GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji

IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 11:18
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.

To je vid podrške IFC-a klimatskom finansiranju u Rumuniji i Srbiji sa ciljem podsticanja održivog rasta, najavio je IFC.

IFC ulaže 42,5 miliona evra u zelene obveznice koje je emitovala kompanija CTP N.V. (CTP), u vrednosti od 500 miliona evra. CTP je evropska kompanija koja poseduje i gradi industrijske i logističke objekte i koja pridaje veliki značaj održivosti.

CTP je izdala zelene obveznice u okviru Programa srednjoročnih evro obveznica u iznosu od četiri milijarde evra (Euro Medium Term Note program) koje su uvrštene na tržište berze Euronext u Dablinu za finansiranje izgradnje zelenih objekata i promovisanje modela koji odlikuje rast sa niskim udelom ugljen-dioksida i klimatska otpornost, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno Tanjugu.

IFC, kroz ovo ulaganje, promoviše energetski efikasan sektor zgradarstva, podstiče veću održivost tržišta i doprinosi rešavanju pitanja klimatskih promena u Srbiji i Rumuniji.

Kako je navedeno, izgradnja energetski efikasne komercijalne i poslovne infrastrukture je od suštinskog značaja za suočavanje sa izazovima klimatskih promena.

Kao odgovor na to, CTP će prihod od investicije IFC-a iskoristiti za razvoj održivih, sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih objekata u Rumuniji i Srbiji.

Pored podrške najvišim ekološkim CTP standardima za komercijalne objekte u Rumuniji i Srbiji, IFC će pomoći CTP-u da poboljša korporativno upravljanje i optimizira svoju politiku održivosti, kao i da ostvari plan da do kraja 2021. godine u svojim aktivnostima ne emituje ugljen-dioksid.

„CTP pozdravlja odluku IFC-a da investira u naše zelene obveznice. Rumunija i Srbija su važna tržišta za CTP. Naš cilj da CTP zauzme vodeću tržišnu poziciju i bude predvodnik po održivosti u sektoru izgradnje industrijskih i logističkih objekata na ovim tržištima, u potpunosti je usklađen sa razvojnim ciljevima IFC-a. Postignuta je odlična dobitna kombinacija za oba partnera“, rekao je direktor za odnose sa investitorima CTP-a Jan-Evert Post.

Takođe, kada su u pitanju ESG kriterijumi – životna sredina, društvo i upravljanje, CTP nastavlja da bude predvodnik u sektoru logistike i industrijskih objekata u Evropi.

IFC navodi da je Rumunija most preko koga se odvija trgovinska razmena između Istočne Evrope i ostatka Evropske unije.

Ova zemlja je takođe važan logistički centar za Bugarsku i Moldaviju, zbog blizine i niskih troškova transporta.

Srbija, sa druge strane, ima značajan razvojni potencijal da postane industrijsko i logističko čvorište, zahvaljujući svom geografskom položaju, transportnoj infrastrukturi i konkurentnim troškovima radne snage, uključujući kvalifikovanu, višejezičnu i tehnički pismenu radnu snagu, navodi se u saopštenju.

Zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope dobro su pozicionirane da privuku sveže proizvodne investicije privatnog sektora, a globalni lanci vrednosti pokazuju sve veće interesovanje za zelene industrijske zgrade i klimatski pametnu logistiku“, rekao je regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim.

Ovom inicijativom želimo da pružimo podršku dobrim praksama održivosti, kao i tržištu zelenih obveznica, koje predstavlja ključni instrument za finansiranje zelenog oporavka, dodao je on.

Krajem juna 2021. godine, IFC-ov portfolio investicija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, iznosio je 2,474 milijarde dolara uloženih u brojne sektore, uključujući jačanje i diversifikaciju finansijskih institucija, infrastrukturu, sektor komercijalnih objekata i maloprodaje, kao i razvoj privatnog kapitala i fondova rizičnog kapitala.

Fotografija: Pexels

Tagovi: zelene obveznice, Međunarodna finansijska korporacija, Svetska banka, zelena izgradnja
PROČITAJ I OVO
Nastavljen rast cijena nekretnina u SAD-u
TREND
Nastavljen rast cijena nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - S&P CoreLogic Case-Shiller američki indeks cijena kuća i nekretnina u srpnju je napredovao 19,7 posto na godišnjoj razini, nakon što je u lipnju porastao 18,7 posto.
Cene kvadrata u Beogradu i do 10.000 evra
RAST
Cene kvadrata u Beogradu i do 10.000 evra

BEOGRAD - Poslednjih godina cene nekretnina u Srbiji porasle su i više od 30 odsto. Dok se neko vreme očekivalo da će "balon" da pukne, stručnjaci su ocenili da on i ne postoji. Zapravo, na rast cena kvadrata, kako kažu, utiču realni faktori.

Kineska središnja banka obećala zaštitu kupcima stanova u krizi oko Evergrandea
OBEĆANJA
Kineska središnja banka obećala zaštitu kupcima stanova u krizi oko Evergrandea
PEKING - Kineska središnja banka obećala je zaštititi kupce stambenih nekretnina, a regionalne vlasti u Shenzhenu pokrenule su istragu o poslovanju odjela za upravljanje bogatstvom posrnulog Evergrandea.
U 2020. broj završenih stanova porastao za dva posto, na gotovo 12 tisuća
STANOGRADNJA
U 2020. broj završenih stanova porastao za dva posto, na gotovo 12 tisuća
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2020. godine završena gradnja 11.957 stanova, što je dva posto više nego prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE