GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru

Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 09:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz snažan pad od 7,7% na mjesečnoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), obujam građevinskih radova u travnju je drugi mjesec zaredom nastavio padati na godišnjoj razini, po stopi od 4,8%.

Prema izvornim indeksima prekinuta su pozitivna kretanja koja traju od početka godine pa je tako na mjesečnoj razini zabilježen pad od 6,6% dok je na godišnjoj 4,7%.

Prema izvornim indeksima, godišnjim stopama pada obujma građevinskih radova u travnju pridonijelo je smanjenje radova na izgradnji zgrada (-6,3%) kao i pad obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (-2,3%). Time su u oba slučaja prekinuti trendovi pozitivnih godišnjih stopa kretanja. Po pitanju izgradnje zgrada, uz nekoliko manjih iznimki, rastući trend je vidljiv od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend bio prisutan od kraja 2018. godine. Već uobičajeno, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u travnju 50,4% radova odrađeno na zgradama a 49,6% na ostalim građevinama.

Usporedno, negativna kretanja u travnju, prouzročena globalnim ekonomskim zastojem uslijed epidemije Covid-19 zabilježena su i u većini zemalja u okruženju. Tako je (prema kalendarski prilagođenim indeksima) godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova u EU zabilježila dvoznamenkasti pad od 24,0% (snažan doprinos Italije, Francuske i Španjolske). Dok je u Poljskoj zabilježen tek blagi pad od 0,8%, kod Slovenije (-6,5%), Mađarske (-2,1%) i Češke (-4,6%) vidljiva su izraženija kretanja. Značajnija dvoznamenkasta negativna kretanja zabilježena su kod Slovačke (-14,8%) te Bugarske (-15,0%).

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj je u travnju iznosio 734 te je bio 16,7% niži u odnosu na broj u travnju 2019. U prvih četiri mjeseca 2020. godine ukupno je izdano 2.854 dozvola za građenje. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu travnju (od 1.953 mil. kuna) niža je za čak 42,1% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Kretanja u građevinarstvu rezonira i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u svibnju bio na razini od 98,9. I u nastavku godine pad gospodarske aktivnosti negativno će se odraziti na kretanja u građevinarskom sektoru.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE