GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dalje velika potražnja za novogradnjom u Zagrebu

I dalje velika potražnja za novogradnjom u Zagrebu
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 08:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Unatoč uspavanom tržištu nekretnina, brojni posjetitelji oglasnika Crozilla.com i dalje tragaju za kućama, stanovima i zemljištima. Zbog trenutne situacije nisu u mogućnosti razgledavati nekretnine uživo, no kupci i unajmljivači sada imaju dovoljno vremena za pretraživanje aktualne ponude nekretnina.

Iako još uvijek nemaju mogućnost dolaska u Hrvatsku brojni potencijalni kupci iz inozemstva, svjesni da ova situacija neće trajati zauvijek, i dalje pretražuju nekretnine na našem području, a tijekom ožujka su na Crozilla.com bili najbrojniji oni iz Njemačke, BiH, Slovenije i Švicarske.

Kao i do sada, najveća je potražnja vladala za stanovima, a najtraženiji gradovi za njihovu kupnju tijekom ožujka su bili Zagreb – u kojem se „na veliko“ tražila novogradnja, zatim Osijek, Pula, Split i Rijeka. Inozemni posjetitelji oglasnika Crozilla.com zainteresirani za ponudu stanova, uglavnom oni iz Njemačke, BiH, Švicarske, Slovenije i Austrije, najviše su pretraživali stanove koji se prodaju u Zagrebu, a zatim u Vodicama, Puli, Crikvenici te na Krku i u Medulinu.

Osim za prodaju, uvelike su se pretraživali i stanovi za najam, gdje ponovno prednjače oni u Zagrebu, a velika je potražnja vladala i za stanovima u Rijeci, Splitu, Puli, Zadru, ali i Samoboru. Stranci su u ožujku najviše pretraživali ponudu u Zagrebu, Splitu i Opatiji, a najčešće su to bili oni iz BiH, Njemačke, Srbije, Slovenije i Švicarske.

Korona virus nije mnogo utjecao na poredak na ljestvici potražnje, no zagrebački potres itekako je. Osim objekata u epicentru i okolici, nastradale su i brojne zgrade u središtu grada, pa nekad najtraženiji dijelovi Zagreba, danas više nisu jednako privlačni, a strah od novog razornog potresa nadjačava želju za nekretninom na prestižnoj lokaciji. Tako se poredak na ljestvici najtraženijih zagrebačkih kvartova nakon potresa osjetno promijenio, pa se umjesto centra grada – kako je to do sada bilo, u ožujku na oglasniku za nekretnine Crozilla.com na prvom mjestu potražnje nalazio Maksimir, a slijede ga Trešnjevka i Dubrava.

„Gotovo da nema zgrade u Donjem gradu koja nije pretrpjela znatnu štetu i mnogobrojni vlasnici i najmoprimci, bili su primorani iseliti se iz svojih stanova.“– rekla je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.

„Nakon što je korona virus paralizirao tržište, kao posljedica potresa intenziviralo se tržište najma, no trend se promijenio. Vlasnici i najmoprimci sada žele živjeti dalje od centra grada, u novim ili novijim zgradama, građenim nakon 1965. godine i s armirano-betonskim konstrukcijama. U našu agenciju su čak stizali upiti i od vlasnika čiji su stanovi ostali neoštećeni, ili su imali samo manje površinske pukotine, no zbog velikog straha od novog potresa oni više tamo ne žele živjeti.“

Iako slabije tražene nego stanovi, velika potražnja vlada i za kućama, a u ožujku su najtraženije bile one u Zagrebu, zatim Osijeku, Samoboru, Zadru, Rijeci i u Slavonskom Brodu. Potencijalni kupci iz inozemstva koji su u ožujku na oglasniku Crozilla.com pretraživali kuće uglavnom su dolazili iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Švicarske. Njih su, pak, zanimale kuće na moru, a pritom su prva mjesta zauzimale one u Poreču, zatim Crikvenici, Krku, Vodicama, Zadru i Viru.

Ponuda građevinskih zemljišta najviše se pretraživala u Zagrebu, Zadru, Puli i Rijeci. Stranci, od koji su u ovoj „kategoriji“ najbrojniji bili oni iz Njemačke, Švicarske i Slovenije, najviše je zanimala ponuda oglasa na području Kaštela, zatim ona na području Istre, otoka Vira, te Zagreba.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se cijene nekretnina u ožujku nisu osjetno promijenile u odnosu na veljaču, a iako je u nekim gradovima zabilježen mjesečni pad cijena kuća ili stanova, njihove su vrijednosti uglavnom još uvijek više no prošlogodišnje. Tržište je trenutno „uspavano“, domaći i strani kupci pretražuju nekretnine, ali se razgledavanja odgađaju za neka sigurnija razdoblja, pa će se prave promijene, stvarno stanje cijena, te stvarni „razmjeri štete“ vidjeti tek kada agenti opet počnu izlaziti na terene, odnosno kada se tržište ponovno pokrene.

Tagovi: tržište nekretnina, novogradnja, građeviinska zemljišta, Crikvenica, Vodice, stanogradnja, tržište nekretnina u Zagrebu, Andrea Bilić
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE