GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu

Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovoga tjedna krenut će se s rušenjem objekata koji predstavljaju najveću opasnost za građane na potresom pogođenim područjima, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke vezano uz obnovu potresom pogođenih područja.

Nakon sastanka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Horvat je u izjavi novinarima kazao i da će se napraviti sve da se izbjegne neadekvatna obnova kuća.

Današnji sastanak nastavak je dijaloga s predstavnicima struke oko definiranja djelotvornog koncepta organizirane obnove na područjima pogođenim potresom, rekao je Horvat, dodavši da je u petak održan sastanak u Hrvatskom zavodu za norme na kojem su definirani svi inputi potrebni za eventualnom korekcijom tehničkih propisa.

Horvat je rekao da se na stol stavljaju svi relevantni inputi koji će biti potrebni projektantima da bi definirali čvrsti i protupotresno otporni temelj, na koji će se potom slagati nova kuća, klasično zidana ili montažna, određenih konstruktivnih rješenja.

Istaknuo je da se neće obnavljati kuće bez adekvatne projektne dokumentacije, odnosno svih potrebnih proračuna koji rade Arhitektonski, Geološki i Građevinski fakultet. Cilj je, kazao je, da se izbjegne "ono što smo u bližoj povijesti imali prilike vidjeti, a to je možda ne adekvatna obnova nakon rata".

Damir Šantek iz Državne geodetske uprave podsjetio je da je već predstavljen portal sa svim podacima kojima država raspolaže vezano za potresom pogođeno područje.

"Na tom portalu nalaze se podaci o prebivalištu, kućnim brojevima, jedinicama gdje ljudi žive i obzirom na te podatke razgovaramo o tome na koji način ćemo ih iskoristiti za obnovu kuća na tom području", istaknuo je Šantek.

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić naveo je da se sada očekuju podaci od geologa o tome na kojim područjima je moguće raditi. Nakon toga se kreće s geotehničkim ispitnim radovima, potom sa izradom elaborata da bi se dobile karakteristike tla i dr.

Po njegovim riječima, arhitekti razrađuju tipska rješenja kuća površina od 50, 75 i 80 četvornih metara. Napomenuo je da se razmišlja i o obnovi gospodarskih objekata.

Tagovi: Darko Horvat, potres u Petrinji, Damir Šantek, Stjepan Lakušić, Državna geodetska uprava
PROČITAJ I OVO
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
HGK
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
ZAGREB - Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020. zadržalo je neke trendove započete u 2019. godini, ali su pandemija i potres bitno utjecali na dinamiku, a nekretnine su i dalje poželjna investicija u nestabilnim vremenima, istaknuto je na sjednici predsjedništva Udruženja poslovanja nekretninama.
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
NAJVIŠI
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
VARŠAVA - Varšavski toranj, neboder u središtu glavnog grada Poljske, postao je najviši u Europskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle čime je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, priopćio je u utorak projektant.
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
VARAŽDIN - Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE