GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati

Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati
STANOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 19:07
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka stanogradnja posrće pod teretom skupljih radova i kredita i ne očekuje ništa bolje u skoroj budućnosti, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo.

Indeks očekivanja među građevinarima pao je u veljači na minus 65,6 bodova, najniže otkako ga je osnovao Ifo 1991. "Industriju je zahvatio strah", rekao je jedan od autora redovite mjesečne studije instituta Felix Leiss. (Felix Leiss).

Naime, građevinari često otkazuju narudžbe za gradnju zgrada i kuća. Prošlog mjeseca to je uspjelo 14,3 posto tvrtki u sektoru.

Snagu udarca ilustrira činjenica da ta stopa nikada nije premašila tri posto između 2012. i 2019. godine. Čak ni na vrhuncu izolacije zbog pandemije 2020. nije dosegao dvoznamenkastu brojku.

Otkazivanja su učestala u drugoj polovici prošle godine.

"Poslovanje trpi zbog znatno viših kamata na kredite i povećanih troškova izgradnje", rekao je Leis. "Građevinske tvrtke srednje veličine još uvijek imaju solidne knjige narudžbi, ali mnoge se već žale da su propale."

Gotovo četvrtina tvrtki iz stambenog sektora, njih 23,4 posto, žalila se na nedostatak poslova u veljači. U veljači prošle godine bilo ih je 9,5 posto.

Klijenti odustaju jer su suočeni s puno većim troškovima nego što su očekivali.

S jedne strane inflacija je napuhala cijenu same gradnje, as druge je Europska središnja banka podigla kamate nastojeći ohladiti inflaciju, što znači da su poskupjeli i krediti.

Predsjednik krovne udruge njemačke građevinske industrije Tim-Oliver Müller (Müller) smatra da je financiranje kritičnije od ta dva problema.

Krediti više nisu sigurni i građevinski projekti ostaju samo na papiru, rekao je. I nakon izdavanja potrebnih dozvola "nema gradnje".

Prema njegovim riječima, industrija može amortizirati trend samo do određene granice. "Sada završavamo poslove koje smo dobili u posljednje dvije godine, a da bi naši kapaciteti ostali uposleni, novi moraju stići najkasnije do kraja ljeta", rekao je.

Tagovi: Njemačka stanogradnja, tržište nekretnina, njemačko tržište nekretnina, Ifo institut
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE