GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska znatno iznad europskog prosjeka po rastu cijena nekretnina

Hrvatska znatno iznad europskog prosjeka po rastu cijena nekretnina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je u drugom tromjesečju bila u skupini zemalja Europske unije s najvećim rastom cijena nekretnina na godišnjoj razini, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji porasle su u drugom tromjesečju 5,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunao je Eurostat.

Time je njihov rast blago oslabio u odnosu na prva tri ovogodišnja tromjesečja, kada su poskočile 5,6 posto, najsnažnije od kraja 2007. godine.

U eurozoni nekretnine su poskupjele 5,0 posto. Njihov rast također je blago oslabio u usporedbi s prva tri ovogodišnja tromjesečja kada su prema revidiranim podacima poskočile 5,1 posto, najsnažnije od početka 2007. godine.

Među zemljama EU-a najviše su porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 13,3 posto. Slijede Poljska s 10,9 posto, Slovačka s 9,7 posto i Hrvatska s 8,3 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle su 9,1 posto.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju poskočile su 10,4 posto, najviše od ulaska u EU.

Pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini bilježile su u drugom tromjesečju Mađarska, za 7,4 posto prema provizornoj procjeni Eurostata, Estonija, za 5,8 posto, Latvija, za 2,3 posto, Bugarska, za 1,1 posto, te Irska, za 0,1 posto.

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su drugom tromjesečju 1,5 posto, najsnažnije od drugog prošlogodišnjeg tromjesečja, pokazuju Eurostatovi izračuni.

U prva tri ovogodišnja mjeseca porasle su prema revidiranim podacima 1,3 posto.

U eurozoni rast cijena stambenih nekretnina snažno je ubrzao, na 1,7 posto, što je također najviša stopa njihova rasta od drugog tromjesečja 2019.

U prvom su ovogodišnjem tromjesečju porasle 1,0 posto, čime je Eurostat također blago revidirao prvu procjenu.

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od travnja do lipnja porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 4,4 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca. Slijede Italija s povećanjem cijena za 3,1 posto, te Austrija s 2,5 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom tromjesečju porasle 1,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 2,7 posto.

Pad cijena nekretnina na tromjesečnoj razini bilježili su samo Mađarska, za 5,6 posto prema provizornoj Eurostatovoj procjeni, i Cipar, za 5,6 posto.

Tagovi: nekretnine, tržište nekretnina, cijena nekretnina, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
OBNOVA
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
ZAGREB - "Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe".
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE