GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesu li doista oštro pale cijene stanova u centru Zagreba?

Jesu li doista oštro pale cijene stanova u centru Zagreba?
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 21:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već dva mjeseca otkako je Zagreb pogodio potres, na tržištu nekretnina šuška se kako su stanovi u užem centru grada užurbano počeli gubiti na vrijednosti.

No, je li tome doista tako? Čini se da opet učimo staru lekciju i razliku između "traženih" i "realiziranih" cijena stanova. Oštrog pada u svakom slučaju nema, barem zasad.

- Rekla bih da tu ima jako puno nagađanja, a malo istine. Klijentica koja živi u Petrinjskoj ulici i zgrada im je dobila crvenu markicu prepričava mi kako je cijena stana u Donjem Gradu pala na 1.500 eur/m2 za žutu markicu, a 1.200 eur/m2 za crvenu. Kad sam ju pitala kako zna, kaže kako joj je to rekao susjed koji u istoj zgradi prodaje stan od 30 m2. Imao je pogođenu cijenu za prodaju od 70.000 eur, ali nisu potpisali ugovor i dogodio se potres. Sada mu kupac nudi 35.000 eur. Pitam ju je li prodao? Nije i nema namjeru. Pitam dalje je li itko od njenih susjeda prodao stan? Nije. Pa kako zna koje su cijene ako nitko nije prodao? Odgovor je: Pa priča se… Budući da pratim kupoprodaje zavedene u poreznoj upravi ne mogu vidjeti drastičan pad cijena jer ih je malo (90% manje nego prošle godine u ovo vrijeme), ali se priča po gradu pa bi valjda trebalo biti istina. No s druge strane, dobar proizvod uvijek nađe kupca, rekla je arhitektica i agentica Nejrom Sitnić Milanović iz Ofis nekretnina za Dblog.hr

Stanovnici užeg centra grada trebali bi se naoružati strpljenjem kaže Sitnić Milanović.

- Savjetovala bih složnost i strpljenje. Iz mog iskustva, građani su često neupućeni u prava i obaveze koje ima etažni vlasnik i iz te neinformiranosti nastaje veliki broj sukoba između stanara pojedinih ulaza. Vlasnik ste svoje nekretnine i ostatka zgrade u idealnim omjerima, to vam piše i u vlasničkom listu. Želite li održati vrijednost svoje nekretnine nakon što joj je stradala konstrukcija, pobrinite se da se što prije dogovorite i krenete u popravke kako biste spriječili daljnje propadanje. Budite složni, ali i strpljivi i čekajte uputstva struke. A struka savjetuje da se provode samo hitne mjere (dimnjaci, balkoni, otvorena krovišta), dok biste za značajne intervencije vezane uz konstrukciju trebali pričekati detaljan pregled zgrade. Ovo je važno kako se ne bi počele provoditi nekvalitetne i neispravne obnove konstrukcije. Kupce savjetujem i da se upoznaju s vanknjižnim teretima. Ako je primjerice zgrada preko upravitelja podigla 30.000 eura kredita za obnovu fasade, to je vanknjižni teret. Kupac s tim mora biti upoznat jer mu taj teret ostaje sa stanom, a on neće biti vidljiv u vlasničkom listu. Očekivati će cijenu pričuve od 200 kn, a ona za stan od 75 m2 može iznositi i preko 900 kn ukoliko je bilo većih radova na zgradi. Nakon što se provedu konstruktivne sanacije, veliki broj zgrada imati će slične terete i ako im na to već nije ukazao njihov agent za nekretnine, kupci sami moraju postaviti to pitanje, zaključuje.

Tagovi: tržište nekretnina, stanovi, prodaja stanova, Zagreb, potres u Zagrebu, tržište nekretnina u Zagrebu, Nejra Sitnić Milanović
PROČITAJ I OVO
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
GRAĐEVINSKE NAGRADE
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
OPATIJA - U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu.
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
ŠIRENJE
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini još dva projekta u Srbiji, Plaza Kragujevac i Kruševac šoping park.
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske
NEKRETNINE NA OBALI
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske

BEOGRAD - I ove godine se ne smanjuje zainteresovanost srpskih građana za nekretnine na moru. Kako se države oporavljaju od pandemije, i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
NOVI TREND
Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
PULA- Sa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u šengensku zonu bez granica u EU-u, ponovo raste slovensko zanimanje za kupnju hrvatskih nekretnina, najviše u Istri, prenose slovenski mediji.
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ORANICE
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 25.824 kune za hektar, što je 640 kuna više nego u godini ranije, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE