GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina

Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu na prethodno tromjesečje, prema izvješću Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji, mjerene odgovarajućim indeksom, u trećem su tromjesečju porasle 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u četvrtak.

Isti postotni rast zabilježen je i u drugom tromjesečju.

U eurozoni su cijene stambenih nekretnina istodobno porasle za 4,9 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku, pokazuju najnoviji podaci.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su ponovo u trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 13,6 posto, i u Poljskoj, za 10,9 posto. Slijedi Austrija s rastom cijena od 8,9 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem kvartalu 2020. porasle za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje u godini ranije. U drugom su tromjesečju porasle 8,3 posto, a u prva tri prošlogodišnja mjeseca 9,1 posto.

Pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini bilježili su u trećem tromjesečju 2020. samo Cipar i Irska, za 1,4 odnosno 0,8 posto.

Eurostat nije raspolagao samo podacima za Grčku.

Hrvatska u društvu Cipra, Italije i Rumunjske

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 1,4 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku.

U eurozoni su bile 1,3 posto više nego u prethodna tri mjeseca kada su porasle 1,6 posto, čime je Eurostat također blago revidirao prvu procjenu.

Među zemljama EU-a, prema raspoloživim podacima Eurostata, najviše su u razdoblju od srpnja do rujna 2020. porasle cijene stambenih nekretnina u Mađarskoj, za 5,2 posto, prema provizornoj, uvelike nepouzdanoj procjeni, kako napominju u statističkom uredu.

Slijede Danska i Latvija, sa cijenama višim za 4,2 odnosno 3,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju 2020. pale prema prethodna tri mjeseca prvi puta u nešto više od dvije godine, i to za 0,6 posto. U drugom su tromjesečju bile porasle za 1,8 posto, a u prvom za 2,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U skupini zemalja s padom cijena nekretnina još su Cipar, s padom cijena za 4,8 posto, te Rumunjska i Italija, gdje su one smanjene za 2,6 odnosno 2,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, navodi se u priopćenju statističkog ureda.

Tagovi: cijene nekretnina, Eurostat, Hrvatska, cijene nekretnina u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
INTERES
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
ZAGREB - U posljednjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 posto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u petak.
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima prošle je godine u odnosu na 2019. porasla za 6,8 posto, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno pala za 6,9 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
KREDITI
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojemu stoji da će se zahtjevi za subvencije u novom krugu zaprimati od 29. ožujka ove godine.
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
NOVI ISKORAK
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
ZAGREB - Ikea donekle promijenila svoj fokus i sada se bavi izradom sićušnih kuća.
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
SHOPPING
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
PULA - Istra je mamac za strane poduzetnike i poslovne ljude koji kupuju nekretnine za odmor, a sve ih je više koji se odlučuju i trajno preseliti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE