GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hlađenje slovenskog tržišta nekretnina

Hlađenje slovenskog tržišta nekretnina
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2022 / 20:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Opća nestašica odražava se i na ovdašnjem tržištu nekretnina, počinje stagnacija padom prometa od 15 posto, a pala je i cijena kvadrata. Teško je predvidjeti koliko će trend biti uporan.

Čak sedam godina cijene nekretnina u našoj zemlji kontinuirano rastu.

“Nakon prve covid krize 2020. cijene su drastično skočile i nekretnine kao takve bile su jedna od boljih investicija u to vrijeme”, rekao je za RTV Slovenije Matej Rigelnik, direktor agencije Equinox.

"Kada je nekretnina izašla na tržište, odnosno kada se počela oglašavati, prodana je momentalno. Recimo u roku od tjedan dana ili 14 dana", dodala je Ajda Mrzel Kaluža, voditeljica platforme za tržišnu procjenu vrijednosti nekretnina Arvio.

No, opća nestašica zahvatila je i područje nekretnina. Naime, eurozona nikada nije doživjela tako brz rast kamatne stope Euribor. Krajem svibnja šestomjesečni Euribor bio je u negativnoj zoni, a sada je na 1,7 posto. Prema prognozama, do kraja godine premašit će dva posto, au prvim mjesecima 2023. 2,5 posto. Unatoč tome, "još uvijek postoji opće uvjerenje da se posredniku za nekretnine prirodno vjeruje da će i prodavatelj i kupac biti zaštićeni", komentirao je Alen Komić, agent za nekretnine tvrtke ABC nekretnine.

No kupac je, pogotovo sada - u vrijeme hlađenja tržišta nekretninama - nedovoljno informiran.

"Najskuplja stvar koju ćete kupiti u životu je nekretnina, a vi to radite malo napamet, na primjer, vjerujete što vam susjed ili prijatelj kaže, slušate što vam susjed, prijatelj, kaže. Ne , radije pogledajte podatke, koliko oni prodaju slične nekretnine," pozvao je Mrzel Kaluža.

U drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje zabilježen je pad kupnje nekretnina za 15 posto. Četvorni metar rabljenog stana u Ljubljani pojeftinio je oko 100 eura, pokazuju podaci platforme za vrednovanje nekretnina Arvio.

Bez obzira na cijene, prodaja nekretnina i dalje cvjeta. U drugom tromjesečju ove godine prodano je 3.669 stanova u vrijednosti od 449 milijuna eura, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima Europskog statističkog ureda, cijene su u Europskoj uniji u posljednjih 12 godina porasle za 48 posto, a stanarine za 18 posto. Rast cijena posebno je brz u posljednje dvije godine.

Vrijednost stanova porasla je tijekom 12 godina u 24 države članice Unije. Cijene su gotovo utrostručene u Estoniji, a više nego udvostručene u Austriji, Luksemburgu, Latviji, Litvi, Češkoj i Mađarskoj.

Cijene kuća pale su u tri države članice. To su Italija, Grčka i Cipar. U Sloveniji su cijene stanova u posljednjih 12 godina porasle za približno 47 posto, dok su stanarine skočile za 40 posto.

Tagovi: slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina, Matej rigelnik, Alen Komić, ABC nekretnine
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE