GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba

Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 10:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je još jedan u nizu sastanaka kojima HGK okuplja relevantne institucije i struke koje će sudjelovati u procesu obnove od potresa.

Nakon što su teme žurnih radova na sanaciji, izrade smjernica za obnovu i korištenja hrvatskih proizvoda predstavljene inženjerima, izvođačima radovima, dimnjačarima i upraviteljima zgrada, danas su dijelom dijaloga postali i projektanti.

„Ova je kriza mogla puno gore pogoditi građevinsku industriju. Preduvjete za opstanak za vrijeme najstrožih epidemioloških mjera HGK je tražila kroz nastavak rada na gradilištima i dućana građevinskog materijala te kretanje radnika. Ugrađivanje hrvatskih proizvoda u obnovi od potresa sljedeći je i ključni korak na putu prema oporavku. Poziv da budemo odgovorni u ovakvoj krizi ima puno šire značenje, obuhvaća i odgovornost kroz gospodarsku aktivnost,“ rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj na sastanku gdje su Udruženju tehničkog projektiranja HGK i Udruženju arhitekata HGK predstavljene aktualne smjernice.

Čagalj se osvrnula na dosadašnje aktivnosti HGK, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Građevinskog fakulteta i Hrvatske komore inženjera građevinarstva, istaknuvši ulogu upravitelja zgrada kao ključ povezivanja građana sa strukom i osnivanje zagrebačke Grupacije upravitelja unutar HGK kao platforme kroz koju to mogu i ostvariti.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir govorio je o žurnim radovima na zaštiti zgrada te o aplikaciji koja je u pripremi i koja će omogućiti praćenje računa i troškova. Oko upita struke za izradu projekta i povrata u prvotno stanje, Uhlir je rekao da aktualna regulativa definira hitne i nužne popravke.

„U izradi je i izmjena i Tehničkog propisa za građevinske konstrukcije,“ napomenuo je Uhlir, budući da će taj propis omogućiti da se dio radova izvrši dok se ne donese zakon.

„Sada su nam potrebni priručnici i smjernice za hitne popravke, metodologije proračuna i tehnologije sanacije. S te strane možemo pomoći u ovom znanstvenom segmentu. Danas ćemo vam predstaviti i jedan prijedlog urgentnog programa. Protokoli moraju biti jasno definirati kako bi se znalo tko je za koji segment odgovoran,“ rekao je dekan Građevinskoga fakulteta Stjepan Lakušić.

Priručnik je predstavio voditelj tima stručnjaka za provjeru statike zgrada i profesor Građevinskoga fakulteta Josip Atalić, koji je naglasio da je veliki problem što nema svijesti o riziku od potresa i zamolio sve struke da skupa rade na tome. Priručnikom su definirane različite razine obnove: popravak nekonstrukcijskih elemenata, popravak konstrukcije, pojačanje konstrukcije i cjelovita obnova. Ponuđeno je nekoliko tehničkih rješenja za struku i građane.

„To je kostur, koji će se nadopunjavati i mijenjati kako bi se najbolje pomoglo struci,“ naglasio je Atalić.

Priručnik su izradili Građevinski fakultet i Hrvatska komora inženjera građevinarstva, čija je predsjednica Nina Dražin Lovrec također prisustvovala sastanku.

U priručnik je uključen i Katalog hrvatskih proizvoda, koji je HGK izradila s namjerom predstavljanja domaće proizvodnje naručiteljima roba i usluga s detaljnim informacijama o proizvodima, posebice prilikom pripreme natječajne dokumentacije. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa.

Tako su se prisutnima predstavili i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK i Udruženje industrije nemetala i građevinskih materijala HGK, čiji su proizvodi u Katalogu, a za sljedeći tjedan najavljen je i panel u organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava – HUPFAS uz podršku Hrvatske gospodarske komore, koji će okupiti sve dionike relevantne za temu obnove od potresa.

Tagovi: priručnik za obnovu Zagreba, Željko Uhlir, Mirjana Čagalj, Građevinski fakultet, potres u Zagrebu, obnova Zagreba, Josip Atalić, Stjepan Lakušić
PROČITAJ I OVO
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
RAST
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u rujnu bio je pet posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na kolovoz veći je za 3,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE