GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska znatno iznad europskog prosjeka po rastu cijena nekretnina

Hrvatska znatno iznad europskog prosjeka po rastu cijena nekretnina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je u drugom tromjesečju bila u skupini zemalja Europske unije s najvećim rastom cijena nekretnina na godišnjoj razini, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji porasle su u drugom tromjesečju 5,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunao je Eurostat.

Time je njihov rast blago oslabio u odnosu na prva tri ovogodišnja tromjesečja, kada su poskočile 5,6 posto, najsnažnije od kraja 2007. godine.

U eurozoni nekretnine su poskupjele 5,0 posto. Njihov rast također je blago oslabio u usporedbi s prva tri ovogodišnja tromjesečja kada su prema revidiranim podacima poskočile 5,1 posto, najsnažnije od početka 2007. godine.

Među zemljama EU-a najviše su porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 13,3 posto. Slijede Poljska s 10,9 posto, Slovačka s 9,7 posto i Hrvatska s 8,3 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle su 9,1 posto.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju poskočile su 10,4 posto, najviše od ulaska u EU.

Pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini bilježile su u drugom tromjesečju Mađarska, za 7,4 posto prema provizornoj procjeni Eurostata, Estonija, za 5,8 posto, Latvija, za 2,3 posto, Bugarska, za 1,1 posto, te Irska, za 0,1 posto.

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su drugom tromjesečju 1,5 posto, najsnažnije od drugog prošlogodišnjeg tromjesečja, pokazuju Eurostatovi izračuni.

U prva tri ovogodišnja mjeseca porasle su prema revidiranim podacima 1,3 posto.

U eurozoni rast cijena stambenih nekretnina snažno je ubrzao, na 1,7 posto, što je također najviša stopa njihova rasta od drugog tromjesečja 2019.

U prvom su ovogodišnjem tromjesečju porasle 1,0 posto, čime je Eurostat također blago revidirao prvu procjenu.

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od travnja do lipnja porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 4,4 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca. Slijede Italija s povećanjem cijena za 3,1 posto, te Austrija s 2,5 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom tromjesečju porasle 1,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 2,7 posto.

Pad cijena nekretnina na tromjesečnoj razini bilježili su samo Mađarska, za 5,6 posto prema provizornoj Eurostatovoj procjeni, i Cipar, za 5,6 posto.

Tagovi: nekretnine, tržište nekretnina, cijena nekretnina, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Žinić pobija da mu je država darovala kuću koju je prijavio kao darovanu
REAKCIJE
Žinić pobija da mu je država darovala kuću koju je prijavio kao darovanu
SISAK - Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je u nedjelju da mu država nije darovala kuću u kojoj živi od 1995. godine iako je u imovinskoj kartici naveo da je kuću dobio darovnim ugovorom.
Evo zašto je Lika postala pravi nekretninski hit tijekom pandemije
IZNENAĐENJE
Evo zašto je Lika postala pravi nekretninski hit tijekom pandemije
ZAGREB - Pandemija koronavirusa na globalnoj je razini uzrokovala brojne, uglavnom negativne posljedice, no na području Like, odnosno Ličko-senjske županije tržište je zabilježilo pozitivne promjene.
Središnji državni ured potvrdio da je kuća u kojoj živi Žinić u državnom vlasništvu
POTVRDA
Središnji državni ured potvrdio da je kuća u kojoj živi Žinić u državnom vlasništvu
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje potvrdio je u nedjelju kako je kuća u Glini u kojoj s obitelji živi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u državnom vlasništvu, iako je Žinić u imovinskoj kartici naveo da je kuću dobio darovnim ugovorom.
Vukovarska, ulica opasna po život
OPASNO
Vukovarska, ulica opasna po život
ZAGREB - Uz Zagrepčanku stoji natpis da se tom neboderu ne smije približavati sa stražnje strane jer padaju ploče s pročelja. Na terenu su radnici. Pitamo ih padaju li ploče od potresa. Odgovaraju da padaju otprije.
Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u
U TIŠINI
Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u
NEW YORK - Bill Gates, četvrta najbogatija osoba na svijetu uz tišini je kupio čak 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta diljem SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE