GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski kralj nekretnina izgubio više od 90 posto svog bogatstva

Kineski kralj nekretnina izgubio više od 90 posto svog bogatstva
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2023 / 08:58
Autor: SEEbiz / klix.ba

PEKING - Proteklih nekoliko godina nije bilo sjajno vrijeme za 'superbogate' u Kini, posebno za one koji su svoje bogatstvo izgradili na nekada usijanom tržištu nekretnina.

Neto vrijednost kralja nekretnina Hui Ka Yana, predsjednika kompanije za razvoj nekretnina China Evergrande, pala je za skoro 93 posto, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Nekada se Yan smatrao drugom najbogatijom osobom u Aziji, a danas je njegovo bogatstvo palo sa 42 milijarde dolara na oko tri milijarde dolara.

Evergrande je sada najzaduženiji investitor u Kini sa 300 milijardi dolara obaveza i u središtu je problema s nekretninama u Kini. Od 2021. Hui Ka Yan je koristio svoje lično bogatstvo da podupre kompaniju koja je na dobrom putu ka bankrotu.

Prodao je svoje vile i privatne avione, ali to je bilo daleko od dovoljnog i kompanija Evergrande je u decembru 2021. platila obveznice u američkim dolarima nakon što je mjesecima pokušavala da prikupi novac za otplatu kreditora, dobavljača i investitora.

Prošle godine firma nije uspjela da isporuči svoj preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do daljnje zabrinutosti za njenu budućnost. Kompanija Evergrande je ogromna, ima oko 200.000 zaposlenih, ostvarila je više od 110 milijardi dolara prodaje u 2020. i posjeduje više od 1.300 objekata u više od 280 gradova.

Ali Hui nije jedini koji je u posljednje vrijeme doživio masovno uništenje svog bogatstva. Elon Musk, izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, postao je prva osoba koja je izgubila 200 milijardi dolara bogatstva. Najveći dio Muskovog bogatstva vezan je za Teslu, čije su dionice pale za 65 posto 2022. godini

Tagovi: Kineski kralj nekretnina, Evergrande, Hui Ya Kan, kinesko tržište nekretnina, Bloomberg Billionares Index
PROČITAJ I OVO
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE