GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korona bez većeg uticaja na tržište nekretnina u Beogradu

Korona bez većeg uticaja na tržište nekretnina u Beogradu
BEZ POSLEDICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 21:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Pandemija korona virusa nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina u Beogradu, jer nije došlo do drastičnije promene cena, objavio je danas portal za oglašavanje nekretnina 4zida.

“Tokom vanrednog stanja smanjio se broj realizovanih kupoprodaja, a stanovima za izdavanje je, u manjoj meri, snižavana cena. Ipak, možemo reći da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio”, navedeno je u saopštenju.

Portal 4zida je uradio i analizu o odnosu između prosečnih oglašenih i prosečnih prodajnih cena stanova u Beogradu, na uzorku većem od 73.000 oglasa starogradnje, koliko ih ima na ovom portalu, a za prosečne prodajne cene, korišćeni su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Analiza je pokazala da je beogradska opština sa najvišim prosečnim cenama i starogradnje i novogradnje Savski venac, gde je i najveća razlika između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji – i to 760 evra po metru kvadratnom.

Kako je precizirano, prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 2.510 evra po metru kvadratnom, a prosečna prodajna cena 1.750 evra po metru kvadratnom, što znači da su stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju u proseku za 30 odsto nižu cenu od one koja stoji u oglasima.

U opštinama Stari grad i Vračar, gde se cene nekretnina takođe visoke, odnos izmedju prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji je umereniji, pa se tako cene stanova snižavaju za oko 11 odsto prilikom prodaje.

Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra, pokazala je analiza.

U opštini Novi Beograd sličan je odnos cena tražnje-prodaje, kao i na Starom gradu i Vračaru.

Prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 1.795 evra po metru kvadratnom, a prosečna prodajna 1.598 evra po metru kvadratnom, što znači, pokazala je analiza, da se cene u pregovorima snižavaju za oko 10 odsto.

Sa portala 4zida su ocenili da postoje brojni razlozi zbog kojih vlasnici nekretnina ili agenti koji ih zastupaju u oglasima navode višu cenu od one za koju bi prodali svoju nekretninu.

Neko želi sebi da ostavi prostora za pregovore, a nekom se ne žuri sa prodajom i bitnije mu je da postigne višu cenu, nego da što pre realizuje prodaju, ukazali su sa tog portala.

Tagovi: koronavirus u Srbiji, Novi Beograd, Beograd, tržište nekretnina, Vračar, Stari grad, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
SNAŽAN RAST
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.120 građevinskih dozvola, što je 68,4 posto više u odnosu na ožujak 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
AMBICIJE
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
VARŠAVA - Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
IDEJE
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
STOCKHOLM - Budu li stvari tekle kako je švedska vlada zamislila, zračna luka Bromma u Stockholmu bit će zatvorena, a na tom mjestu će niknuti 30-ak tisuća novih stanova, čime bi se ublažio problem nedostatka stambenog prostora i visokih stanarina.
OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine
POREZI
OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine
ŽENEVA - Vlade bi u potrazi za dodatnim prihodima koji će poboljšati stanje u proračunima opterećenima koronakrizom trebale razmotriti porez na nasljedstvo i nekretnine, poručila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
Srbija: Vrednost građevinskih radova veća za petinu
RAST
Srbija: Vrednost građevinskih radova veća za petinu
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u prvom ovogodišnjem kvartalu, porasla je u odnosu na isti period lane za 20 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama taj rast iznosio 20,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE