GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo: Predstoji nagli, dugoročni rast cijena nekretnina u svijetu

Ifo: Predstoji nagli, dugoročni rast cijena nekretnina u svijetu
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2023 / 08:19
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Cijene nekretnina u svijetu idućih će 10 godina rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od devet posto, pokazalo je zajedničko istraživanje minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja Ifo i Instituta za švicarsku ekonomsku politiku iz Luzerna.

Pozivajući se na veliko globalno istraživanje među ekonomistima, dva instituta predviđaju prosječnu stopu od 7,2 posto godišnje za Njemačku, te 6,9 i 4,8 posto za Austriju i Švicarsku.

Očekivani tempo povećanja cijena znatno se razlikuje od regije do regije.

U Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi očekivane stope rasta su 6,4 odnosno 7,7 posto, dakle ispod svjetskog prosjeka, no u Južnoj i Istočnoj Europi bit će puno više od 18,4 odnosno 14,9 posto.

Još snažniji rast cijena nekretnina očekuje se u južnoj i zapadnoj Aziji, 25,1 odnosno 22,4 posto, te Srednjoj Americi, 24,4 posto. "Cijenu nekretnina će voditi potražnja, a ne ponuda", rekao je Timo Wochner, istraživač Ifa.

U anketi je 37 posto ispitanika kao glavne čimbenike poskupljenja navelo bolji životni standard, veća primanja, želju za većim životnim prostorom i rast stanovništva. Trend više rada od kuće također igra ulogu.

Kao primarni motiv poskupljenja 27 posto ispitanih ekonomista navelo je ograničene proizvodne kapacitete, skuplje građevinske materijale i manjak građevinskih zemljišta, rekao je Wohner.

Svaki osmi ispitani ekonomist iz cijeloga svijeta pripisao je očekivano kretanje cijena monetarnoj politici, inflaciji i vladinoj politici.

Brojke ne uzimaju u obzir inflaciju i rast cijena nekretnina vjerojatno će biti manji, navodi Ifo. U anketi je u prvoj polovici srpnja sudjelovalo oko 1400 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje.

Tagovi: Ifo insttut, nekretnine, cijene nekretnina
PROČITAJ I OVO
Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj
TRENDOVI
Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj
ZAGREB - Što će se događati na tržištu nekretnina? Hoće li cijene i dalje rasti? Kako do stana? Zašto su cijene starih stanova na neatraktivnim lokacijama prenapuhane?
Za sada nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji
ZASTOJ
Za sada nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj i dalje se suočavaju s ozbiljnim problemima u području stanogradnje.
Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine
TRENDOVI
Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine
BERLIN - Stanarine u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uvjetima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvješću udruženja banaka.
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
HOTELI
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
RIJEKA - Hotel Jadran preživio je ne jedan nego dva svjetska rata, preživio je dvaput poprilično dramatične promjene društvenog uređenja, da bi tik uoči svog 110. rođendana napravio jedan od svojih najvažnijih iskoraka – postao je dijelom Tribute Portfolia, jednog od ogranaka hotelskog lanca Marriott, prema temeljitim i stručnim analizama jednog od najluksuznijih na svijetu.
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE