GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina

Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu na prethodno tromjesečje, prema izvješću Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji, mjerene odgovarajućim indeksom, u trećem su tromjesečju porasle 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u četvrtak.

Isti postotni rast zabilježen je i u drugom tromjesečju.

U eurozoni su cijene stambenih nekretnina istodobno porasle za 4,9 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku, pokazuju najnoviji podaci.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su ponovo u trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 13,6 posto, i u Poljskoj, za 10,9 posto. Slijedi Austrija s rastom cijena od 8,9 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem kvartalu 2020. porasle za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje u godini ranije. U drugom su tromjesečju porasle 8,3 posto, a u prva tri prošlogodišnja mjeseca 9,1 posto.

Pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini bilježili su u trećem tromjesečju 2020. samo Cipar i Irska, za 1,4 odnosno 0,8 posto.

Eurostat nije raspolagao samo podacima za Grčku.

Hrvatska u društvu Cipra, Italije i Rumunjske

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 1,4 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku.

U eurozoni su bile 1,3 posto više nego u prethodna tri mjeseca kada su porasle 1,6 posto, čime je Eurostat također blago revidirao prvu procjenu.

Među zemljama EU-a, prema raspoloživim podacima Eurostata, najviše su u razdoblju od srpnja do rujna 2020. porasle cijene stambenih nekretnina u Mađarskoj, za 5,2 posto, prema provizornoj, uvelike nepouzdanoj procjeni, kako napominju u statističkom uredu.

Slijede Danska i Latvija, sa cijenama višim za 4,2 odnosno 3,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju 2020. pale prema prethodna tri mjeseca prvi puta u nešto više od dvije godine, i to za 0,6 posto. U drugom su tromjesečju bile porasle za 1,8 posto, a u prvom za 2,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U skupini zemalja s padom cijena nekretnina još su Cipar, s padom cijena za 4,8 posto, te Rumunjska i Italija, gdje su one smanjene za 2,6 odnosno 2,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, navodi se u priopćenju statističkog ureda.

Tagovi: cijene nekretnina, Eurostat, Hrvatska, cijene nekretnina u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
PALAČA
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
MOSKVA - Tim ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog na YouTubeu je objavio opsežni video o tajnoj palači uz Crno more za koju se navodi da je u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE