GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hotel Valkane dobio lokacijsku dozvolu, otvaranje se očekuje 2026.

Hotel Valkane dobio lokacijsku dozvolu, otvaranje se očekuje 2026.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 19:23
Autor: SEEbiz
PULA - Investitor u projekt hotela na pulskim Valkanama ovih je dana, točnije 14. prosinca, dobio lokacijsku dozvolu.

To je prvi korak u ishodovanju dokumentacije potrebne za izgradnju. Lokacijska dozvola vrijedi dvije godine od njezine pravomoćnosti, što bi trebalo biti idući tjedan. U tom roku potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Nakon dobivanja građevinske može se graditi, a dovršetak hotela očekuje se 2026.

U travnju ove godine Zoran Kostić, voditelj projekta i predstavnik investitora, srpskog tajkuna Dragana Šolaka, javno je predstavio projekt gradskim vijećnicima i građanima, a javnosti je dostupna i video animacija s detaljima pozicije hotela unutar rupe zapuštenog kamenoloma, piše Glas Istre.

"Mislim da će iz zahtjeva za lokacijsku dozvolu svima biti potpuno jasno da od prvog dana govorimo istinu i da radimo sve suprotno od onoga što se moglo čuti u dijelu javnosti. Šetnica i plaža ostaju otvoreni jer su izvan obuhvata projekta, veliki dio svog privatnog zemljišta pretvaramo u novi park otvoren svima, čineći Valkane još atraktivnijima za građane, bez zadiranja u javni prostor. Broj stabala i zelenila se značajno povećava. Ne gradimo nikakve liftove na plaži, beach barove u šumi, da ne nabrajam što su nam sve neargumentirano pripisivali kako bi manipulirali dijelom javnosti", rekao je tada Kostić.

U uvodu lokacijske dozvole stoji da se izdaje za planirani zahvat u prostoru koji obuhvaća građenje građevine ugostiteljsko-turističke namjene Hotel Valkane, građenje građevine poslovne namjene (restoran), građenje građevine sportsko-rekreacijske namjene (prateći servisno ugostiteljski objekt s caffe barom, sanitarnim čvorom, garderobom i spremištem) te građenje građevine sportsko-rekreacijske namjene (zona sportsko rekreacijskih sadržaja).

Također stoji da je čitav projekt izradila Tatjana Grozdanić Begović iz tvrtke Studio 3LHD iz Zagreba. Utvrđeni su propisani uvjeti priključenja na struju i vodu, a posebne uvjete utvrdile su mnogobrojne institucije - Ravnateljstvo civilne zaštite, Sanitarna inspekcija, Hrvatske vode, Služba za nadzor zaštite na radu, Odsjek za prostorno planiranje i graditeljsko naslijeđe te onaj za zaštitu okoliša, kao i onaj za izgradnju, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Plinara, Hrvatske šume, Pragrande i Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije.

Iz Grada su zaključili da je zahtjev osnovan, da je u spis priložena zakonom propisana dokumentacija, da su utvrđeni svi propisani posebni uvjeti, odnosno uvjeti priključenja javnopravnih tijela, te da je taj projekt izrađen u skladu s odredbama sve važeće prostorno planske dokumentacije.

Konkretno, za zonu gdje je planiran hotel propisana je minimalna površina izgrađenosti 1.000 kvadrata, maksimalna površina izgrađenosti 7.910 kvadrata, maksimalni koeficijent izgrađenosti 0,6, maksimalni koeficijent iskorištenosti 5,4, najviša visina 27 metara i maksimalni broj od sedam nadzemnih etaža.

U nastavku dozvole stoji da je Hotel Valkane "građevina ugostiteljsko turističke namjene, hotel s pet zvjezdica sa 180 smještajnih jedinica (ukupno 360 kreveta), kongresnim, wellness i ugostiteljskim sadržajima, garažom i servisnim dijelom te tehničkim prostorima nužnim za funkcioniranje hotela. U sklopu zone, osim građevine hotela, predviđeno je građenje bazena, sunčališta i nadstrešnice u funkciji urbane opreme. Građevina hotela ima jednu podzemnu i sedam nadzemnih etaža, najvišu visinu od 27 metara (pri čemu se najnižim dijelom konačnog zaravnatog terena neposredno uz pročelje zgrade ne smatra ulazna rampa za ulaz u podzemnu garažu maksimalne širine 4,5 metara). Tlocrtna površina zgrade iznosi 7.637 kvadrata, bazen 1 ima tlocrtnu površinu od 42 kvadrata, bazen 2 254 kvadrata, a nadstrešnica 15 kvadrata.

Također, u nastavku su detaljno opisane i druge zone. Prva je restoran etažnosti jedne nadzemne etaže, kompaktnog volumena s ravnim zelenim krovom, unutar koje su predviđeni kuhinja, sanitarni čvor, sanitarije za vanjske korisnike, prostor za usluživanje te vanjska terasa. Tlocrtna površina zgrade iznosi 861 kvadrat, koeficijent izgrađenosti građevne čestice 0,54 a koeficijent iskorištenosti 0,28.

U trećoj je zoni predviđen prateći servisno ugostiteljski objekt. Unutar ovog dijela obuhvata planiran je smještaj građevine sportsko rekreacijske namjene - prateći servisno ugostiteljski objekt

s caffe barom, sanitarnim čvorom, garderobom i spremištem. Građevina ima jednu nadzemnu etažu, tlocrtnu površinu od 250 kvadrata, koeficijent izgrađenosti građevne čestice iznosi 0,25, a koeficijent iskorištenosti 0,06.

U zoni broj četiri stoji "sport i rekreacija", a planirana je kao krajobrazno i parterno uređenje s vodenim atrakcijama, igralištima i pratećim sunčalištima. U zoni zelenila smještaju se i prostori za vježbu i rekreaciju. Centralnim dijelom prolaze kolno-pješački putovi koji povezuju i čine dostupnim cjelokupni obuhvat s ulicom Lungomare, kao i s javnom prometnicom koja spaja hotel s ulicom Veruda, te su predviđeni kao kolni pristup vatrogasnim vozilima, dostavi za potrebe restorana i elektromobilima, stoji u dozvoli.

U ovoj zoni nije predviđeno građenje građevina visokogradnje, a tlocrtna površina bazena iznosi 96,9 i 77,3 kvadrata.

Uz to, napominje se da su u sklopu te zone izgrađeni teniski tereni za koje investitor ne posjeduje akt za građenje niti uporabu, stoga ih je dužan ukloniti prije početka izvođenja radova. Uz to, prema dozvoli je unutar obuhvata zahvata osigurano 15.309 kvadrata prirodno zelenih površina. Planira se cjelovito uređenje zelenih površina s ostvarenjem ambijentalnih vrijednosti zona sukladno pojedinoj namjeni. Unutar svih zona i građevnih čestica osigurano je minimalno 20 posto građevne čestice za hortikulturno uređenje, piše u dozvoli.

Za potrebe korisnika hotela osigurano je ukupno 180 parkirnih mjesta u sklopu građevine, što obzirom na namjenu i broj smještajnih jedinica udovoljava minimalnim kriterijima, dok će za ostale građevine unutar obuhvata zahvata biti dostupna parkirna mjesta u profilu prometnice Lungomare.

Ipak, u lokacijskoj se dozvoli napominje da je zaprimljen zahtjev Inicijative građana "Referendum za Lungomare" za priznavanjem svojstva stranke u postupku, a koji je odbijen. Naime, iz Grada su utvrdili da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za priznavanjem svojstva stranke u postupku izdavanja lokacijske dozvole.

Iz spomenute su Inicijative, vrlo vjerojatno, poslali taj zahtjev da bi se mogli žaliti na lokacijsku dozvolu. Ipak, eventualna žalba protiv odbijanja ne zaustavlja daljnji tijek postupka izdavanja lokacijske dozvole.

Podsjetimo, ta je građanska inicijativa u svibnju prikupila više od 11 tisuća potpisa da bi po važećim pravilima bio raspisan referendum o sudbini Lungomarea, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

Međutim, referendum na koncu nije uspio jer je izašlo svega 11.065 glasača odnosno 22,71 posto Puležana. Jer, da bi ishod bio valjan, moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana. Ipak, od građana koji su izašli na referendum 9.716 bili su "za", a to je 88,55 posto, a 1.256 građana ili 11, 45 posto bilo je "protiv", dok su ostali listići bili nevažeći.

Puležani su imali priliku izjasniti se jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Tagovi: Hotel Valkane, Dragan Šolak, Zoran kostić, hrvatski turizam, Lungomare
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE