GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Precijenjene nekretnine su veliki rizik

HNB: Precijenjene nekretnine su veliki rizik
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 22:19
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ubrzanju stambenog kreditiranja najviše je pridonio novi ciklus APN-ova programa, koji ove godine ima i izmijenjena pravila, tako da zaprimanje zahtjeva nije više koncentrirano u kratkom razdoblju.

Broj odobrenih zahtjeva gotovo je udvostručen u odnosu na prethodna razdoblja, na 8150. To upućuje, objašnjava HNB u najnovijoj publikaciji Financijska stabilnost, na sve veću popularnost takvog načina kupnje nekretnina. Njihov udio u novim kreditima dosegao je otprilike trećinu, a u prethodnim godinama nije prelazio 20 posto. Kada je riječ o njihovoj rizičnosti, HNB ne vidi odstupanja od standardnih odobravanja stambenih kredita, ali navodi kako "ne treba zanemariti njihovu ranjivost u slučaju većeg pada cijena nekretnina".

Iako su zbog potresa i koronakrize u centralnoj banci lani očekivali stagnaciju ili pad cijena nekretnina, to se nije dogodilo. Godišnja stopa rasta bila im je 7,7 posto, neznatno sporije od devet posto 2019. godine.

"Time je razina indeksa cijena stambenih nekretnina za cijelu Hrvatsku u 2020. premašila razine iz razdoblja prije izbijanja krize 2008., i dosegnula dosad najviše vrijednosti", navodi HNB.

Cijene u Zagrebu i na Jadranu nastavile su rasti, iako po nešto nižim stopama nego prethodnih godina, ali u ostatku Hrvatske čak su i ubrzale. U svakom slučaju, rast cijena nekretnina u Hrvatskoj veći je od europskog prosjeka, a kompozitni indeks odstupanja od procijenjene ravnotežne razine "signalizira određenu precijenjenost cijena stambenih nekretnina". Svi pojedinačni pokazatelji koji se koriste u izračunu indeksa, osim omjera rate kredita u odnosu na raspoloživ dohodak, bili su iznad dugoročnog trenda, što može upućivati na rastući nesklad između cijena nekretnina i makroekonomskih varijabli.

Uz nastavak programa subvencioniranja, analitičari HNB-a smatraju da su rast cijena nekretnina u novijem razdoblju poticali iznimno povoljni uvjeti financiranja, stabilnost zaposlenosti i dohodaka, uz rast štednje kućanstava, a koji se vjerojatno djelomice alocirao i u nekretnine. Osim toga, nevoljkost prodavatelja snižavanju cijena odražava njihovu percepciju trenutačne krize kao kratkotrajne.Pozitivan poticaj potražnji daju i novi trendovi u načinu života, kao što su rad od kuće.

Buduća kretanja na tržištu ovisit će o brzini oporavka. Ako on bude slabiji od očekivanja, smanjit će se i tražene cijene, smatraju u HNB-u, "osobito u slučaju da prodavatelji ne budu spremni na duže čekanje kupaca". No, ono što je sasvim izgledno, APN-ov program i dalje će podržavati potražnju, ali nešto manje nego u prethodnoj godini. U slučaju snažnog pada potražnje za nekretninama i znatnijeg pada cijena, ocjenjuju u HNB-u, materijalizirali bi se rizici vezani uz slabu likvidnost tržišta i pad vrijednosti kolaterala, ali ocjenjuje da su ti rizici "kratkoročno razmjerno niski".

Ipak, upozorava i na manje ugodne opcije: sporiji oporavak turizma mogao bi pogoditi ulagače u turističke nekretnine, osobito one koji su se financirali zaduživanjem. To bi moglo povećati ponudu nekretnina na tržištu, dok bi njihovu potražnju mogli smanjiti eventualni stečajevi poduzeća i rast nezaposlenosti nakon povlačenja potpora.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, stambeni krediti, tržište nekretnina, subvencionirani stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
Vojni neboder na Črnomercu još zjapi prazan, cijena opet narasla: Na njegov vrh stiže i jacuzzi?!
NEOZBILJNO
Vojni neboder na Črnomercu još zjapi prazan, cijena opet narasla: Na njegov vrh stiže i jacuzzi?!
ZAGREB - Neboder u maskirnim bojama na zagrebačkom vojnom učilištu na Črnomercu i nakog godinu dana od izgradnje još zjapi prazan.
Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
TREND
Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
LJUBLJANA - U svibnju su vlasti izdale 553 građevinske dozvole za zgrade, ili 26 posto više nego u travnju. Prema Državnom uredu za statistiku, za stambene zgrade izdano je 246 ili 19 posto više, a za nestambene 307 posto, što je 33 posto više. U usporedbi s prošlom godinom izdano je 41 posto više građevinskih dozvola.
Musk prodaje svoju zadnju nekretninu
PRODAJA
Musk prodaje svoju zadnju nekretninu
SAN FRANCISCO - Prije godinu dana milijarder Elon Musk najavio je da će prodati gotovo svu svoju fizičku imovinu. Sve upućuje na to da će ispuniti obećanje.
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
GRAĐEVINSKE NAGRADE
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
OPATIJA - U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu.
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
ŠIRENJE
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini još dva projekta u Srbiji, Plaza Kragujevac i Kruševac šoping park.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE