GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec

Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 19:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.

Promatrano prema kalendarski prilagođenim indeksima, godišnja stopa rasta u studenom usporila je s listopadskih 5,6% na 4,2%. Pri tome je nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonio pozitivan doprinos i kod izgradnje zgrada (3,4%) i kod izgradnje na ostalim građevinama (5,5%).

Promatrano kumulativno, prema izvornim indeksima, u prvih jedanaest mjeseci 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. obujam građevinskih radova viši je za 3,9%. Pri tome je obujam građevinskih radova na zgradama viši za 3,1%, dok je na ostalim građevinama za 5,0%. U prvih jedanaest mjeseci prošle godine, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, 50,3% odrađeno je na zgradama dok je 49,7% odrađeno na ostalim građevinama.

Usporedno, Hrvatska je u studenom nastavila bilježiti snažnije godišnje stope rasta obujma građevinskih radova u odnosu na prosjek EU. Štoviše, prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi), u studenom je u državama članicama EU (EU27) obujam građevinskih radova u prosjeku zabilježio pad od 1,1%. Uz razmjerno snažan rast obujma građevinskih radova u Hrvatskoj (4,2%), najsnažniji godišnji rast u studenom bio je prisutan i kod Slovenije (18,4%), Rumunjske (9,3%) te Italije (7,2%) dok je najsnažniji godišnji pad zabilježen kod Španjolske (-13,3%), Belgije (-9,3%) te Slovačke (-8,8%).

Broj izdanih odobrenja za građenje u prosincu zabilježio je 884 dozvole što u odnosu na studeni predstavlja rast za 3,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2019. ostvaren rast od 4,0%. Promatrano na razini 2020. godine, ukupan broj dozvola za građenje iznosio je 9.403, što u odnosu na 2019. predstavlja pad od 5,3%. Od toga, 7.800 dozvola odnosi se na gradnju zgrada (-4,8% u odnosu na 2019.), dok se 1.603 odnosi na ostale građevine (-7,9% u odnosu na 2019.).

Prema našim očekivanjima, koja uključuju početak oporavka ove godine, smatramo kako će upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 neće imati značajniji negativan utjecaj. Uz rast odobrenja za građenje, očekujemo kako će pozitivan doprinos građevinskom sektoru doći od investicija u privatnom i javnom sektoru. Pri tome očekujemo kako će veliki infrastrukturni projekti najvećim dijelom biti financirani europskim novcem, a neophodna je i obnova potresom pogođenih područja.

S druge strane, očekujemo i nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje, gdje je dio potražnje osim okruženjem niskih kamatnih stopa podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Ne treba izostaviti ni pozitivna očekivanja doprinosa obnove Grada Zagreba rastu aktivnosti na tržištu nekretnina, ali i građevinskog sektora u cjelini.

Krajem tjedna na rasporedu su objave indeksa obujma građevinskih radova za prosinac, čime će biti zaokružena statistika za 2020. godinu. Pri tome očekujemo pozitivna kretanja u prosincu, čime bi podaci na razini 2020. u odnosu na 2019. godinu mogli zabilježiti rast od 4%.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
APN dosad zaprimio 2.204 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
SUBVENCIJE
APN dosad zaprimio 2.204 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), u sklopu šestog po redu natječaja, do 12. travnja je zaprimila 2.204 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, izvijestilo je u ponedjeljak resorno ministarstvo.
Ponuđeno sedam nekretnina Beogradske banke u stečaju
PRODAJA
Ponuđeno sedam nekretnina Beogradske banke u stečaju
BEOGRAD – Sedam nekretnina čija je vrednost procenjenja od 20.000 do 141.000 evra u vlasništvu Beogradske banke A.D. u stečaju, ponuđeno je na prodaju neposrednom pogodbom uz elektronsko poboljšanje ponuda, objavila je Agencija za osiguranje depozita (AOD) koja je stečajni upravnik.
IKEA započela gradnju trgovačkog centra AVA Shopping Park
INVESTICIJE
IKEA započela gradnju trgovačkog centra AVA Shopping Park
BEOGRAD - Kompanija IKEA će ovom investicijom, vrednom više od 50 miliona evra, stvoriti priliku za zapošljavanje oko 400 ljudi u Srbiji.
Rekordne cijene rabljenih stanova u slovenskim gradovima
STANOVI
Rekordne cijene rabljenih stanova u slovenskim gradovima
LJUBLJANA - Zbog hitne situacije mnogi su očekivali da će nekretnine pojeftiniti. Dogodilo se upravo suprotno. Prema podacima Geodetske uprave Slovenije, prosječna cijena rabljenog stana prvi je put prošle godine premašila 2.900 eura po m2.
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PARADOKSI
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PULA - Usprkos pandemiji koronavirusa u Puli se grade novi stanovi na sve strane, između ostalog i na vrlo atraktivnim lokacijama, a cijene ne samo da ne padaju, nego rastu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE