GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba

Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 10:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je još jedan u nizu sastanaka kojima HGK okuplja relevantne institucije i struke koje će sudjelovati u procesu obnove od potresa.

Nakon što su teme žurnih radova na sanaciji, izrade smjernica za obnovu i korištenja hrvatskih proizvoda predstavljene inženjerima, izvođačima radovima, dimnjačarima i upraviteljima zgrada, danas su dijelom dijaloga postali i projektanti.

„Ova je kriza mogla puno gore pogoditi građevinsku industriju. Preduvjete za opstanak za vrijeme najstrožih epidemioloških mjera HGK je tražila kroz nastavak rada na gradilištima i dućana građevinskog materijala te kretanje radnika. Ugrađivanje hrvatskih proizvoda u obnovi od potresa sljedeći je i ključni korak na putu prema oporavku. Poziv da budemo odgovorni u ovakvoj krizi ima puno šire značenje, obuhvaća i odgovornost kroz gospodarsku aktivnost,“ rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj na sastanku gdje su Udruženju tehničkog projektiranja HGK i Udruženju arhitekata HGK predstavljene aktualne smjernice.

Čagalj se osvrnula na dosadašnje aktivnosti HGK, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Građevinskog fakulteta i Hrvatske komore inženjera građevinarstva, istaknuvši ulogu upravitelja zgrada kao ključ povezivanja građana sa strukom i osnivanje zagrebačke Grupacije upravitelja unutar HGK kao platforme kroz koju to mogu i ostvariti.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir govorio je o žurnim radovima na zaštiti zgrada te o aplikaciji koja je u pripremi i koja će omogućiti praćenje računa i troškova. Oko upita struke za izradu projekta i povrata u prvotno stanje, Uhlir je rekao da aktualna regulativa definira hitne i nužne popravke.

„U izradi je i izmjena i Tehničkog propisa za građevinske konstrukcije,“ napomenuo je Uhlir, budući da će taj propis omogućiti da se dio radova izvrši dok se ne donese zakon.

„Sada su nam potrebni priručnici i smjernice za hitne popravke, metodologije proračuna i tehnologije sanacije. S te strane možemo pomoći u ovom znanstvenom segmentu. Danas ćemo vam predstaviti i jedan prijedlog urgentnog programa. Protokoli moraju biti jasno definirati kako bi se znalo tko je za koji segment odgovoran,“ rekao je dekan Građevinskoga fakulteta Stjepan Lakušić.

Priručnik je predstavio voditelj tima stručnjaka za provjeru statike zgrada i profesor Građevinskoga fakulteta Josip Atalić, koji je naglasio da je veliki problem što nema svijesti o riziku od potresa i zamolio sve struke da skupa rade na tome. Priručnikom su definirane različite razine obnove: popravak nekonstrukcijskih elemenata, popravak konstrukcije, pojačanje konstrukcije i cjelovita obnova. Ponuđeno je nekoliko tehničkih rješenja za struku i građane.

„To je kostur, koji će se nadopunjavati i mijenjati kako bi se najbolje pomoglo struci,“ naglasio je Atalić.

Priručnik su izradili Građevinski fakultet i Hrvatska komora inženjera građevinarstva, čija je predsjednica Nina Dražin Lovrec također prisustvovala sastanku.

U priručnik je uključen i Katalog hrvatskih proizvoda, koji je HGK izradila s namjerom predstavljanja domaće proizvodnje naručiteljima roba i usluga s detaljnim informacijama o proizvodima, posebice prilikom pripreme natječajne dokumentacije. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa.

Tako su se prisutnima predstavili i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK i Udruženje industrije nemetala i građevinskih materijala HGK, čiji su proizvodi u Katalogu, a za sljedeći tjedan najavljen je i panel u organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava – HUPFAS uz podršku Hrvatske gospodarske komore, koji će okupiti sve dionike relevantne za temu obnove od potresa.

Tagovi: priručnik za obnovu Zagreba, Željko Uhlir, Mirjana Čagalj, Građevinski fakultet, potres u Zagrebu, obnova Zagreba, Josip Atalić, Stjepan Lakušić
PROČITAJ I OVO
Belgrade Waterfront predstavlja Experience Room
INOVACIJE
Belgrade Waterfront predstavlja Experience Room
BEOGRAD - U Prodajnom centru Belgrade Waterfronta, u okviru zgrade BW Residences na Sava Promenadi, posetiocima je na raspolaganju jedinstvena inovacija na tržištu nekretnina u Srbiji – Experience Room.
Berlusconi se seli na imanje u predgrađu Rima
SELIDBA
Berlusconi se seli na imanje u predgrađu Rima
RIM - Talijanski milijarder i bivši premijer Silvio Berlusconi seli se iz centra Rima na svoje imanje u predgrađu, objavio je u utorak list Il Messaggero.
Minimalni troškovi obnove Zagreba 42 milijarde kuna
OBNOVA
Minimalni troškovi obnove Zagreba 42 milijarde kuna
ZAGREB - Minimalni troškovi obnove Zagreba nakon potresa iznosit će 42 milijarde kuna, što uključuje isključivo obnovu pojačanjem konstrukcijskih elemenata zgrada, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji "Budućnost građevinskog sektora: Obnova Zagreba - hrvatski new deal".
Srpsko tržište nekretnina: Nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata
BLAGI OPORAVAK
Srpsko tržište nekretnina: Nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata
BEOGRAD - Pandemija virusa korona nije u velikoj meri uticala na tržište nekretina u Srbiji, tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali je od maja prodaja stanova nastavila da raste.
Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru
TREND
Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru
ANALIZA - Uz snažan pad od 7,7% na mjesečnoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), obujam građevinskih radova u travnju je drugi mjesec zaredom nastavio padati na godišnjoj razini, po stopi od 4,8%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE