GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina na tržište stavlja masovnu ponudu nekretnina

Fina na tržište stavlja masovnu ponudu nekretnina
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 07:40
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Prema rješenju Trgovačkog suda u Osijeku, putem sustava Fine poziv za nadmetanje od 30. srpnja do 13. kolovoza na trećoj prodaji nekretnina objavljen je za stečajnog dužnika Agroekonomiju, jednog od više stotina dužnika kojima je zajedničko ponovno aktiviranje ovih procedura.

Objava za raniju treću dražbu i u njihovom slučaju zbog Covid-19 bila je obustavljena, s naznakom nastavka. Upravo je privremenoj odgodi elektroničkih javnih dražbi došao kraj, s time da povratak na normalno funkcioniranje ni za ovaj sustav ne znači automatski nastavak u punom obujmu.

Zbog režima odgode koja i dalje vrijedi za veliki segment e-dražbi, kao i glede aktualnog nastavka započetih procedura, bit će zanimljivo vidjeti je li korona nepovratno pomrsila planove dijelu zainteresiranih kupaca nekretnina.

Obavijest o nastavku elektroničkih javnih dražbi od 18. svibnja, kako se navodi u Fininoj objavi zasad se tiče samo stečajnih postupaka, dok se one u ovršnim postupcima i dalje neće provoditi, zbog odredbi Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Njegove su odredbe na snazi do 1. kolovoza pa će do pune funkcionalnosti sustava trebati još nešto više od dva mjeseca, pod pretpostavkom da se ne produži trajanje odredbi za još tri mjeseca.

Sustav će pojačano raditi pod znatnim pritiskom jer se nakupio veći broj predmeta za vrijeme odgode. Konkretnije, u stečajevima je zbog Covid-19 bilo odgođeno 507 e-dražbi, a u ovršnim predmetima njih 1092, odnosno 1088 u ovrhama i 4 u postupcima osiguranja koji su dio ovrhe.

To za tržište znači pokretanje masovne ponude nekretnina koje se prodaju u sklopu stečajnih mehanizama, a za zainteresirane dražbovatelje najavu objave 507 novih poziva radi sudjelovanja u dražbama pod istim uvjetima prodaje, no sve tijekom sljedeća dva-tri tjedna.

Postepenim pokretanjem ovih procedura, naime, nastojat će se otkloniti eventualna opasnost od informatičkog zagušenja. Sve uplaćene jamčevine za odgođene dražbe bit će preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu, osim jamčevina koje su vraćene uplatiteljima.

Finina e-dražba dio je sudskog postupaka za koji je, pak, Ministarstvo pravosuđa izdalo preporuku da se sve radnje u sudskim postupcima koje nisu hitne – odgode.

Fina je sve e-dražbe odgodila od 24. ožujka, no to nije prošlo bez prozivki i pitanja zašto se dražbe koje se provode e-putem odgađaju, kad u isto vrijeme sve ostalo prelazi na online djelovanje.

No, ispostavilo se da je to jedino rješenje dok traje ograničeno kretanje na temelju dobivenih propusnica jer svi zainteresirani natjecatelji ne bi mogli sudjelovati; ima ih koji su na područjima bez poslovnica Fine, a nemaju elektronički certifikat koji im omogućuje sudjelovanje.

Glede toga nije se moglo intervenirati jer se radi o EU direktivi koja regulira digitalni potpis kroz osobnu identifikaciju u nadležnoj instituciji.

Da su se e-dražbe nastavile, dio potencijalnih natjecatelja ne bi mogao sudjelovati, čime bi bili oštećeni dužnici i vjerovnici jer bi se nekretnina prodala moguće nepovoljnije. Od početka godine do privremene odgode u stečajevima je ovako prodano 219 nekretnina, od čega čak 96 na prvoj dražbi, piše Poslovni.hr.

Tagovi: Financijska agencija, nekretnine, tržište nekretnina, Agroekonomija
PROČITAJ I OVO
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
PALAČA
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
MOSKVA - Tim ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog na YouTubeu je objavio opsežni video o tajnoj palači uz Crno more za koju se navodi da je u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE