GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora stoje Kinezi?

Iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora stoje Kinezi?
PONUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stoje li iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora Kinezi, pita u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da je za radove procijenjene na 155,1 milijuna kuna stigla ponuda konzorcija koja je tako povoljna da će se tražiti dokazi da nije riječ o dampinškoj cijeni.

Do 18. ožujka u Vladi trebaju donijeti odluku tko će projektirati i obnoviti zgradu Banskih dvora. Procijenjena vrijednost radova na natječaju je 155,1 milijun kuna bez PDV-a.

Tursko-nizozemski konzorcij, koji čine tvrtke Saridaglar Insaat iz Turske i Duttchina Agro Tech Incubation Center iz Nizozemske, dao je ponudu od 124,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Na natječaj su pristigle još tri ponude domaćih kompanija - TEH Gradnje iz Zagreba, Međimurje Graditeljstva iz Čakovca i Radnika iz Križevaca. Njihove ponude su veće od procijenjene vrijednosti, a financijski najskuplju ponudu dala je tvrtka Međimurje Graditeljstvo u iznosu od 241,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Sukladno takvoj podjeli kriterija tursko-nizozemski konzorcij već bi sada mogao slaviti novi veliki posao s obzirom na ponuđenu cijenu. No s obzirom na to da su ostale tri ponude grupirane unutar 15 milijuna kuna, dok ova ponuda daleko odskače i niža je za čak 100 milijuna kuna od prve sljedeće ponude, može se sumnjati da je ponuđena nerealno niska cijena te bi tursko-nizozemski konzorcij trebao detaljno objasniti i dokazati može li za ponuđeni iznos obaviti iznimno složene poslove projektiranja i građevinske radove obnove Banskih dvora te je li riječ o damping-cijeni.

U tursko-nizozemskom konzorciju tvrtka Saridaglar Insaat je građevinska kompanija koja se bavi gradnjom stadiona, bolnica, stambenih zgrada, hotela, aerodroma... Kompanija je osnovana 1980. godine sa sjedištem u Ankari. Sudeći prema prema referentnoj listi poslova koje su dosad obavili, riječ je respektabilnoj građevinskoj kompaniji. Na svojim stranicama hvale se učešćem u gradnji stadiona kapaciteta 40.000 gledatelja u Maroku, gradnjom piste aerodroma Hakkari u Turskoj, gradnjom radijskog i TV tornja u Istanbulu, stambenih zgrada u Turskoj.

Uloga nizozemske kompanije Duttchina Agro Tech Incubation Center (DATIC) sa sjedištem u Rijswijku je pomalo nejasna. Tvrtka ima 20 zaposlenih, a bavi se znanstvenim istraživanjem i razvojem. Osnovana je 2012. godine, ali pod imenom China Dazong Group EU koji koristi do 2020., kada dobiva današnje ime, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Tagovi: Banski dvori, Međimurje gradnja, Duttchina Agro Tech Incubation Center, Saridaglar Insaat
PROČITAJ I OVO
Prije Olimpijskih igara planiran preobražaj Elizejskih poljana
PLANOVI
Prije Olimpijskih igara planiran preobražaj Elizejskih poljana
PARIZ - Pariz će uoči Olimpijskih igara 2024. sadnjom drveća i širenjem pješačkih zona preobraziti slavne Elizejske poljane.
Beograd: Tražnja za nekretninama u porastu, ponuda nije dovoljna
ŽIVO TRŽIŠTE
Beograd: Tražnja za nekretninama u porastu, ponuda nije dovoljna
BEOGRAD – Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju na teritoriji Beograda je 66 dana u starogradnji, a najviše se traže stanovi u Zemunu.
Predrag Tutić novi partner za Hrvatsku u CBS Internationalu
KARIJERE
Predrag Tutić novi partner za Hrvatsku u CBS Internationalu
ZAGREB - Vodeća konzultantska tvrtka za nekretnine u regiji - CBS International, dio Cushman & Wakefield grupe, najavio je promociju Predraga Tutića, Country Managera za Hrvatsku u Partnera.
U ožujku izdano 7,9 posto manje građevinskih dozvola nego lani
RAST
U ožujku izdano 7,9 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj su u ožujku ove godine izdane 1.032 građevinske dozvole, što je za 7,9 posto manje u odnosu na ožujak prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Otvoren retail park STOP SHOP u Kaštel Sućurcu
INVESTICIJE
Otvoren retail park STOP SHOP u Kaštel Sućurcu
KAŠTEL SUĆURAC – U Kaštel Sućurcu svečano je otvoren novi maloprodajni lanac STOP SHOP, ulaganje austrijske korporacije Immofinanz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE