GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski sektor ove godine čeka stagnacija

Građevinski sektor ove godine čeka stagnacija
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 11:08
Autor: SEEbiz

ANALIZA - Bez obzira na tržišne nesigurnosti, izazove u lancima dobave i ostale utjecajne faktore, građevinski sektor se brzo prilagodio promjenama na tržištu te bilježi bolje poslovne rezultate nego 2019. godine.

Cijena gradnje u Hrvatskoj narasla je za 30 – 40% u odnosu na 2019. godinu, što je iznad prosjeka EU.

Rast cijena gradnje negativno utječe na pokretanje investicijskih projekata u velikom broju industrija, odnosno pruža lošije rezultate studije isplativosti, pogotovo u uvjetima povećanih troškova financiranja. Zbog ovoga porast cijena gradnje i tendencija nastavka rasta cijena može dovesti do značajnih srednjoročnih i dugoročnih izazova na strani potražnje koji se očituju u smanjenom broju projekata.

Značajan dio sektora oslanja se na stanogradnju kao primarnu polugu rasta poslovanja, pišu analitičari Blue Rock Consultinga.

Rast indeksa cijena gradnje iznosi 33% u odnosu na 2019. godini. Rast cijena gradnje prema ključnim dionicima u sektoru je 30 – 40% veći u odnosu na 2019. godinu. Rast cijena predstavljao je odgovor na povećanje operativnih troškova od kojih su posebno izdvojeni troškovi rada, materijala i transporta, iako postoji realna mogućnost kako je povećanje cijena rezultat same tržišne potražnje, a ne samo prelijevanja troškova (primjerice: za isti period indeks nominalnih plaća je rastao 20,8%, a indeks cijena građevinskog materijala 11,7%).

Kao rezultat povećanja cijena očekuje se veća apsolutna proftiabilnost ključnih igrača u sektoru u 2022. godini, uz pozitivna očekivanja - 69% dionika očekuje povećanje prihoda većeg od 5% naredne tri godine. No samo tržište je prema trenutnim očekivanjima na putu prema relativnoj stagnaciji (očekivano kretanje tržišta +/- 5%).

Navedeno je za očekivati i zbog niže atraktivnosti velikog broja projekata uz današnje uvjete poslovanja (primjerice: projekti u turizmu koji uz dulje povrate i već visoke prosječne cijene na području RH, imaju sada dodatno opterećenje u skupljem financiranju projekta, višim troškovima gradnje i višim operativnim troškovima)

Stagnacija tržišta previđena je čak i u uvjetima značajnog povećanja izdanog broja građevinskih dozvola (13% veći nego u 2019. godini) – no navedeno se može pripisati intenzivnijoj fazi planiranja projekata nakon perioda COVID-19 ograničenja u 2020. kao i prilika na tržištu za dobivanje subvenijca (npr. Prijava NPOO zahtijeva građevinsku dozvolu). Kao ključna poluga rasta sektora u narednih 2-3 godine, očekuje se rast interesa za stanogradnjom i izgradnjom nestambenih objekata, uz manje oslanjanje na infrastrukturne projekte. Primarno opterećenje gradnje se očekuje na obali - Istarska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija predstavljaju 34% ukupno izdanih građevinskih dozvola u Hrvatskoj te zauzimaju prva tri mjesta po broju izdanih građevinskih dozvola u 2022.

Očekivanja za 2023. godinu: Uz usporavanje tržišta na strani potražnje očekuje se kako neće biti značajnijeg rasta za građevinski sektor u 2023. godini, što je u skladu je s predviđanjima dionika. Stagnaciju tržišta će iskoristiti dominantno veliki igrači, kako bi se pokušala zadržati apsolutna razina profitabilnosti iz 2022. godine, no uz izazove s obzirom da se ne očekuje daljnji rast cijena gradnje, osim ako ne dođe dodatnih značajnih poremećaja na tržištu, zaključuje se u analizi,

Tagovi: građevinski radovi, građevina, visokogradnja, stanogradnja, nekretnine, građevinski sektor, cijena gradnje
PROČITAJ I OVO
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
TREND
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u trećem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini, dok je u odnosu na razdoblje travanj-lipanj rast blago usporio.
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
TREND
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u studenom nastavio, prema kalendarski prilagođenim indeksima, s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (5,7% u odnosu na 4,2% u listopadu).
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
LOGIKA TRŽIŠTA
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
ZAGREB - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE