GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolar i Šplajt vjeruju će se ipak realizirati kupnja Hotela Zagorje

Kolar i Šplajt vjeruju će se ipak realizirati kupnja Hotela Zagorje
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2020 / 19:32
Autor: SEEbiz / H
KUMROVEC - Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt u petak su istaknuli kako se nadaju da će se realizirati namjera tvrtke Zhongya Nekretnine o kupnji zgrade bivše političke škole u Kumrovcu, nakon što ta tvrtka nije do kraja prošle godine uplatila preostali potreban iznos.

Župan Kolar kazao je da je u četvrtak zatražio očitovanje Ministarstva državne imovine te informacije od direktora tvrtke Marija Rendulića oko uplate preostalog iznosa od strane kineske investitorice Jiang Yu.

"Tako dugo dok nemamo službenu potvrdu od Ministarstva je li gospođa Yu uplatila ili nije, meni je teško komentirati, da se ne bi dogodilo da je nekakva patka", izjavio je Kolar za Hinu te podsjetio da je uplaćen prvi dio novaca za zemljište te polog za nekretninu.

"Nisam siguran što bi značilo da je uplatila za okolno zemljište, a da zgradu ne kupi. Što će onda s tim zemljištem? Ja sam već rekao, ako gospođa Yu ne uplati novac za samu političku školu, onda si je kao investitor zatvorila sva vrata u Hrvatskoj", rekao je župan Kolar, zaključivši da bi bio vrlo razočaran da se investicija u obnovu objekta i njegovu novu, turističku funkciju ne provede.

Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec, nada se da će pitanje uplate uskoro biti riješeno.

"Ako su platili zemlju i kupili 27 tisuća kvadrata zemlje oko političke škole i to platili 1,1 milijun kuna, platili cijeli porez na nekretninu, dakle političku školu, potrošili na tu zgradu već 2,2 milijuna kuna, sigurno neće odustati", izjavio je Šplajt te dodao da su se stvari zakomplicirale na kineskoj državnoj razini zbog ekonomskog rata između SAD-a i Kine.

"Tu si mi ne možemo pomoći. Ali, bit će riješeno sigurno. Nisu ljudi uložili dva milijuna kuna da bi sad odustali od toga", zaključio je Šplajt.

Tvrtka Zhongya nekretnine do 31. prosinca 2019. godine nije uplatila preostali dio sredstava za kupnju hotela Zagorje – bivše političke škole u Kumrovcu,nakon što je ranije uplatila jamčevinu od 598 tisuća kuna.

Iz tvrtke poručuju kako partneri investitorice Jiang Yu nisu u spomenutom roku iz tehničkih razloga uspjeli alocirati novac u Republiku Hrvatsku. "Kineska vlada već mjesecima aktivno radi na tome da kontrolira iznošenje kapitala iz zemlje. Dio tih problema stigao je i do Europe, pa i do same Hrvatske u slučaju transakcije vezane uz bivšu političku školu u Kumrovcu. Svjedoci smo da su kineske investicije u Europu značajno pale u posljednjih godinu dana. Dio razloga za to svakako leži i u restrikcijama koje dolaze od službenog Pekinga", tvrdi se u priopćenju tvrtke Zhongya Nekretnine. Iz te tvrtke priopćili su i da nisu odustali od investicije u Kumrovcu. Naveli su da i dalje iznalaze modalitete kako bi novac u najskorije vrijeme stigao u Hrvatsku te da su spremni na nove razgovore s Vladom, ali i javljanje na novi natječaj ako bude raspisan.

Podsjetili su da su platili cjelokupan iznos poreza na kupoprodaju nekretnine, koju zasad nisu kupili te okolnog zemljišta površine gotovo 27.000 četvornih metara, a obje su transakcije vrijedne više od milijun i pol kuna. S jamčevinom na natječaju iz proljeća prošle godine, kineski investitori uplatili su više od dva milijuna kuna.
Ministarstvo državne imovine jučer je poručilo da će zadržati jamčevinu, a s obzirom na to da je procijenjena vrijednost navedene nekretnine viša od 7,5 milijuna kuna, odluku o daljnjem raspolaganju nekretninom donijet će hrvatska Vlada na jednoj od sljedećih sjednica.

Tagovi: Željko Kolar, Robert Šplajt, Hotel Zagorje, Politička škola, Kumrovec, Jiang Yu, Zhongya Nekretnine
PROČITAJ I OVO
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
ODLAZAK
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
NEW YORK - New York je za mnoge bio prvo što su ugledali po dolasku u Novi svijet - puno ih nikad nije otišlo iz te jedinstvene metropole. Ali sad, u doba korone, mnogi odlaze. Gradski život više nije isti, a i stanovi su preskupi.
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
POMOĆ
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
BRUXELLES - Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz  Srbije
TREND
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz Srbije
LJUBLJANA - U razdoblju od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susjednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Njemačke i Srbije.
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
TREND
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
BEOGRAD - Prema podacima koji su prikupljeni u drugom kvartalu ove godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije opala je za 2,6% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj pad iznosi 0,8% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
STRUKA
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
ZAGREB - Smatraju da je jasno vidljivo kako na prostoru gdje je predviđena nova gradnja ista ne bi trebala biti omogućena budući da to nije u skladu s duhom planskih odredbi GUP-a, temeljnog urbanističkog plana Grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE