GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradski ured se zabavlja Velesajmom i Hipodromom, građani ogorčeni

Gradski ured se zabavlja Velesajmom i Hipodromom, građani ogorčeni
SILOVANJE POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ovih dana je održana prezentacija projekata za revitalizaciju prostora Velesajma i Hipodroma, na kojem rade studenti s IIT College of Architecture pod vodstvom profesora Vedrana Mimice, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje Grada Zagreba.

- Studenti su polaznici projektno-istraživačkog studija New New Zagreb pod mentorstvom prof. Vedrana Mimice koji se bavi prostorom Zagrebačkog velesajma. U šest dana svog studijskog posjeta studenti su u listopadu 2019. na samoj lokaciji imali višednevnu radionicu na kojoj su s predstavnicima Grada, Zagrebačkog velesajma d.o.o. te relevantnim stručnjacima iz područja arhitekture i urbanizma radili na razvoju svojih idejnih rješenja. Na početku studijskog boravka studentima je predstavljen Grad Zagreb, dan je uvid u postojeće prostorne informacije i istraživanje koje im je stavljeno na raspolaganje, te je predstavljen strateški gradski projekt Zagrebački velesajam s posebnim naglaskom na njegovu povijest, kulturnu baštinu i značenje za grad, objavili su iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje Grada Zagreba.

Objava je izazvala pravu lavinu ogorčenja Zagrepčana na društvenim mrežama koji se već mjesec i pol suočavaju s neefikasnim gradskim institucijama kad je u pitanju sanacija od nedavnog potresa..

- Što se tiče međunarodnih studentskih radionica na temu Zagrebačkog velesajma, jedna od njih - CUPA projekt - rađena je u periodu 2010 - 2014. Odnosila se isključivo na prostor Zagrebačkog velesajma. Hipodrom nije bio tema. Napominjem da su studentska promišljanja o razvoju neke prostorne cjeline uvijek dobrodošla, kako za objekt razmatranja tako i za studente.

Radionica IIT College of Architecture pod vodstvom profesora Vedrana Mimice, koja je i neposredan povod nastanku ovog teksta, ispada iz konteksta o kojem sam gore pisala. Dva su razloga za to. Prvo, radionica razmatra prenamjenu zelenog pojasa Hipodroma u druge sadržaje. To je protivno važećim prostornim planovima i GUP-u i prejudicira razvoj događaja. I drugo, timing u kojem je radionica započela je kraj prošle godine, kad je već i stručna i opća javnost vodila teške bitke s gradonačelnikom Bandićem kako bi spriječila donošenje štetnIh ID GUP-a. Znajući za to profesor Mimica, koji je usput rečeno Zagrepčanin, morao je biti svjestan da teoretska rasprava o praktičnom problemu na nezakonitim osnovama – koja uz to nema podršku javnosti – nema niti budućnosti.

Mišljenja sam da svaki stručni pojedinac i znanstvenik ima moralnu obvezu procijeniti na čemu pristaje ili ne pristaje raditi. Profesor Mimica je procijenio da je ovo tema od njegovog interesa i interesa njegovih studenata. Ako do sada, nekim čudom, nije znao za rat kojeg stručna javnost i građani vode s upravom grada Zagreba - a čiji sastavni dio je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba po čijem angažmanu razvija projekt - sada zasigurno zna.

Premda nas sve iritira kad se sa zagrebačkim prostorom za kojeg se borimo netko poigrava, podsjećam da su sve ovo samo tlapnje dok god je na snazi postojeći GUP koji to onemogućava. Sjetite se da su i međunarodni natječaji za toranj-vidikovac na Hipodromu već raspisivani. Pusti snovi. A, što se morala tiče, najbolje da se u ovoj fazi svatko suoči sa svojim, napisala je Marina Pavković.

Tagovi: Gradski ured za strategijsko planiranje Grada Zagreba, Vedran Mimica, Milan Bandić, Hipodrom, Velesajam, Marina Pavković, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
POMOĆ
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
MADRID - Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE