GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Koreja najavljuje kupnju nekretnina u borbi protiv manjka stambenog prostora

Južna Koreja najavljuje kupnju nekretnina u borbi protiv manjka stambenog prostora
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 12:03
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Južnokorejska vlada kupovat će nekretnine kako bi ublažila problem visokih cijena i manjka stambenog prostora za najam, objavio je u četvrtak ministar financija, signaliziravši pomoć mladima u potrazi za stanom.

U sljedeće dvije godine vlada će povećati broj stanova u državnom vlasništvu predviđenih za najam za 114 tisuća, izjavio je na sjednici vlade ministar Hong Nam-ki, predstavljajući novu mjeru koja bi trebala pomoći u rješavanju stambenog zbrinjavanja mladih.

"Hoteli će biti pretvoreni u cjenovno prihvatljive, kvalitetne stanove za samce", pojasnio je na konferenciji za novinare ministar za zemljište, infrastrukturu i transport Kim Hyun-mee.

Broj samačkih kućanstava u Južnoj Koreji porastao je od 2015. do 2019. čak 18 posto, na 6,15 milijuna. Gotovo svako treće kućanstvo u Južnoj Koreji spada u kategoriju samačkog, pokazuju službeni podaci.

Prijedlog se nadovezuje na više od 20 mjera kojima vlada od 2017. pokušava zaustaviti nagli rast cijena i najma stambenih nekretnina unatoč postroženim propisima o hipotekama i višim porezima na nekretnine.

Mjere poput ublaženih ograničenja visine zgrada i pretvaranja vojnih objekata u stambene zgrade nisu u kratkom roku riješile problem manjka stambenog prostora.

"Mjere će ovaj puta biti fokusirane na povećanje broja stambenih nekretnina koje će se moći iznajmljivati, a ne ograničenjem potražnje, kako bi se podmirila potražnja za stanovima u programu Jeonse", objasnio je Hong.

Program Jeonse predviđa da najmoprimac pri potpisivanju ugovora uplaćuje depozit za najam stana na dvije godine, koji zamjenjuje mjesečnu najamninu. Najmodavac depozit može koristiti za ulaganje u nekretninu a nakon isteka najma vraća iznos najmoprimcu.

Vlada je u srpnju usvojila zakon kojim je ograničila povećanje 'jeonse' depozita na pet posto i omogućila najmoprimcima da produlje razdoblje najma s dvije na četiri godine. Najmodavci mogu blokirati produljenje jedino ako sami žele useliti u nekretninu koju iznajmljuju.

Zakon je potaknuo nestašicu nekretnina u programu bez presedana, budući da su najmodavci ubrzano otkazivali najam starim stanarima i iznajmili stanove novima, uz veći depozit, objašnjava Reuters.

Tagovi: Južna Koreja, stanovi, stambeni prostor
PROČITAJ I OVO
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
RAST
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u rujnu bio je pet posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na kolovoz veći je za 3,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE