GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi rastu deveti uzastopni mjesec

Građevinski radovi rastu deveti uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 10:05
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a za veljaču obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta od 3,8% (kalendarski prilagođeni indeksi) nastavivši trend godišnjeg rasta deveti mjesec zaredom.

Nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonio pozitivan je doprinos i kod izgradnje zgrada (3,9%) i kod izgradnje na ostalim građevinama (3,9%). U prva dva mjeseca 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 2,6%.

Usporedno, Hrvatska je u veljači nastavila bilježiti snažnije godišnje stope rasta obujma građevinskih radova u odnosu na prosjek EU. Štoviše, prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi), u veljači je u državama članicama EU (EU27) obujam građevinskih radova u prosjeku zabilježio pad od 5,4%. Uz rast obujma građevinskih radova u Hrvatskoj, Rumunjska (1,6%), Austrija (3,6%) i Italija (3,5%) također bilježe godišnji rast dok je u preostalim zemljama u veljači zabilježen godišnji pad obujma građevinskih radova.

Nadalje, u veljači je izdano 820 odobrenja za građenje što u odnosu na siječanj predstavlja rast za 7% dok je u odnosu na isti mjesec 2019. ostvaren rast od 3,8%. Od toga, 675 dozvola odnosi se na gradnju zgrada (5,6% u odnosu na veljaču 2020.), dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

U nastavku godine, prema našim očekivanjima, koja uključuju početak oporavka u drugoj polovici godine, smatramo kako će upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 neće imati značajniji negativan utjecaj. Uz rast odobrenja za građenje, očekujemo kako će pozitivan doprinos građevinskom sektoru doći od investicija u privatnom i javnom sektoru. Pri tome očekujemo kako će veliki infrastrukturni projekti najvećim dijelom biti financirani europskim novcem, a neophodna je i obnova potresom pogođenih područja. S druge strane, očekujemo i nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje, gdje je dio potražnje osim okruženjem niskih kamatnih stopa podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
APN ukupno zaprimio 4.739 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
SUBVENCIJE
APN ukupno zaprimio 4.739 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u šestom po redu natječaju zaprimila je ukupno 4.739 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, izvijestilo je u subotu resorno ministarstvo, nakon što je jučer zaključeno zaprimanje prijava.
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
GARAŽE
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
BEOGRAD - Garaža na prodaju gotovo da nema, a dostižu vrednost i jedne garsonjee, a ovakav trend prate i ostale evropske zemlje.
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
PROBLEMI
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
SARAJEVO - Bivši skijaški as Bojan Križaj, koji je ulagao i u BiH na planini Jahorini, nije uspio ponoviti svoj sportski uspjeh u poslu u kojem je očito izgubio puno novca.
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
SNAŽAN RAST
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.120 građevinskih dozvola, što je 68,4 posto više u odnosu na ožujak 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
AMBICIJE
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
VARŠAVA - Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE