GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Pokrenut ćemo istrage zbog loše obnovljenih kuća nakon rata

Horvat: Pokrenut ćemo istrage zbog loše obnovljenih kuća nakon rata
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2021 / 15:58
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je u ponedjeljak da će se dio u potresu porušenih kuća trajno zamijeniti montažnima te da će oni koji su odgovorni za to što su se kuće izgrađene nakon rata porušile poput kula od karata odgovarati za to.

Odgovarajući na upit novinara uoči sjednice Vlade hoće li obnova Sisačko-moslavačke županije biti uklopljena u postojeći Zakon o obnovi Zagreba, Horvat je kazao da je uredba o tome u završnoj fazi pripreme te da će na sjednicu Vlade doći u četvrtak.

"To neće biti izmjene i dopune zakona, to će biti uredba sa zakonskom snagom koja će proširiti opseg i ingerenciju na potresom postradalo područje", naveo je ministar. Dodao je da će se morati mijenjati i podzakonski akti.

Uredba će, kako je rekao, omogućiti da zakonodavni okvir vezan uz obnovu u Zagrebu obuhvati i Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju, ali i da se interventno, bez bilo kakvog gubljenja vremena, podnose zahtjevi i definiraju odluke o onima koji će imati pravo na obnovu.

"I ono što je najvažnije, dat će mogućnost reguliranja plaćanja privremenog smještaja onima koji će na to imati pravo", naglasio je Horvat.

Upitan na koji će način ići obnova kuća, odgovorio je da su tokom današnjeg dana naručeni određeni dokumenti, ali i senzorika potrebna da bi se vjerodostojno ustanovilo kako se objekti ponašaju u trenutku potresa. Za sutra je najavio sastanak s hrvatskim proizvođačima koji se mogu uključiti u izradu montažnih objekata koji bi bili trajno rješenje na prostoru koji je bio pogođen razornim potresom početkom prošloga tjedna.

Na pitanje hoće li netko odgovarati zato što su kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su obnovljene nakon rata u potresu porušene kao kule od karata, Horvat je rekao da će se pokrenuti istraga, no i da će se se prvo razgovarati sa svim odgovornima iz tog vremena, među ostalima i sa županom Ivom Žinićem.

"Središnji državni ured za obnovu ima sve te vjerodostojne podatke i zazivati bilo čiju odgovornost u ovom trenutku je bespredmetno sve do trenutka dok ne budemo sto posto sigurni što se događalo i tko su bili akteri", zaključio je Horvat.

Tagovi: Darko Horvat, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE