GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hlađenje slovenskog tržišta nekretnina

Hlađenje slovenskog tržišta nekretnina
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2022 / 20:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Opća nestašica odražava se i na ovdašnjem tržištu nekretnina, počinje stagnacija padom prometa od 15 posto, a pala je i cijena kvadrata. Teško je predvidjeti koliko će trend biti uporan.

Čak sedam godina cijene nekretnina u našoj zemlji kontinuirano rastu.

“Nakon prve covid krize 2020. cijene su drastično skočile i nekretnine kao takve bile su jedna od boljih investicija u to vrijeme”, rekao je za RTV Slovenije Matej Rigelnik, direktor agencije Equinox.

"Kada je nekretnina izašla na tržište, odnosno kada se počela oglašavati, prodana je momentalno. Recimo u roku od tjedan dana ili 14 dana", dodala je Ajda Mrzel Kaluža, voditeljica platforme za tržišnu procjenu vrijednosti nekretnina Arvio.

No, opća nestašica zahvatila je i područje nekretnina. Naime, eurozona nikada nije doživjela tako brz rast kamatne stope Euribor. Krajem svibnja šestomjesečni Euribor bio je u negativnoj zoni, a sada je na 1,7 posto. Prema prognozama, do kraja godine premašit će dva posto, au prvim mjesecima 2023. 2,5 posto. Unatoč tome, "još uvijek postoji opće uvjerenje da se posredniku za nekretnine prirodno vjeruje da će i prodavatelj i kupac biti zaštićeni", komentirao je Alen Komić, agent za nekretnine tvrtke ABC nekretnine.

No kupac je, pogotovo sada - u vrijeme hlađenja tržišta nekretninama - nedovoljno informiran.

"Najskuplja stvar koju ćete kupiti u životu je nekretnina, a vi to radite malo napamet, na primjer, vjerujete što vam susjed ili prijatelj kaže, slušate što vam susjed, prijatelj, kaže. Ne , radije pogledajte podatke, koliko oni prodaju slične nekretnine," pozvao je Mrzel Kaluža.

U drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje zabilježen je pad kupnje nekretnina za 15 posto. Četvorni metar rabljenog stana u Ljubljani pojeftinio je oko 100 eura, pokazuju podaci platforme za vrednovanje nekretnina Arvio.

Bez obzira na cijene, prodaja nekretnina i dalje cvjeta. U drugom tromjesečju ove godine prodano je 3.669 stanova u vrijednosti od 449 milijuna eura, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima Europskog statističkog ureda, cijene su u Europskoj uniji u posljednjih 12 godina porasle za 48 posto, a stanarine za 18 posto. Rast cijena posebno je brz u posljednje dvije godine.

Vrijednost stanova porasla je tijekom 12 godina u 24 države članice Unije. Cijene su gotovo utrostručene u Estoniji, a više nego udvostručene u Austriji, Luksemburgu, Latviji, Litvi, Češkoj i Mađarskoj.

Cijene kuća pale su u tri države članice. To su Italija, Grčka i Cipar. U Sloveniji su cijene stanova u posljednjih 12 godina porasle za približno 47 posto, dok su stanarine skočile za 40 posto.

Tagovi: slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina, Matej rigelnik, Alen Komić, ABC nekretnine
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE