GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraj uzleta njemačkog tržišta nekretnina, krivi su skupi krediti

Kraj uzleta njemačkog tržišta nekretnina, krivi su skupi krediti
PREKID TRENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 20:40
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Dugogodišnji procvat njemačkog tržišta nekretnina je završio. Stanovi i kuće za jednu ili dvije obitelji u zadnjem su tromjesečju pojeftinili za 3,6 posto, najviše u posljednjih 16 godina, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pad je, uz minus od pet posto, bio još izraženiji u odnosu na prethodni kvartal.

Usporedna promjena posljednji put zabilježena je u prvom tromjesečju 2007. Stanovi su prošle godine pojeftinili 3,8 posto, kažu statističari.

"Ključni čimbenik je slaba potražnja. Kupci su oprezniji zbog povećanja troškova financiranja i nastavka jake inflacije", objavio je institut.

Krediti su poskupjeli jer je Europska središnja banka, računajući s inflacijom, od ovog ljeta značajno podigla temeljne kamate, što se prelilo i na kredite poslovnih banaka.

Unatoč povlačenju cijena u prošlom tromjesečju, nakon rasta u prva tri kvartala, stanovi i kuće na kraju 2022. bili su 5,3 posto skuplji nego 12 mjeseci ranije.

Prošle godine stanovi i obiteljske kuće poskupjeli su u prosjeku za 11,5 posto, najviše od početka praćenja 2000. godine.

U posljednja tri mjeseca prošle godine općenito su pale cijene nekretnina i u gradovima i u ruralnim područjima, stanova manje nego obiteljskih kuća.

U velikim njemačkim gradovima - Berlinu, Hamburgu, Münchenu, Kölnu, Frankfurtu, Stuttgartu i Dusseldorfu - kuće za jednu ili dvije obitelji pojeftinile su u prosjeku za 2,9 posto, a stanovi za 1,6 posto.

Tagovi: njemačko tržište nekretnina, Institut za njemačko gospodarstvo, Deutsche Bank, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE