GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi i dalje rastu, prognoze dobre

Građevinski radovi i dalje rastu, prognoze dobre
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2021 / 08:57
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u listopadu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodni mjesec (6,1% u odnosu na 7,8% u rujnu). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 2,5% u odnosu na listopad 2020.

U listopadu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+5,3%) i od izgradnje na ostalim građevinama (8,2% godišnje), prema kalendarski prilagođenim indeksima +3,3% odnosno 1,5% prema izvornim indeksima.

Kumulativno u razdoblju od siječnja do listopada, prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 9,7%. U istom vremenskom periodu je izdano 8.725 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 13,8%. Od toga, 7.401 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. U odnosu na isto razdoblje pred krizne 2019. izdano je ukupno 5,3% više građevinskih dozvola.

Poslovna očekivanja u listopadu su se u svim djelatnostima pogoršala u odnosu na rujan ove godine te je indeks pouzdanja poslovnih subjekata u svim djelatnostima bio ispod prosječne razine iz prethodna tri mjeseca. Pritom najveći udio ispitanika u građevinarstvu i dalje navodi da izvođenje građevinske aktivnosti ograničava manjak radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada. Nedostatak radne snage u građevinskom sektoru zasigurno će biti jedan od izraženijih ograničavajućih čimbenika snažnijem zamahu razvoja u ovom sektoru.

Do kraja godine, ali i u duljem vremenskom horizontu očekujemo pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom rasta potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevinarstvo, tržište nekretnina, građevinske dozvole
PROČITAJ I OVO
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
TVRDNJE
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
ZAGREB - Predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić opovrgnuo je u utorak napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on tamo živi, naglasivši da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.
Stambeni objekti sve skuplji
TRENDOVI
Stambeni objekti sve skuplji
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
TREND
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
LUXEMBOURG/ZAGREB - Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom 2021. izdano 908 građevinskih dozvola, što je 6,7 posto više nego u istom mjesecu 2020. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
AKVIZICIJE
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
PODGORICA - Izraelska kompanije BIG Shopping Centers Group uskoro će preuzeti najveći šoping centar u Crnoj Gori, Delta City.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE