GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako revitalizirati otok Smokvicu?

Kako revitalizirati otok Smokvicu?
KAKO DALJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 16:28
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Revitalizacija otoka Smokvica i traženje rješenje za mogući model prenamjene koji bi bio zakonski primjenjiv za taj otok posebne namjene, bile su glavne teme u utorak održanog sastanka u Ministarstvu državne imovine s predstavnicima zakupca, Šibensko-kninske županije, općine Rogoznica te nadležnih ministarstava.

Nekretnine na otoku Smokvica u Šibensko-kninskoj županiji više od 20 godina besplatno je koristila obitelj Ivice Todorića, a nakon krize u Agrokoru vraćen je u državno vlasništvo 2017. godine. Ministarstvo državne imovine je u prvoj polovici 2018. godine provelo javni poziv za zakup nekretnina na tom otoku, a krajem srpnja 2018. potpisalo i ugovor s jedinim ponuditeljem, tvrtkom Zelena nekretnina, koju je osnovao mađarski fond.

S predstavnicima te tvrtke, kao i Ministarstva obrane te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom te načelnicom Rogoznice Sandrom Jakelić u utorak je o mogućnostima revitalizacije postojećih građevina na Smokvici radi privođenja svrsi za potrebe zakupca i provedbe projekta na radnom sastanku u Ministarstvu državne imovine razgovarao ministar Mario Banožić.

"Vrlo konkretno smo analizirali postojeće stanje, iznijeli prijedloge, ali i pokušali pronaći rješenje za mogući model prenamjene koji bi zakonski bio primjenjiv za otok Smokvicu, budući se radi o otoku posebne namjene", poručio je sa sastanka u priopćenju ministar Banožić.

Naime, otok Smokvica se još vodi kao otok posebne namjene, jer su na njemu i vojne nekretnine, za što je nadležno Ministarstvo obrane.

Župan Pauk na sastanku je pozdravio projekt investitora, tvrtke Zelena nekretnina, naglasivši da "županija podržava kvalitetne i konkretne projekte te je uvijek spremna na suradnju i pronalaženje zajedničkih rješenja u skladu s hrvatskim zakonima".

Iz Ministarstva državne imovine napominju i da je s ciljem što brže realizacije i stvaranja uvjeta za postupak revitalizacije postojećih građevina na otoku Smokvica utvrđen i hodogram aktivnosti za tvrtku Zelena nekretnina, odnosno što i s kime još trebaju razgovarati, pri čemu se doznaje i da su predstavnici te tvrtke izrazili želju da sve što prije bude u funkciji.

Tvrtku Zelena nekretnina u 2018. osnovao je mađarski fond, a zakup nekretnina na otoku Smokvica ugovorom su dobili na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 6,1 milijun kuna. To je bilo oko 1,1 milijun kuna više nego se početno tražilo u javnom pozivu.

Otok Smokvicu je Ministarstvo obrane 1995. dalo na upravljanje tvrtki Grafoplast u razdoblju od 30 godina, a vlasnik te tvrtke Ante Lušić 2006. je prodao svoja prava Ivici Todoriću, koji je pak u trenutku kada je počela kriza u Agrokoru prodao prava na upravljanje natrag Lušiću.

Krajem rujna 2017., nakon provedene ovrhe nad tvrtkom Grafoplast, otok Smokvica sa svim je pripadajućim objektima ponovno vraćen u posjed države, te je 2018. slijedio javni poziv Ministarstva državne imovine za zakup nekretnina na tom otoku, a za što je ponudu dostavila jedino tvrtka Zelena nekretnina.

Po podacima iz sudskog registra, ta je tvrtka osnovana početkom lipnja 2018., a jedini osnivač je mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap.

Tagovi: otok Smokvica; Ministarstvo državne imovine, Ivica Todorić, Goran Pauk, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
Oranice skuplje u primorju nego na kontinentu
USPOREDBE
Oranice skuplje u primorju nego na kontinentu
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 25.184 kune za hektar, pri čemu je cijena u Jadranskoj Hrvatskoj bila za 12.277 kuna veća nego što je bila na kontinentu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Samo još jednom moguće sniženje prodajne cene Sava centra za 20%
ODLUKE
Samo još jednom moguće sniženje prodajne cene Sava centra za 20%
BEOGRAD - Posle nedavne neuspešne prodaje Sava centra, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će tokom ove nedelje biti doneta odluka da li da se iskoristi zakonska mogućnost i cena za prodaju Sava centra spusti za još 20%.
Počela izgradnja Hotela Nomad na Bjelašnici
INVESTICIJE
Počela izgradnja Hotela Nomad na Bjelašnici
SARAJEVO - Čist planinski zrak, pogled na bajkovite padine Bjelašnice, beskrajne šetnje njima, skijanje, ukusna hrana, druženje...
U 2019. izgrađeno 12 posto više zgrada i 16 posto više stanova
RAST
U 2019. izgrađeno 12 posto više zgrada i 16 posto više stanova
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2019. godine završeno 5.521 zgrada što je 11,9 posto više nego u godini prije, a broj završenih stanova veći je za 15,6 posto te je lani završena gradnja 11.726 stanova, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Norveški milijarder kupuje 4.000 stanova, dio stanovnika Berlina ga ne želi
STANOVI
Norveški milijarder kupuje 4.000 stanova, dio stanovnika Berlina ga ne želi
BERLIN - Jedan dio stanovnika Berlina sprema se na borbu protiv novog neprijatelja, jednog norveškog milijardera koji se sprema kupiti gotovo 4.000 stanova u gradu u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE