GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%

Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 11:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz rast od 2,6% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u siječnju potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u siječnju 2020. u odnosu na siječanj 2019. veći je za 8,0%, dok je isti pokazatelj prema izvornim indeksima pokazao godišnji rast obujma građevinskih radova po stopi od 7,0%.

Prema izvornim indeksima, nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonijelo je ponajprije povećanje radova na izgradnji ostalih građevina (+9,8%) a zatim rast obujma građevinskih radova na izgradnji zgrada (+5,3%). Pozitivne godišnje stope rasta u segmentu izgradnje zgrada datiraju od studenog 2015. dok kod ostalih građevina od siječnja 2019. godine.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u mjesecu siječnju 52,7% radova odrađeno na zgradama dok je 47,3 odrađeno na ostalim građevinama.

Prema podacima Eurostata, promotrimo li ostale zemlje u okruženju, snažniju godišnju stopu rasta u siječnju zabilježila je Rumunjska (47,8%) dok su Poljska (8,8%) i Slovenija (6,8%) imale solidne stope rasta a Bugarska (1,6%) nešto slabiju stopu rasta. Od usporednih zemalja, Mađarska je u siječnju zabilježila negativnu godišnju stopu rasta od 2,1%.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj u siječnju iznosio je 684 te je bio 4,9% niži u odnosu na broj u siječnju 2019. godine. Otprilike 82% toga otpada na Novogradnju dok ostalih 18% spada pod Ostale građevine. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu siječnju (od 2,06 mlrd kuna) niža je za 10,5% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Unatoč dosadašnjem očekivanom rastu stanogradnje kroz veliki broj radova i projekata koji su odobreni i dobili dozvole u 2019. godini, obujmu građevinskih radova slijedi rizik od usporavanja u narednim mjesecima kao rezultat mjera poduzetih za sprječavanje širenja virusa ali i zbog opasnosti od protektivnih zatvaranja malih i srednjih tvrtki uslijed pandemije.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
POTEZI
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je u četvrtak navečer utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial na brdu Srđ ponad grada, a koji je 25. ožujka 2009. godine Grad Dubrovnik zaključio s tvrtkom Razvoj Golf.
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
STATIKA
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
ZAGREB - Projekcija mora biti napravljena za idućih nekoliko desetaka godina. Mi nismo vodili računa u statici jer dugo vremena ona nije bila u prvom planu, sad to moramo mijenjati.
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
OŠTAR PAD
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
NEW YORK - Broj ugovora o prodaji nekretnina na Manhattanu u svibnju je potonuo čak 84 posto na godišnjoj razini.
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa
KRITIKE
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa

ZAGREB - Za donošenje zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa potreban je interdisciplinaran pristup, problem je što prijedlog zakona nema striktno navedene izvore financiranja obnove, a problem predstavlja i opći nedostatak svijesti o riziku od potresa, rečeno je u srijedu na panelu u HGK.

Podignuta optužnica zbog Ville Harmony na Bačvicama
SPORNA LEGALIZACIJA
Podignuta optužnica zbog Ville Harmony na Bačvicama

ZAGREB - Zbog nekoliko kaznenih djela koja su počinjena radi legalizacije 55 metara četvornih u Vili Harmony na Bačvicama, investitora Špinut d.o.o. Split, USKOK je optužio sedam osoba, objavljeno je na njihovim stranicama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE