GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuk: Potresi su razobličili i slabu kvalitetu gradnje diljem Hrvatske

Kuk: Potresi su razobličili i slabu kvalitetu gradnje diljem Hrvatske
GRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 21:56
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Seizmolog Krešimir Kuk u Dnevniku N1 govorio je o jučerašnjem potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

Tlo se gotovo neprestano trese, počev od jučer, i dosta se potresa osjeti u užem epicentralnom području, što izaziva dodatne neugodne efekte, rekao je seizmolog. Oni su slabiji i ne izazivaju štete na već teško oštećenim objektima.

Što se tiče evakuacije dijela građana iz centra Zaprešića, te pitanja je li za oštećenja kriva loša gradnja ili jačina potresa, Kuk kaže:

“Oboje. Ovo je bio jako potres koji je oslobodio ogromnu energiju, što se manifestiralo ozbiljnom jakošću i daleko od epicentra. Koliko je odgovorna loša gradnja… Toga je uvijek bilo u povijesti. Novije zgrade ne bi smjele trpjeti oštećenja od epicentra potresa”, kazao je Krešimir Kuk za N1 televiziju.

Kazao je kako je gradnja problem na području cijele republike.

“Zgrade građene od cigle nisu u mogućnosti biti otporne na ovako jake potrese, za koje smo znali da se mogu dogoditi. Njihova su veziva slaba i bez potresa, a potres ih zatrese toliko da ne mogu izdržati.

Dva jaka i nekoliko slabijih prethodila su ovom velikom potresu. Nije pravilo da najjači započinje seriju, no nakon glavnog slijedi serija potresa. Ne znači da će se glavni dogoditi na početku, ne radi se o neobičnoj situaciji. Ovo što se naknadno događa normalna je pojava koja slijedi jak potres.

U principu nakon jačeg potresa uglavnom slijede potresi koji mu se jačinom ne približavaju. Očekivano je da će idući potresi biti slabiji”, rekao je seizmolog.

U odnosu na Zagrebački ovaj je potres oslobodio pet puta više energije, kaže on.

“Mehanizam nastanka vrlo je sličan, kao i karakteristike ispod tla. Ovakvi su se potresi događali i ranije, 1909. na istom je području bio potres ovakve jačine”, rekao je Kuk.

Kazao je kako je i dojam o jučerašnjem potresu u Zagrebu bio drugačiji od onoga kada je bio epicentar kod Kašine, jer je epicentar bio bliže u ožujku.

“Moguće su sve magnitude manje od onog jučerašnjeg potresa i treba paziti na već oštećene objekte, jer sada i manje magnitude mogu biti velika opasnost – malo podrhtavanje može uzrokovanje rušenje objekata”, rekao je Kuk.

Tagovi: Krešimir Kuk, potres u Petrinji, Zaprešić, kvaliteta gradnje, Darinko Dumbović, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE