GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši

Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši
DOMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz / H
PULA - Svečanim potpisivanjem ugovora o prijenosu prava (su)vlasništva, koji su potpisali istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar, Istarska županija u utorak je postala vlasnik triju domova za starije u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač.

Kako je danas rečeno, 2002. godine osnivačka prava nad domovima za starije osobe u Istarskoj županiji prenesena su s Republike Hrvatske na Istarsku županiju, ali tom prilikom nisu riješeni i imovinsko-pravni odnosi na nekretninama u kojima su domovi.

Od četiri ustanove nad kojima su prenesena osnivačka prava spomenute tri su do sada svoju djelatnost obavljale u objektima koji su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Istarski župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što Istarska županija među prvima potpisuje ugovor, a ukupna vrijednost predmetnih nekretnina iznosi nešto manje od 44 milijuna kuna.

"Prijenosom vlasništva sada su se stekli preduvjeti kako bismo mogli nastaviti s projektima proširenja smještajnih kapaciteta postojećih ustanova. Istarska županija sustavno skrbi o građanima treće životne dobi, što potvrđuju i aktualne investicije izgradnje domova za starije osobe u Pazinu i Labinu, a čiji su osnivači navedeni gradovi.

Također, u tijeku je dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije osobe Buzet", istaknuo je župan Miletić i dodao kako za spomenute investicije Istarska županija izdvaja više od 44 milijuna kuna.

Istarski župan istaknuo je još jednu vrijednu investiciju - dogradnju Doma za starije osobe „Domenico Pergolis“ u Rovinju, koju je 50 posto financirala županija i kojom je znatno poboljšana kvaliteta prostora i opreme.

"Sada su se stekli preduvjeti za projekt dogradnje Doma A. Štiglić u Puli, za koji smo 2017. godine tadašnji župan i ja, kao tadašnji gradonačelnik Pule, potpisali sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji na projektu uređenja i dogradnje doma koji bi u jednakim omjerima financirali županija i Grad Pula. Želim se zahvaliti ravnatelju HZMO-a i Skupštini Istarske županije koja je donijela odluku o potpisivanju današnjeg ugovora", rekao je župan Miletić.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar osvrnuo se na odluku Vlade iz studenog 2020. kojom su mjerodavno ministarstvo i HZMO zaduženi da osiguraju sve uvjete kako bi uredili zemljišno-knjižne odnose radi prijenosa vlasništva bez naknade osnivačima, u ovom slučaju županijama.

"Ugovor smo već potpisali s Koprivničko-križevačkom županijom, a danas i s Istarskom županijom, a do kraja godine potpisat ćemo s još devet županija, za ukupno 14 domova. Nakon što smo uspješno dobili suglasnost Upravnog vijeća i Vlade RH, potpisali smo danas ovaj ugovor i vjerujem da će to biti vjetar u leđa županiji da aplicira na sredstva iz EU fondova, što do sada nisu mogli jer nisu bili vlasnici nekretnina", rekao je ravnatelj Serdar.

Kako je dodao, ugovorom je određeno da se namjena domova neće mijenjati sljedećih 20 godina i da se nekretnine ne smiju prodati.

Tagovi: Istarska županija, domovi za starije, Boris Miletić
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE