GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska središnja banka obećala zaštitu kupcima stanova u krizi oko Evergrandea

Kineska središnja banka obećala zaštitu kupcima stanova u krizi oko Evergrandea
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 16:01
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineska središnja banka obećala je zaštititi kupce stambenih nekretnina, a regionalne vlasti u Shenzhenu pokrenule su istragu o poslovanju odjela za upravljanje bogatstvom posrnulog Evergrandea.

Narodna banka Kine (PBOC) nije u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici poimence spomenula nekretninskog diva Evergrande, ali je obećala da će „štititi legitimna prava potrošača stambenog prostora".

Najavili su i da će monetarna politika biti ciljana, fleksibilna i primjerena.

Priopćenje je objavljeno nakon sastanka odbora za monetarnu politiku o stanju u financijskom sustavu u trećem tromjesečju, a najava potpore kupcima podudarna je s izjavama čelnika Evergrandea koje signaliziraju nastojanja da se spriječi prelijevanje krize u financijski sustav.

Istupi središnje banke i čelnika posrnule kompanije naznačuju i da će mali ulagači u nekretnine imati prioritet pred inozemnim vlasnicima Evergrandeovih dugova, primjećuje Reuters.

Evergrande je nagomilao 305 milijardi dolara duga i strahovalo se da će se njegovi problemi proširiti na šire gospodarstvo i odjeknuti diljem svijeta, ali te su bojazni u međuvremenu ublažene jer je šteta zasada koncentrirana u sektoru nekretnina.

Kompanija krajem prošlog tjedna nije platila kamatu od 84 milijuna dolara na obveznicu koja dospijeva na naplatu u ožujku 2023. godine, a u srijedu čeka ih nova obaveza u vidu 47,5 milijuna dolara kamate na obveznicu s rokom dospijeća u 2024.

Odvojeno je financijski regulator u Shenzenu u ponedjeljak u pismu ulagačima priopćio da su „relevantni odjeli vlasti Shenzhena prikupili mišljenja javnosti o Evergrande Wealthu i pokreću temeljitu istragu o problemima tvrtke“.

U pismu u koje je Reuters dobio uvid regulator je također pozvao China Evergrande i Evergrande Wealth da podmire obaveze prema ulagačim

Tagovi: Kineska središnja banka, Evergrande
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova porastao osamnaesti mjesec za redom
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao osamnaesti mjesec za redom
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova bio je u studenome prošle godine 4,5 posto veći nego u istom mjesecu 2020. godine, dok je u odnosu na listopad lani manji za jedan posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
TVRDNJE
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
ZAGREB - Predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić opovrgnuo je u utorak napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on tamo živi, naglasivši da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.
Stambeni objekti sve skuplji
TRENDOVI
Stambeni objekti sve skuplji
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
TREND
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
LUXEMBOURG/ZAGREB - Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom 2021. izdano 908 građevinskih dozvola, što je 6,7 posto više nego u istom mjesecu 2020. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE