GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%

Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 11:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz rast od 2,6% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u siječnju potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u siječnju 2020. u odnosu na siječanj 2019. veći je za 8,0%, dok je isti pokazatelj prema izvornim indeksima pokazao godišnji rast obujma građevinskih radova po stopi od 7,0%.

Prema izvornim indeksima, nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonijelo je ponajprije povećanje radova na izgradnji ostalih građevina (+9,8%) a zatim rast obujma građevinskih radova na izgradnji zgrada (+5,3%). Pozitivne godišnje stope rasta u segmentu izgradnje zgrada datiraju od studenog 2015. dok kod ostalih građevina od siječnja 2019. godine.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u mjesecu siječnju 52,7% radova odrađeno na zgradama dok je 47,3 odrađeno na ostalim građevinama.

Prema podacima Eurostata, promotrimo li ostale zemlje u okruženju, snažniju godišnju stopu rasta u siječnju zabilježila je Rumunjska (47,8%) dok su Poljska (8,8%) i Slovenija (6,8%) imale solidne stope rasta a Bugarska (1,6%) nešto slabiju stopu rasta. Od usporednih zemalja, Mađarska je u siječnju zabilježila negativnu godišnju stopu rasta od 2,1%.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj u siječnju iznosio je 684 te je bio 4,9% niži u odnosu na broj u siječnju 2019. godine. Otprilike 82% toga otpada na Novogradnju dok ostalih 18% spada pod Ostale građevine. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu siječnju (od 2,06 mlrd kuna) niža je za 10,5% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Unatoč dosadašnjem očekivanom rastu stanogradnje kroz veliki broj radova i projekata koji su odobreni i dobili dozvole u 2019. godini, obujmu građevinskih radova slijedi rizik od usporavanja u narednim mjesecima kao rezultat mjera poduzetih za sprječavanje širenja virusa ali i zbog opasnosti od protektivnih zatvaranja malih i srednjih tvrtki uslijed pandemije.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE