GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani BiH lani u Crnoj Gori kupili nekretnine vrijedne 14 miliona eura

Građani BiH lani u Crnoj Gori kupili nekretnine vrijedne 14 miliona eura
KUPOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Građani i tvrtke iz Bosne i Hercegovine kupili su prošle godine u razdoblju od januara do oktobra nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti 14 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke te zemlje.

Na listi ulagača u ovu zemlju BiH je na osmom mjestu.

Strani građani i tvrtke kupili su u ovoj zemlji za deset mjeseci prošle goodine nekretnine u ukupnoj vrijednosti od 370 miliona eura, što je snažan porast u odnosu na ranije godine, izvijestile su podgoričke Vijesti.

U posljednjih pet godina kupoljeno je crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarde eura.

Najviše nekretnina prošle godine, kupili su njemački građani i tvrtke iz te države - u vrijednosti od 57 miliona eura, a iza njih su Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona. Na trećem mjestu su građani i tvrtke iz Srbije s 42 miliona, a na četvrtom mjestu kupci iz Sjedinjenih Američkih država s 32 miliona eura.

Na petom mjestu su investitori iz Turske s 30 miliona, a zatim slijede Ukrajinci i Švicarci s po 15 miliona, Bosanci i Hercegovci s 14 miliona te Britanci s 12 miliona.

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem tih projekata.

Također, na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina - apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 hiljada eura i na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250 hiljada stjecali pravo na dobivanje državljanstva.

Tagovi: nekretnine u Crnoj Gori, tržište nekretnina u Crnoj Gori
PROČITAJ I OVO
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
TREND
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u trećem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini, dok je u odnosu na razdoblje travanj-lipanj rast blago usporio.
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
TREND
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u studenom nastavio, prema kalendarski prilagođenim indeksima, s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (5,7% u odnosu na 4,2% u listopadu).
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
LOGIKA TRŽIŠTA
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
ZAGREB - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE