GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski sektor u Srbiji raste i tokom pandemije

Građevinski sektor u Srbiji raste i tokom pandemije
I DALJE SE GRADI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 20:37
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Premda je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena.

Tokom 2020. podneto je čak 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za 8,0 posto više nego 2019.

Efikasnost su zadržali i službenici zaduženi za obradu zahteva, te je do februara ove godine rešeno 98 posto zahteva, od čega 86 procenata sa pozitivnim ishodom, zaključak je Godišnjeg izveštaja NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije.

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola su se prošle godine našli Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac.

Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, šampionske pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu, dok su među opštinama sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac.

„Kada je reč o brzini izdavanja dozvola za gradnju, primetno je da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom, ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019“, kaže Jovan Purar, predsednik Saveza za imovinu i investicije i direktor društva MK Grupa.

Primera radi, dok je za izdavanje građevinske dozvole pretprošle godine bilo neophodno devet dana, u 2020. je ista procedura skraćena na sedam radnih dana, dodaje on.

„S druge strane, zabrinjava to što 15 posto gradova i 12 posto opština i dalje kasni u obradi svih tipova dozvola“, napominje Purar, navodi se u saopšrenjeu NALED-a.

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole, koje gradovi izdaju u proseku za 11 dana, a opštine za sedam, iako je zakonski rok pet dana.

Isti rok važi za građevinske dozvole, ali ih gradovi u proseku izdaju za osam dana. Inače, svaki deseti zahtev koji podnesu građani i investitori nije ispravan i zahteva doradu.

Savez za imovinu i investicije uputio je i niz inicijativa Vladi Srbije i resornim institucijama za rešavanje pitanja imovine u Srbiji i unapređenje uslova za gradnju i investicije.

Među njima se posebno izdvajaju predlozi za omogućavanje besplatnog upisa u katastar u naredne dve godine kako bi se građani podstakli na upisivanje nepokretnosti, ukidanje zakona o konverziji koji ne ostvaruje ciljeve zbog kojih je donet i blokira izgradnju, produženje roka za legalizaciju i omogućavanje masovnog ozakonjenja gde ne postoje sporovi nad nepokretnostima, kao i razvoj sistema eProstor za efikasniju izradu prostornih i urbanističkih planova.

Savez ističe i da se uvođenje elektronske registracije za sve vrste privrednih društava pokazalo kao urgentno pitanje u uslovima aktuelne zdravstvene krize.

U cilju skraćivanja stečajnih postupaka koji se u Srbiji ne mogu okončati za manje od dve godine predloženo je ukidanje nepotrebnih troškova i skraćivanje rokova, a pred Ministarstvu privrede upućen je i predlog rešenja za sporove nad zadružnim zemljištem.

Zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike, Savez za imovinu i investicije započeo je aktivnosti na uvođenju digitalnih procedura u ovim oblastima (eEnergetika i eRudarstvo) u cilju bržeg izdavanja dozvola i privlačenja investicija, kao i na donošenju novih zakona koji su u proceduri – izmene zakona o energetici, rudarstvu i energetskoj efikasnosti, kao i posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije.

Savez za imovinu i investicije je stručno telo NALED-a osnovano 2018. godine i trenutno broji 45 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i akademske zajednice.

Tagovi: građevinski sektor u Srbiji, Savez za imovinu i investicije, građevinski sektor, građevinske dozvole, Jovan Purar, MK Grupa, Beograd, Novi Sad, NALED
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE