GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru

Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 09:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz snažan pad od 7,7% na mjesečnoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), obujam građevinskih radova u travnju je drugi mjesec zaredom nastavio padati na godišnjoj razini, po stopi od 4,8%.

Prema izvornim indeksima prekinuta su pozitivna kretanja koja traju od početka godine pa je tako na mjesečnoj razini zabilježen pad od 6,6% dok je na godišnjoj 4,7%.

Prema izvornim indeksima, godišnjim stopama pada obujma građevinskih radova u travnju pridonijelo je smanjenje radova na izgradnji zgrada (-6,3%) kao i pad obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (-2,3%). Time su u oba slučaja prekinuti trendovi pozitivnih godišnjih stopa kretanja. Po pitanju izgradnje zgrada, uz nekoliko manjih iznimki, rastući trend je vidljiv od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend bio prisutan od kraja 2018. godine. Već uobičajeno, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u travnju 50,4% radova odrađeno na zgradama a 49,6% na ostalim građevinama.

Usporedno, negativna kretanja u travnju, prouzročena globalnim ekonomskim zastojem uslijed epidemije Covid-19 zabilježena su i u većini zemalja u okruženju. Tako je (prema kalendarski prilagođenim indeksima) godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova u EU zabilježila dvoznamenkasti pad od 24,0% (snažan doprinos Italije, Francuske i Španjolske). Dok je u Poljskoj zabilježen tek blagi pad od 0,8%, kod Slovenije (-6,5%), Mađarske (-2,1%) i Češke (-4,6%) vidljiva su izraženija kretanja. Značajnija dvoznamenkasta negativna kretanja zabilježena su kod Slovačke (-14,8%) te Bugarske (-15,0%).

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj je u travnju iznosio 734 te je bio 16,7% niži u odnosu na broj u travnju 2019. U prvih četiri mjeseca 2020. godine ukupno je izdano 2.854 dozvola za građenje. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu travnju (od 1.953 mil. kuna) niža je za čak 42,1% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Kretanja u građevinarstvu rezonira i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u svibnju bio na razini od 98,9. I u nastavku godine pad gospodarske aktivnosti negativno će se odraziti na kretanja u građevinarskom sektoru.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
POMOĆ
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
MADRID - Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE