GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u

Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u
U TIŠINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 17:16
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bill Gates, četvrta najbogatija osoba na svijetu uz tišini je kupio čak 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta diljem SAD-a.

Drugim riječima, Gates je postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u, piše Forbes.

Njegova su najveća imanja u Louisiani (69.071 hektara), Arkansasu (47.927 hektara) i Nebraski (20.588 hektara). Uz to, on ima udio u 25.750 hektara prijelaznog zemljišta na zapadnoj strani Phoenixa u Arizoni, koje se razvija kao novo predgrađe.

Prema istraživanju The Land Report-a, zemljište izravno i putem neovisnih subjekata drži Cascade Investments, Gatesovo osobna investicijska kompanija. Ostala ulaganja Cascadea uključuju tvrtku za sigurnost hrane Ecolab, trgovca polovnim automobilima Vroom i Kanadsku nacionalnu željeznicu.

Iako može biti iznenađujuće da bi tehnološki milijarder ujedno bio i najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u zemlji, ovo nije jedini Gatesov ulazak u poljoprivredu. Godine 2008. Zaklada Bill i Melinda Gates najavila je bespovratna sredstva u iznosu od 306 milijuna dolara za promicanje održive poljoprivrede s visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji. Zaklada je dalje uložila u razvoj i širenje „super usjeva“ otpornih na klimatske promjene i krava s višim prinosom. Prošle je godine organizacija najavila Gates Ag One, neprofitnu organizaciju koja unaprjeđuje te napore.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gatesovo poljoprivredno zemljište, niti je li neko od zemljišta odvojeno za očuvanje. Cascade nije odgovorio zahtjev Forbesa za komentar. Međutim, postoje neke naznake da bi se zemljište moglo koristiti na način koji je u skladu s vrijednostima zaklade.

Cottonwood Ag Management, podružnica Cascadea, član je Leading Harvest-a, neprofitne organizacije koja promiče održive poljoprivredne standarde koji daju prednost zaštiti usjeva, tla i vodenih resursa.

Gates nije jedini milijarder na popisu najvećih vlasnika privatnih poljoprivrednih površina u The Land Reportu. Suosnivači Wonderful Companyja Stewart i Lynda Resnick (neto vrijednost: 7,1 milijarda dolara) svrstali su se na treće mjesto sa 190.000 hektara. Njihovo poljoprivredno zemljište proizvodi robu za njihove marke, uključujući mandarine POM Wonderful, Wonderful Pistachios i Wonderful Halos.

Tagovi: Bill Gates, poljoprivredno zemljište, Cottonwood Ag Management, Wonderful Company, Cascade Investments, Ecolab, Vroom, Kanadska nacionalna željeznica,
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE