100 milijuna eura, priloživši uz natječajnu dokumentaciju i pismo namjere hotelskog lanca Marriott International koji bi u Hrvatsku, i to upravo u Župu Dubrovačku, prema najavama, napokon doveo ekskluzivni brand Ritz Carlton, piše Jutarnji list.

Kako je Jutarnjem listu potvrdilo nekoliko sugovornika, predstavnik investitora prije dva je mjeseca na sastanku u Ministarstvu državne imovine predstavio tri potencijalne verzije idejnog rješenja za projekt Kupara, a koje su podrazumijevale različite koncepte smještaja, kao i različit broj ključeva.

Pored predstavnika koncesionara Avenue ulaganja i Ministarstva državne imovine, sastanku su također prisustvovali i djelatnici Ministarstva turizma, predstavnici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, ali i načelnik općine Župa Dubrovačka Silvije Nardelli, na čijem će se teritoriju projekt realizirati.

Prvi prijedlog idejnog rješenja, potvrdilo nam je nekoliko sudionika sastanka, podrazumijevao je koncept Kupara s otprilike 400 smještajnih jedinica, a drugi je zamišljen na razini od nešto malo manje od 350 soba.

Najviše "pažnje" na sastanku prije dva mjeseca izazvala je treća, i investitorima najprivlačnija varijanta budućeg kompleksa Kupari.

Kako je predstavljeno, ta bi treća varijanta podrazumijevala najluksuzniji tip smještaja, a time i najveće ulaganje, ali je njome predviđeno znatno manje smještajnih kapaciteta, točnije njih 200-tinjak, što nije izazvalo pretjerano oduševljenje predstavnika Župe Dubrovačke.

Pored toga, čini se da se investitori i predstavnici jedinice lokalne samouprave malo razilaze i u shvaćanju arhitektonskog rješenja za bivši vojni kompleks, a koje bi moglo biti krucijalno za privlačenje nekih od najvećih i najluksuznijih hotelskih brendova u destinaciju pored Dubrovnika.

Naime, potvrdio je to Jutarnjem listu i načelnik Župe Dubrovačke Silvije Nardelli.

"Točno, na sastanku u Zagrebu bilo nam je predstavljeno nekoliko varijanti idejnog rješenja za Kupare, a treća varijanta, prema mojem mišljenju, predstavljala je najveći odmak od onoga što je bilo zacrtano ugovorom koji je investitor potpisao kad je uzeo Kupare u koncesiju. Ta varijanta podrazumijeva smještaj koncipiran na kombinaciji hotela i vila te najmanji broj soba, a to nije na tragu onoga što smo inicijalno bili dogovorili. No, nema ovdje nikakvog problema, zamolili smo investitore da malo izmijene koncept projekta i siguran sam da ćemo naći neko rješenje na obostrano zadovoljstvo. No, u Kuparima ne želimo vile, već hotelski smještaj", rekao je načelnik Nardelli za Jutarnji list.

Idejno rješenje za jedan od najiščekivanijih turističkih kompleksa u Hrvatskoj tako je trenutno na doradi i trebao bi biti gotov za otprilike mjesec dana, nakon čega će ga Avenue ulaganja nanovo slati u Ministarstvo državne imovine.

Prema izvorima bliskima investitoru, Avenue ulaganja projekt u Kuparima zamišljaju otprilike na tragu nedavno predstavljenog projekta Four Seasons na Hvaru koji je, u skladu sa svjetskim trendovima, napravio odmak od "klasičnog" koncepta hotela.

Kako su predstavnici Arqaam Capitala predstavili u utorak u Sesvetskom Kraljevcu, hvarski Four Season resort bazirat će se na mnoštvu razdvojenih i dislociranih objekata s 220 smještajnih jedinica, od čega je 120 jedinica namijenjeno za hotelski smještaj, a ostatak za prodaju.

No, i taj rezidencijalni dio kompleksa, najavili su investitori, njegovi bi vlasnici u trenucima kad ga ne koriste mogli dati u renta pool, gdje bi ga upravitelj objekta dalje iznajmljivao posjetiteljima.

Sličan koncept za Kupare zamišljaju i u Avenue ulaganjima, s time da bi investitor u jednom objektu u Pelegrinu koncentrirao 90-ak soba, a ostalih stotinjak smještajnih jedinica dislocirao bi se u više zasebnih objekata.

Dio njih, točnije 30 posto, doista bi išlo u prodaju, no ostatak bi i dalje funkcionirao kao hotelski smještaj, iako sobe ne bi bile objedinjene u jedinstvenom objektu, kako su to inicijalno zamislili predstavnici jedinice lokalne samouprave.

Takvo rješenje, pojašnjavaju izvori Jutarnjeg lista, praktično je nužno želi li se u Župu Dubrovačku doista dovesti jedan od svjetski najpoznatijih hotelskih brendova, Ritz Carlton.

Kako doznaje Jutarnji list, Avenue ulaganja s njima još nisu potpisali ugovor niti dovršili pregovore, a koncesionar navodno pregovara još s dva luksuzna hotelska branda pa ostaje vidjeti koji će od njih u konačnici stići na hrvatski dio Jadrana.

Ta bi informacija javnosti trebala biti poznata negdje u rujnu ove godine, a prije toga investitori bi s općinom Župa Dubrovačka trebali dogovoriti idejno rješenje projekta jer je ono preduvjet za izradu urbanističkog plana uređenja.

U međuvremenu, za realizaciju projekta preostaje još izraditi sve zakonom predviđene studije, ukloniti sve objekte, osim hotela Grand, u kojem će vrlo vjerojatno nakon dovršetka objekta biti organizirani zajednički sadržaji poput wellnessa i ugostiteljstva.

I investor i lokalna zajednica pritom su uvjereni kako će zajedničkim snagama vrlo brzo doći do idejnog rješenja koje će zadovoljiti i jednu i drugu stranu, a destinaciji pored Dubrovnika napokon donijeti turističku ponudu kakva joj i priliči.

Tagovi: Kupari, Avenue ulaganja, Sergej Gljadelkin, Ritz Carlton, Silvije Nardelli, Arqaam Capital
PROČITAJ I OVO
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna
NATJEČAJ
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna

ZAGREB - Tvrtka Državne nekretnine do 10. rujna provodi natječaj za zakup 32 državna poslovna prostora u osam gradova, pri čemu ih je najviše, 21, u Zagrebu, a početne cijene mjesečne neto zakupnine kreću se od najmanje 528 do najviše 11.756 kuna, izvijestili su u srijedu iz te tvrtke.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE