GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dalje velika potražnja za novogradnjom u Zagrebu

I dalje velika potražnja za novogradnjom u Zagrebu
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 08:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Unatoč uspavanom tržištu nekretnina, brojni posjetitelji oglasnika Crozilla.com i dalje tragaju za kućama, stanovima i zemljištima. Zbog trenutne situacije nisu u mogućnosti razgledavati nekretnine uživo, no kupci i unajmljivači sada imaju dovoljno vremena za pretraživanje aktualne ponude nekretnina.

Iako još uvijek nemaju mogućnost dolaska u Hrvatsku brojni potencijalni kupci iz inozemstva, svjesni da ova situacija neće trajati zauvijek, i dalje pretražuju nekretnine na našem području, a tijekom ožujka su na Crozilla.com bili najbrojniji oni iz Njemačke, BiH, Slovenije i Švicarske.

Kao i do sada, najveća je potražnja vladala za stanovima, a najtraženiji gradovi za njihovu kupnju tijekom ožujka su bili Zagreb – u kojem se „na veliko“ tražila novogradnja, zatim Osijek, Pula, Split i Rijeka. Inozemni posjetitelji oglasnika Crozilla.com zainteresirani za ponudu stanova, uglavnom oni iz Njemačke, BiH, Švicarske, Slovenije i Austrije, najviše su pretraživali stanove koji se prodaju u Zagrebu, a zatim u Vodicama, Puli, Crikvenici te na Krku i u Medulinu.

Osim za prodaju, uvelike su se pretraživali i stanovi za najam, gdje ponovno prednjače oni u Zagrebu, a velika je potražnja vladala i za stanovima u Rijeci, Splitu, Puli, Zadru, ali i Samoboru. Stranci su u ožujku najviše pretraživali ponudu u Zagrebu, Splitu i Opatiji, a najčešće su to bili oni iz BiH, Njemačke, Srbije, Slovenije i Švicarske.

Korona virus nije mnogo utjecao na poredak na ljestvici potražnje, no zagrebački potres itekako je. Osim objekata u epicentru i okolici, nastradale su i brojne zgrade u središtu grada, pa nekad najtraženiji dijelovi Zagreba, danas više nisu jednako privlačni, a strah od novog razornog potresa nadjačava želju za nekretninom na prestižnoj lokaciji. Tako se poredak na ljestvici najtraženijih zagrebačkih kvartova nakon potresa osjetno promijenio, pa se umjesto centra grada – kako je to do sada bilo, u ožujku na oglasniku za nekretnine Crozilla.com na prvom mjestu potražnje nalazio Maksimir, a slijede ga Trešnjevka i Dubrava.

„Gotovo da nema zgrade u Donjem gradu koja nije pretrpjela znatnu štetu i mnogobrojni vlasnici i najmoprimci, bili su primorani iseliti se iz svojih stanova.“– rekla je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.

„Nakon što je korona virus paralizirao tržište, kao posljedica potresa intenziviralo se tržište najma, no trend se promijenio. Vlasnici i najmoprimci sada žele živjeti dalje od centra grada, u novim ili novijim zgradama, građenim nakon 1965. godine i s armirano-betonskim konstrukcijama. U našu agenciju su čak stizali upiti i od vlasnika čiji su stanovi ostali neoštećeni, ili su imali samo manje površinske pukotine, no zbog velikog straha od novog potresa oni više tamo ne žele živjeti.“

Iako slabije tražene nego stanovi, velika potražnja vlada i za kućama, a u ožujku su najtraženije bile one u Zagrebu, zatim Osijeku, Samoboru, Zadru, Rijeci i u Slavonskom Brodu. Potencijalni kupci iz inozemstva koji su u ožujku na oglasniku Crozilla.com pretraživali kuće uglavnom su dolazili iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Švicarske. Njih su, pak, zanimale kuće na moru, a pritom su prva mjesta zauzimale one u Poreču, zatim Crikvenici, Krku, Vodicama, Zadru i Viru.

Ponuda građevinskih zemljišta najviše se pretraživala u Zagrebu, Zadru, Puli i Rijeci. Stranci, od koji su u ovoj „kategoriji“ najbrojniji bili oni iz Njemačke, Švicarske i Slovenije, najviše je zanimala ponuda oglasa na području Kaštela, zatim ona na području Istre, otoka Vira, te Zagreba.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se cijene nekretnina u ožujku nisu osjetno promijenile u odnosu na veljaču, a iako je u nekim gradovima zabilježen mjesečni pad cijena kuća ili stanova, njihove su vrijednosti uglavnom još uvijek više no prošlogodišnje. Tržište je trenutno „uspavano“, domaći i strani kupci pretražuju nekretnine, ali se razgledavanja odgađaju za neka sigurnija razdoblja, pa će se prave promijene, stvarno stanje cijena, te stvarni „razmjeri štete“ vidjeti tek kada agenti opet počnu izlaziti na terene, odnosno kada se tržište ponovno pokrene.

Tagovi: tržište nekretnina, novogradnja, građeviinska zemljišta, Crikvenica, Vodice, stanogradnja, tržište nekretnina u Zagrebu, Andrea Bilić
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
OBNOVA
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
ZAGREB - "Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe".
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE