GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradski ured se zabavlja Velesajmom i Hipodromom, građani ogorčeni

Gradski ured se zabavlja Velesajmom i Hipodromom, građani ogorčeni
SILOVANJE POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ovih dana je održana prezentacija projekata za revitalizaciju prostora Velesajma i Hipodroma, na kojem rade studenti s IIT College of Architecture pod vodstvom profesora Vedrana Mimice, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje Grada Zagreba.

- Studenti su polaznici projektno-istraživačkog studija New New Zagreb pod mentorstvom prof. Vedrana Mimice koji se bavi prostorom Zagrebačkog velesajma. U šest dana svog studijskog posjeta studenti su u listopadu 2019. na samoj lokaciji imali višednevnu radionicu na kojoj su s predstavnicima Grada, Zagrebačkog velesajma d.o.o. te relevantnim stručnjacima iz područja arhitekture i urbanizma radili na razvoju svojih idejnih rješenja. Na početku studijskog boravka studentima je predstavljen Grad Zagreb, dan je uvid u postojeće prostorne informacije i istraživanje koje im je stavljeno na raspolaganje, te je predstavljen strateški gradski projekt Zagrebački velesajam s posebnim naglaskom na njegovu povijest, kulturnu baštinu i značenje za grad, objavili su iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje Grada Zagreba.

Objava je izazvala pravu lavinu ogorčenja Zagrepčana na društvenim mrežama koji se već mjesec i pol suočavaju s neefikasnim gradskim institucijama kad je u pitanju sanacija od nedavnog potresa..

- Što se tiče međunarodnih studentskih radionica na temu Zagrebačkog velesajma, jedna od njih - CUPA projekt - rađena je u periodu 2010 - 2014. Odnosila se isključivo na prostor Zagrebačkog velesajma. Hipodrom nije bio tema. Napominjem da su studentska promišljanja o razvoju neke prostorne cjeline uvijek dobrodošla, kako za objekt razmatranja tako i za studente.

Radionica IIT College of Architecture pod vodstvom profesora Vedrana Mimice, koja je i neposredan povod nastanku ovog teksta, ispada iz konteksta o kojem sam gore pisala. Dva su razloga za to. Prvo, radionica razmatra prenamjenu zelenog pojasa Hipodroma u druge sadržaje. To je protivno važećim prostornim planovima i GUP-u i prejudicira razvoj događaja. I drugo, timing u kojem je radionica započela je kraj prošle godine, kad je već i stručna i opća javnost vodila teške bitke s gradonačelnikom Bandićem kako bi spriječila donošenje štetnIh ID GUP-a. Znajući za to profesor Mimica, koji je usput rečeno Zagrepčanin, morao je biti svjestan da teoretska rasprava o praktičnom problemu na nezakonitim osnovama – koja uz to nema podršku javnosti – nema niti budućnosti.

Mišljenja sam da svaki stručni pojedinac i znanstvenik ima moralnu obvezu procijeniti na čemu pristaje ili ne pristaje raditi. Profesor Mimica je procijenio da je ovo tema od njegovog interesa i interesa njegovih studenata. Ako do sada, nekim čudom, nije znao za rat kojeg stručna javnost i građani vode s upravom grada Zagreba - a čiji sastavni dio je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba po čijem angažmanu razvija projekt - sada zasigurno zna.

Premda nas sve iritira kad se sa zagrebačkim prostorom za kojeg se borimo netko poigrava, podsjećam da su sve ovo samo tlapnje dok god je na snazi postojeći GUP koji to onemogućava. Sjetite se da su i međunarodni natječaji za toranj-vidikovac na Hipodromu već raspisivani. Pusti snovi. A, što se morala tiče, najbolje da se u ovoj fazi svatko suoči sa svojim, napisala je Marina Pavković.

Tagovi: Gradski ured za strategijsko planiranje Grada Zagreba, Vedran Mimica, Milan Bandić, Hipodrom, Velesajam, Marina Pavković, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
Lakušić: Početak obnova manjih zgrada u Zagrebu trebao bi krenuti do proljeća
NAJAVE
Lakušić: Početak obnova manjih zgrada u Zagrebu trebao bi krenuti do proljeća
ZAGREB - Dekan zagrebačkoga Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić ocijenio je u utorak da bi obnova manjih zgrada oštećenih u zagrebačkom potresu trebala krenuti do proljeća, dok će izvedba, rekonstrukcija i obnova objekata javne infrastrukture potrajati najmanje godinu dana.
Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
TREND
Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
BEOGRAD - Tražnja za vikendicama ne jenjava. Trend koji je započeo tokom korone, nastavljen je i posle vanrednog stanja, pa se beleži još veći promet tokom jula, avgusta i septembra ove godine.
Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija
MANE
Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija
ZAGREB - Trend postupnog oporavka hrvatskih građevinara, devastiranih u doba recesije 2009. - 2014., nastavljen je u prvoj polovici ove godine, pokazuje analiza koju je objavio Ekonomski institut Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE