GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kovačević: Nacionalni stadion je populizam

Kovačević: Nacionalni stadion je populizam
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2019 / 21:41
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Još 2013. godine tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić najavio je gradnju Nacionalnog stadiona, pa ta ideja svake druge godine vaskrsne uvek sa drugačijim iznosom potrebnim za njegovu izgradnju.

Ovog puta izgleda da je odluka doneta, pa se u prostorijama gradske uprave već može videti Prostorni plan po kom će se kod Surčina na zemljištu PKB-a koje nije privatizovano pristupiti gradnji stadiona, piše Danas.

Zanimljivo je da se 2015. govorilo o investiciji od 150 miliona evra koliko je potrebno za gradnju Nacionalnog stadiona. Onda je 2018. predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao kako će nas "izgradnja koštati najmanje 200, ako ne i 250 miliona evra". U poslednjoj izjavi od pre nekoliko dana ministar finansija Siniša Mali je istakao da će izgradnja velelepnog stadiona od 60.000 mesta na 35 hektara koštati između 50 i 70 miliona evra. On je rekao da će na ukupno 430 hektara biti izgrađen niz pratećih objekata kao što su izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akva-park i tehnološki park u koji bi trebalo da budu smešteni veliki svetski trgovački lanci.

Istina je da Beograd, a ni Srbija nemaju stadione koji ispunjavaju stroge UEFA standarde za organizaciju fudbalskih prvenstava, ali mišljenja su podeljena oko toga da li je nacionalni stadion baš projekat od prioriteta pored svih infrastrukturnih nedostataka.

Ekonomista Milan Kovačević ističe da se kod nas stalno jedno priča, a drugo radi.

– Tako je vlast prvo obećala da će srediti fudbal, pa ništa, pa da će privatizovati klubove, pa ništa. Evo, sad imamo priču o nacionalnom stadionu, a ne znamo ni čija su ona druga dva. Sigurno je da stadion nije prioritet, ali kod nas obično nema nekih analiza opravdanosti za tako velike investicije. Mislim da je to populistički potez, kao što su fontana ili jarbol – ocenjuje Kovačević dodajući i da se u ove poduhvate ide na krilima kampanje da je došlo zlatno doba.

On podseća da Beograd nema odgovarajući kongresni centar, što je za turizam važnije nego stadion.

Ekonomista Danilo Šuković ističe da mi zaista nemamo stadion koji zadovoljava evropske standarde što je pokazatelj naše bede.

– Zaista mislim da nam treba nacionalni stadion, ali da ne košta stotine miliona evra, samo da ispunjava standarde. Ipak, s druge strane infrastruktura koju bi država trebalo da finansira je zapuštena. Imamo mnogo drugih važnih infrastrukturnih potreba. Granični prelaz prema Crnoj Gori se na primer raspada. Domovi zdravlja, škole, putevi... na tome se štedi, a onda se prikazuje suficit budžeta – napominje Šuković.

Jedno od pitanja je i koliko će stadion stvarno da košta. Milan Kovačević kaže da se kod nas generalno loše troši novac. "Često počnemo sa jednom cenom pa završimo sa drugom."

Ovo svakako nije naš specijalitet, ali zbog toga ništa manje ne zabrinjava.

Nekoliko skorašnjih primera gradnje velikih stadiona pokazuju da se cena može oteti kontroli. Recimo, nacionalni stadion u Budimpešti bi trebalo uskoro da bude pušten u rad. Planovi o njegovoj gradnji objavljeni su još 2011. godine, a procena troškova iznosila je 110 miliona evra. Kada se pristupilo gradnji 2014. godine, visina troškova je porasla na oko 330 miliona evra, da bi prema podacima iz 2017. godine krajnja cena stadiona od oko 68.000 mesta dostigla astronomskih 610 miliona evra.

Sličan je primer i sa izgradnjom novog stadiona londonske ekipe Totenhem od 62.000 mesta čija je početna cena projektovana na 400 miliona evra, da bi konačna cena dostigla 850 miliona funti. Takođe i nacionalni stadion u Rumuniji, kod Bukurešta od 55.000 mesta otvoren 2011. godine, poskupeo je sa početnih 120 na 235 miliona evra.

Mnogo manji stadioni, kao na primer u Tirani od 22.300 mesta, koji bi uskoro trebalo da bude pušten u rad, košta oko 60 miliona evra, dok je pre nekoliko dana objavljena vest da bi se kod Zagreba u Velikoj Gorici mogao graditi stadion od 30.000 mesta za celih 150.000 miliona evra. Tako da ostaje da se vidi koliko će zaista koštati "jedan od najlepših evropskih stadiona", kako je prošle godine najavio Vučić.

Tagovi: srpski nacionalni stadion, Milan Kovačević, Danilo Šuković, Aleksandar Vučić, Tomislav Karadžić
PROČITAJ I OVO
U lipnju 6,6 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U lipnju 6,6 posto manje građevinskih dozvola nego lani

ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju izdano 683 građevinske dozvole, što je 6,6 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.

Opustjeli New York, sve više praznih stanova
ODLAZAK
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
NEW YORK - New York je za mnoge bio prvo što su ugledali po dolasku u Novi svijet - puno ih nikad nije otišlo iz te jedinstvene metropole. Ali sad, u doba korone, mnogi odlaze. Gradski život više nije isti, a i stanovi su preskupi.
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
POMOĆ
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
BRUXELLES - Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz  Srbije
TREND
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz Srbije
LJUBLJANA - U razdoblju od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susjednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Njemačke i Srbije.
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
TREND
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
BEOGRAD - Prema podacima koji su prikupljeni u drugom kvartalu ove godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije opala je za 2,6% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj pad iznosi 0,8% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE