GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IT kompanije sve važniji igrači na hrvatskom tržištu uredskih prostora

IT kompanije sve važniji igrači na hrvatskom tržištu uredskih prostora
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 21:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na vizuri grada Zagreba posljednjih se godina učestalo iscrtavaju obrisi novih poslovnih zgrada. Popunjenost uredskih prostora, posebno onih najviših kategorija, na vrlo je visokim razinama. Dokaz je to i sve većih zahtijeva za takvom vrstom nekretnina na tržištu.

Najveća potražnja za uredskim prostorima tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla.com zabilježena je u Zagrebu i Splitu. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih ureda i ordinacija u travnju je iznosila oko 1950 eura po metru kvadratnom, dok je Split bio skuplji za oko 600 eura po kvadratu.

Tvrtke iz IT branše „odgovorne“ su za velik udio popunjenosti poslovnih prostora ove vrste, a zbog fleksibilnosti i činjenice da im uredski prostori nisu neophodni za funkcioniranje, sklonije su unajmljivanju nego kupnji nekretnina ovog tipa.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se za najam ureda tijekom travnja na zagrebačkom području u prosjeku tražilo 12 eura po kvadratu.

Iskustva s traženjem uredskih prostora koji su pogodni za informatičke djelatnosti tijekom posljednjih su mjeseci upravo u najtraženijim gradovima imali Little Code i House of Code kojima taj zadatak nije bio nimalo lak s obzirom da je njihova potražnja bila usmjerena na usko određeno područje na kojem je popunjenost izrazito velika.

Dobra lokacija i reprezentativni poslovni prostori zajednička su obilježja područja nadomak središta grada i bitnih zagrebačkih prometnica – oko Radničke, Vukovarske i Heinzelove ulice, koje je tijekom posljednjih nekoliko godina postalo zagrebačka poslovna zona.

Lokacije poput ovih osim brojnih prednosti dolaze i s ponekim nedostacima:

„U poslovnim zonama poput ove zagrebačke, radnim danom izazov je pronaći slobodno parkirno mjesto. Iz tog nam je razloga bilo bitno pronaći urede uz koje djelatnicima možemo osigurati garažu ili parking– što je dodatno otežavalo našu potragu.“- rekao je Ante Tabak iz House of Code.

Josip Oršolić iz tvrtke Little Code kaže kako je ipak bilo jednostavnije pronaći ured u Zagrebu s obzirom da je ponuda takvih oglasa i na Crozilli znatno veća nego u Splitu, te dodaje:

„U Splitu mnogi prostori otpadaju zato što nisu prigodni za IT tvrtke, ipak je velika većina orijentirana na turizam i ugostiteljske djelatnosti. Što se tiče samih lokacija, u Zagrebu smo gledali prije svega Trnje tj. prostor koji je negdje uz Vukovarsku na potezu između Savske i Heinzelove ulice. Na tom potezu i ima najviše ureda. Na kraju smo se odlučili za ured u Strojarskoj u VMD-ovim zgradama. U Splitu smo se fokusirali na Split 3 koji ne nudi previše novih poslovnih zgrada, zatim Visoka gdje nam se i trenutni ured nalazi te Gripe. Prije svega nam je bila bitna blizina FESB-a.“

Uredi prilagođeni IT tvrtkama ne razlikuju su bitno od „standardnih“, no kada su uređenje ili lokacija u pitanju dodatni zahtjevi u ovoj branši možda nisu strogo pravilo, ali ipak postoje.

Karakteriziraju ih najbolje lokacije, moderan dizajn te dodatne prostorije za odmor i druženje.

„Moderno uređeni uredi smješteni u zgradama i poslovnim kompleksima na dobrim lokacijama, u kojima se nalaze i sobe opremljene igraćim konzolama, naslonjačima i drugom opremom ‘neophodnom’ za odmor već su neko vrijeme sastavni dio poslovnih prostora većih i manjih IT tvrtki, kao i onih iz sličnih industrija, pa smo i mi ‘podlegli’ tom trendu.“ – rekao je Tabak.

„Važno je imati prostorije gdje se osobe mogu opustiti, pogotovo kad zapnu na nekom tehničkom problemu, pa imaju mogućnost odigrati partiju Fife, stolnog nogometa, bilijara s kolegama.“- rekao je Josip Oršolić te dodao kako u svojim uredima imaju prostor za odmor, uz stolni nogomet i pikado, imaju projektor i PlayStation s raznim igricama, Oculus VR, automobilistički simulator s racing sjedalom.

„Iako se IT svijet sve više okreće remote radu tj. radu od kuće, smatram da su uredi i dalje potrebni tvrtkama.“ – rekao je Josip Oršolić te dodao kako neki djelatnici nemaju uvjete za rad od kuće, nekima je potrebno povremeno druženje s kolegama, dok ima i onih koji jednostavno vole raditi iz ureda.

„Smatram da je teško biti konkurentan na tržištu rada ako tvrtka ne nudi dobro opremljen ured koji se nalazi na dobroj lokaciji. Ako moram izdvojiti jednu stvar koja je najvažnija uzimajući u obzir ured kod procesa zapošljavanja rekao bih da je to upravo lokacija. Moderan izgled i dobro opremljen ured postaju norma u IT svijetu.“- dodao je Oršolić.

„Prethodni ured na rubnom dijelu grada zadovoljavao je sve uvjete potrebne za naše poslovanje, no jedan od razloga preseljenja bila je upravo lokacija koja nije odgovarala svim djelatnicima, što nas je nerijetko kočilo i pri zapošljavanju novih programera.“ – rekao je Tabak, te dodao: „Zbog velike konkurencije, kod zapošljavanja radnika ponekad i nijanse igraju ulogu, pa su dobra lokacija i reprezentativni uredi bitni faktori u ovoj branši, bez obzira što velik dio zaposlenika i dalje radi od kuće. Zato s pravom možemo reći kako radnici ‘diktiraju’ lokaciju poslovnih prostora ove vrste.“

Tagovi: IT kompanije, Ante Tabak, House of Code, josip Oršolić, poslovni prostori, tržište uredskih prostora
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE