GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li potražnja za nekretninama i ove godine ostati visoka?

Hoće li potražnja za nekretninama i ove godine ostati visoka?
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 15:34
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su rast na tromjesečnoj i godišnjoj razini.

Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od listopada do prosinca 2021. godine zabilježio rast od 2,5% u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine, nakon rasta u trećem tromjesečju od 9%, u četvrtom tromjesečju 2021. godišnja stopa rasta blago je ubrzala na 9,1%. Rast cijena na godišnjoj razini pri tome je podržan višim cijenama novih i postojećih stambenih objekata u Zagrebu i na Jadranu.

Promatrano na razini 2021. godine, indeks cijena stambenih nekretnina u prosjeku je bio viši za 7,3% u odnosu na godinu ranije (7,7% u 2020. na godišnjoj razini).

U odnosu na tromjesečje ranije, cijene novih stambenih objekata u četvrtom tromjesečju 2021. bile su više za 3,9% dok su one postojećih stambenih objekata zabilježile rast od 2,3%. S druge strane, promatrano na godišnjoj razini, nakon rasta od 8,5% u trećem tromjesečju, cijene novih stambenih objekata zabilježile su ubrzanje rasta na 15% dok su postojeći stambeni objekti usporili s 9,2% na 8,4%, nastavivši time trend pozitivnih stopa dvadeset i drugo tromjesečje zaredom. Navedeno ne iznenađuje obzirom na povećanu potražnju za novijim i kvalitetnijim nekretninama nakon potresa koji su tijekom 2020. pogodili neke dijelove Hrvatske.

U Gradu Zagrebu zabilježeno je usporavanje rasta na godišnjoj razini, s 9,6% na 8,8%, dok je na Jadranu zabilježeno ubrzavanje rasta cijena, s 8,9% na 11,7%. U ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je usporavanje rasta s 8,2% na 4,1%.

Rast cijena stambenih nekretnina, prisutan od 2016. godine, blago je usporio u odnosu na 2020. kada je po prvi puta premašio razinu iz 2008. Ovdje treba napomenuti da se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju, kvalitetu i starost nekretnine. Rast cijena i tijekom 2021. zasigurno je bio posljedica dugogodišnjeg razdoblja izrazito visoke likvidnosti, niskih kamatnih stopa te nepromijenjenih očekivanja glede budućih alternativnih ulaganja. Uz to, nastavak Vladinih subvencija za stambene kredite pridonosi rastu potražnje i cijena.

Uzimajući u obzir trenutne globalne geopolitičke nemire i pojačane strahove i neizvjesnost uslijed snažnih inflatornih pritisaka, očekujemo kako će u srednje do dugoročnoj perspektivi kretanje cijena nekretnina biti određeno prvenstveno demografskim trendovima, snagom gospodarstva i naravno, turističkom aktivnosti. Revitalizacija potresom pogođenih područja, kao i ostalih dijelova Hrvatske, podržava očekivanja nastavka rasta cijena u središnjem dijelu Hrvatske, dok će cijene na obali određivati trendovi u turizmu. S druge strane, najava stezanja monetarne politike i podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke mogla bi dio viška likvidnosti/štednje usmjeriti i u neke druge oblike investicijskih aktivnosti i tako djelomično utjecati na potražnju za stambenim nekretninama.

Tagovi: tržište nekretnina, građevinski materijal, cijene nekretnina, cijene stanova
PROČITAJ I OVO
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
HLAĐENJE
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
ZAGREB - Razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o rabljenim nekretninama, istaknuto je u srijedu na 34. Forumu poslovanja nekretninama.
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
POTICAJI
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
ZAGREB - Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini koji je Ministarstvo financija u srijedu uputilo u javnu raspravu.
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZEMLJIŠTE
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZAGREB - Natječaji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta postali su novi kamen spoticanja među poljoprivrednicima, upozorili su u srijedu iz konzultantske tvrtke Smarter i poručili, među ostalim, da je nužno povećati ukupnu površinu obradivog poljoprivrednog zemljišta.
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
PROGNOZE
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
BERLIN - Njemačko tržište nekretnina desetljećima je nevjerojatno snažno, ali suočit će se s ozbiljnom korekcijom cijena u narednih nekoliko godina, tvrde analitičari.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
RAST
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE