GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija

Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija
MANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 22:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Trend postupnog oporavka hrvatskih građevinara, devastiranih u doba recesije 2009. - 2014., nastavljen je u prvoj polovici ove godine, pokazuje analiza koju je objavio Ekonomski institut Zagreb.

Ilustrira to i podatak da sektor u strukturi ukupnoga gospodarstva sada ima udjel od oko 5,2 posto (dok je lani bio 4,4 posto, a u 2018. 4,2 posto), ali u vrijeme pandemije usporila je većina glavnih pokazatelja.

Nastavak subvencioniranih stambenih kredita za mlade stvara dodatnu potražnju za nekretninama, pozitivna su očekivanja i od obnove Zagreba nakon potresa, ali budući trendovi u građevinarstvu, ukazuje autor analize Goran Buturac, uvelike će biti uvjetovani dinamikom u turizmu i industriji.

Ono što u analizi posebno upada u oči su mane tog sektora. Plaće znatno zaostaju za državnim prosjekom, pa je u sedam mjeseci ove godine prosječna neto plaća bila manja za 18,6 posto u odnosu na prosječnu neto plaću u Hrvatskoj, a iznosila je 5471 kunu. EIZ-ova analiza upozorava i na dosadašnji značajan odljev radne snage koji "može postati ograničavajući čimbenik dinamike obnove grada Zagreba, kao i realizacije snažnijeg zamaha građevinske aktivnosti u budućnosti".

Štošta govore i poražavajući podaci o realiziranoj dodanoj vrijednosti po zaposlenom u građevinarstvu te usporedba s drugima u Europskoj uniji. Hrvatska se s ostvarenih 21.590 eura nalazi ispod prosjeka novijih članica EU28 (taj prosjek iznosi 27.476 eura), a među njima najveću dodanu vrijednost građevinarstva po zaposlenom ima Cipar sa 37.044 eura, slijede ga Slovačka sa 35.878 eura i Slovenija sa 33.492 eura.

Kako stoje stvari u "starim" članicama EU? One uspijevaju s manjim brojem zaposlenih realizirati znatno veću dodanu vrijednost. Prosječna dodana vrijednost po zaposlenom kod njih je lani iznosila 62.251 euro, a na vrhu je Danska s čak 84.401 euro, slijede je Belgija sa 79.899 eura te Austrija sa 78.287 eura. U Njemačkoj je dodana vrijednost po zaposlenom 65.361 euro, a u Francuskoj 69.054 eura. Pritom je dodatna zanimljivost da građevinarstvo, u prosjeku, ima mnogo veći značaj za gospodarstva "novih" članica u odnosu na "stare". "To se dijelom može objasniti dostignutim stupnjem razvoja, pri čemu u većini "starih" zemalja članica drugi gospodarski sektori imaju mnogo veći značaj za ukupno gospodarstvo u odnosu na građevinarstvo", napominje Buturac.

Na vrhu 10 najvećih u izgradnji stanova i ostalih zgrada je Kamgrad s 1,1 milijardom kuna prihoda.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, Kamgrad, Goran Buturac, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE