GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina na tržište stavlja masovnu ponudu nekretnina

Fina na tržište stavlja masovnu ponudu nekretnina
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 07:40
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Prema rješenju Trgovačkog suda u Osijeku, putem sustava Fine poziv za nadmetanje od 30. srpnja do 13. kolovoza na trećoj prodaji nekretnina objavljen je za stečajnog dužnika Agroekonomiju, jednog od više stotina dužnika kojima je zajedničko ponovno aktiviranje ovih procedura.

Objava za raniju treću dražbu i u njihovom slučaju zbog Covid-19 bila je obustavljena, s naznakom nastavka. Upravo je privremenoj odgodi elektroničkih javnih dražbi došao kraj, s time da povratak na normalno funkcioniranje ni za ovaj sustav ne znači automatski nastavak u punom obujmu.

Zbog režima odgode koja i dalje vrijedi za veliki segment e-dražbi, kao i glede aktualnog nastavka započetih procedura, bit će zanimljivo vidjeti je li korona nepovratno pomrsila planove dijelu zainteresiranih kupaca nekretnina.

Obavijest o nastavku elektroničkih javnih dražbi od 18. svibnja, kako se navodi u Fininoj objavi zasad se tiče samo stečajnih postupaka, dok se one u ovršnim postupcima i dalje neće provoditi, zbog odredbi Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Njegove su odredbe na snazi do 1. kolovoza pa će do pune funkcionalnosti sustava trebati još nešto više od dva mjeseca, pod pretpostavkom da se ne produži trajanje odredbi za još tri mjeseca.

Sustav će pojačano raditi pod znatnim pritiskom jer se nakupio veći broj predmeta za vrijeme odgode. Konkretnije, u stečajevima je zbog Covid-19 bilo odgođeno 507 e-dražbi, a u ovršnim predmetima njih 1092, odnosno 1088 u ovrhama i 4 u postupcima osiguranja koji su dio ovrhe.

To za tržište znači pokretanje masovne ponude nekretnina koje se prodaju u sklopu stečajnih mehanizama, a za zainteresirane dražbovatelje najavu objave 507 novih poziva radi sudjelovanja u dražbama pod istim uvjetima prodaje, no sve tijekom sljedeća dva-tri tjedna.

Postepenim pokretanjem ovih procedura, naime, nastojat će se otkloniti eventualna opasnost od informatičkog zagušenja. Sve uplaćene jamčevine za odgođene dražbe bit će preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu, osim jamčevina koje su vraćene uplatiteljima.

Finina e-dražba dio je sudskog postupaka za koji je, pak, Ministarstvo pravosuđa izdalo preporuku da se sve radnje u sudskim postupcima koje nisu hitne – odgode.

Fina je sve e-dražbe odgodila od 24. ožujka, no to nije prošlo bez prozivki i pitanja zašto se dražbe koje se provode e-putem odgađaju, kad u isto vrijeme sve ostalo prelazi na online djelovanje.

No, ispostavilo se da je to jedino rješenje dok traje ograničeno kretanje na temelju dobivenih propusnica jer svi zainteresirani natjecatelji ne bi mogli sudjelovati; ima ih koji su na područjima bez poslovnica Fine, a nemaju elektronički certifikat koji im omogućuje sudjelovanje.

Glede toga nije se moglo intervenirati jer se radi o EU direktivi koja regulira digitalni potpis kroz osobnu identifikaciju u nadležnoj instituciji.

Da su se e-dražbe nastavile, dio potencijalnih natjecatelja ne bi mogao sudjelovati, čime bi bili oštećeni dužnici i vjerovnici jer bi se nekretnina prodala moguće nepovoljnije. Od početka godine do privremene odgode u stečajevima je ovako prodano 219 nekretnina, od čega čak 96 na prvoj dražbi, piše Poslovni.hr.

Tagovi: Financijska agencija, nekretnine, tržište nekretnina, Agroekonomija
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
OBNOVA
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
ZAGREB - "Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe".
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE