GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je Lika postala pravi nekretninski hit tijekom pandemije

Evo zašto je Lika postala pravi nekretninski hit tijekom pandemije
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 21:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pandemija koronavirusa na globalnoj je razini uzrokovala brojne, uglavnom negativne posljedice, no na području Like, odnosno Ličko-senjske županije tržište je zabilježilo pozitivne promjene.

Na oglasniku za nekretnine Crozilla.com tijekom 2020. godine primijećen je porast potražnje za nekretninama u Ličko-senjskoj županiji, a da je to doista tako potvrdio je i Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, te ujedno vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine:

„Prošle godine porasla je potražnja za kućama, stanovima i apartmanima na našem području, a najveći razlog je potres u Zagrebu i COVID19 jer su ljudi ostali ‘zarobljeni’ u svom stanu od 40 kvadrata na 7. katu i željeli su se maknuti bar privremeno iz Zagreba. Sada je Ličko-senjska županija dobro popunjena ljudima iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Šibenika….“- rekao je Bižanović te dodao kako su mogućnost uzgoja vlastite hrane, ali i povoljan geografski položaj također dali pozitivan doprinos porastu potražnje za tamošnjim nekretninama.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se na tom području lani najviše tražili apartmani, a zatim kuće i stanovi za prodaju.
Osjetan interes za tamošnjim nekretninama lani je dolazio iz Zagreba, ali potražnja je bila velika i u obrnutom smjeru.

„Postoji interes zamjene nekretnina selo – grad, tako da su neki Zagrepčani već zamijenili svoje stanove za stanove ili kuće u našoj županiji, a imamo i interes Ličana za kupnju nekretnina u Zagrebu pa smo i tu na usluzi.“ Iz navedenih razloga agencija Lika nekretnine d.o.o. od lani posluje i u novom uredu smještenom u središtu Zagreba.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su, osim domaćih kupaca, nekretnine u Ličko-senjskoj županiji pretraživali i inozemni posjetitelji, koji su, kako kažu u agenciji Lika nekretnine, najviše kupovali u Senju, Karlobagu, Otočcu i Plitvicama.

Najveći broj inozemnih posjetitelja oglasnika Crozilla.com zainteresiranih za nekretnine na području Ličko-senjske županije tijekom 2020. godine dolazio je iz Njemačke, Slovenije i Švicarske.

„Kuće uglavnom kupuju Slovenci, Mađari, Nijemci i Austrijanci.“ – rekao je Bižanović te dodao kako interes stranih kupaca postoji, ali i kako oni ipak najviše traže povoljnije nekretnine, te kako je mali broj onih koji se odlučuje za skupe, a ako ih i kupuju onda moraju biti na dobrim lokacijama poput prvog reda do mora ili rijeke, jezera, potoka ili na brežuljku.
Bižanović za Crozilla.com kaže kako stranci kupuju ili nekretnine do 70.000 eura ili pak one skupe s cijenama između 200.000 i 400.000 eura, no kako navodi interesa ima i za villu u Novalji u prvom redu do mora s cijenom s cijenom od 4.000.000 eura.

Osim porasta potražnje za kupnjom tamošnjih nekretnina, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su iznimno traženi i apartmani, a iz agencije Lika nekretnine d.o.o. navode kako se primjećuje i velik interes za kućama koje se iznajmljuju na duže razdoblje.
Ivan Bižanović kaže kako je interes za dugoročnim iznajmljivanjem tamošnjih kuća poprilično velik, a većinom se radi o zakupu od 1 do 5 godina. „Obitelji se žele skloniti na sigurno, svaki vikend uživati u prirodi ili na moru. Neki su se odlučili i trajno preseliti, neki privremeno.“

Prošla se godina na oglasniku Crozilla.com pokazala dobrom za vlasnike tamošnjih apartmana, s obzirom da su oni lani na tom području bili traženiji nego kuće i stanovi.

„Što se tiče apartmana naš kraj je poznat kao turistička destinacija zbog nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeke Gacke, Like, te lova, ribolova, glamping turizma.“ Bižanović kaže kako su na tom području apartmani uglavnom u kategorijama od 3 do 5 zvjezdica, te dodaje: „Privatni iznajmljivači su uložili silne novce u svoje apartmane, vrhunski su uređeni s novim namještajem i relativno dobro popunjeni i sada u doba Covida.“ – rekao je Bižanović za Crozilla.com.

S prosječnom cijenom kvadratnog metra od oko 1570 eura Senj je na oglasniku Crozilla.com tijekom prošle godine bio jedan od jeftinijih gradova za kupnju nekretnina na Jadranu.

Godinu 2020. taj je grad na oglasniku Crozilla.com započeo sa siječanjskom cijenom kvadrata stana od 1523 eura, a završio sa 1579 eura koliko je u prosincu iznosila njihova cijena. U prosincu je na oglasniku Crozilla.com oko 12 posto oglasa za tamošnje stanove (u kojima je navedena cijena) bilo oglašavano jeftinije od 1000 eura po kvadratu.

Tagovi: nekretnine u Lici, Ličko-senjska županija, Ivan Bižanović, Senj
PROČITAJ I OVO
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
INTERES
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
ZAGREB - U posljednjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 posto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u petak.
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima prošle je godine u odnosu na 2019. porasla za 6,8 posto, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno pala za 6,9 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
KREDITI
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojemu stoji da će se zahtjevi za subvencije u novom krugu zaprimati od 29. ožujka ove godine.
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
NOVI ISKORAK
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
ZAGREB - Ikea donekle promijenila svoj fokus i sada se bavi izradom sićušnih kuća.
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
SHOPPING
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
PULA - Istra je mamac za strane poduzetnike i poslovne ljude koji kupuju nekretnine za odmor, a sve ih je više koji se odlučuju i trajno preseliti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE