GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliki će biti troškovi obnove Zagreba

Evo koliki će biti troškovi obnove Zagreba
OBNOVA ZAGREBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 08:20
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Konstrukcijska obnova zgrade u centru Zagreba od, primjerice, 900 četvornih metara, koju će sufinancirati država i lokalna samouprava, a koja je u potresu 22. ožujka umjereno oštećena (žuta naljepnica), stajat će u prosjeku 2,5 milijuna kuna, odnosno oko 392 eura po četvornome metru bez PDV-a, za rohbau.

Obnova građevine iste kvadrature koja je, pak, dobila crvenu naljepnicu mogla bi se popeti i na tri milijuna kuna ili do 444 eura po četvornome metru.

Zanimljiva je i razlika između takozvane cjelovite obnove ili gradnje zamjenske odnosno nove građevine - procjena je da cjelovita obnova zgrada s crvenim naljepnicama stoji prosječno 739 eura po četvornome metru, a gradnja nove građevine 960 eura također po četvornome metru. Do ovih izračuna došli su stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a riječ je o prosječnim vrijednostima cijena obnove koje su se sada prvi put pojavile u nekom službenom dokumentu što ga je iznjedrilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, piše Jutarnji list.

Riječ je o Programu mjera koji je podzakonski akt, a čije je donošenje definirano nedavno izglasanim Zakonom o obnovi nakon potresa. Prva verzija Programa mjera ovih je dana iz Ministarstva upućena nadležnima na očitovanje, a na Vladi bi se taj dokument trebao naći, kako neslužbeno doznajemo, za dva do tri tjedna. Prvi put se ovih dana sastao i Stručni savjet za obnovu, osnovan novim Zakonom o obnovi, čijim je članovima također ustupljen Program mjera na očitovanje.

Konstrukcijska obnova građevina stradalih u potresu prema novom će se zakonu sufinancirati tako da će 60 posto troškova konstrukcijske obnove zgrada financirati Vlada, 20 posto lokalne jedinice, a 20 posto vlasnici, odnosno suvlasnici. Prema tom zakonu, višestambene i stambeno-poslovne zgrade trebale bi se obnavljati do razine dva ili tri, ovisno o vrsti oštećenja.

Razine obnove već su prije, podsjetimo, definirane Tehničkim propisom za građevinske konstrukcije, i to tako da razina jedan podrazumijeva popravak nekonstrukcijskih elemenata, razina dva popravak konstrukcije, razina tri pojačanje konstrukcije, a razina četiri cjelovitu obnovu. U cjelovitu obnovu ići će građevine javne namjene i tu je također zanimljiva razlika između cijene cjelovite obnove, primjerice bolnice stradale u potresu s crvenom naljepnicom (920 eura po četvornome metru) ili gradnje zamjenske građevine koja bi mogla stajati oko 1100 eura po četvornome metru.

U Ministarstvu graditeljstva su, kako neslužbeno doznajemo, nezadovoljni dijelom Programa mjera koji se odnosi na konzervatorske smjernice te smatraju da bi cijela obnova mogla stati upravo zbog tog segmenta.

"Kod zahvata obnove nosive konstrukcije zgrade potrebno je odabrati intervencije koje su minimalno invazivne u korisničkom prostoru i pročeljima zgrada, na način da se maksimalno očuvaju izvorne/povijesne graditeljske i oblikovne karakteristike zgrade; u potpunosti treba očuvati i u maksimalnoj mjeri omogućiti prezentaciju izvornoga tradicijskoga konstruktivnog sustava - svođene konstrukcije, te kod zahvata obnove nosive konstrukcije zgrade zadržavaju se, u pravilu, izvorni tip konstrukcije i materijali. Eventualna primjena drugih materijala uvjetovana je stupnjem oštećenja zgrade i potrebnom razinom poboljšanja mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade", navodi se u smjernicama konzervatora.

I kod zajedničkih dijelova u unutrašnjosti zgrade (stubišta, kućne veže, vestibuli) konzervatori ukazuju da je kod "zahvata obnove potrebno predvidjeti cjelovitu obnovu na način da se očuvaju izvorne/povijesne graditeljske i oblikovne karakteristike tih prostora (izvorni materijali, žbuka, vrata i prozori, ornament, oslik, podne i zidne pločice, detalji u kamenu, stubišne ograde i rukohvati, rasvjetna tijela, arhitektonska plastika, završne obrade)" te da u tom slučaju tehnička dokumentacija treba sadržavati detaljni troškovnik svih građevinsko-obrtničkih i restauratorskih radova. Nadalje, ukazuju da je kod obnove uličnih pročelja oštećenih zgrada "potrebno predvidjeti cjelovitu obnovu pročelja na način da se očuvaju izvorne/povijesne graditeljske i oblikovne karakteristike pročelja zgrade (izvorni materijali, žbuka, sokl, profilacije, arhitektonska plastika, završne obrade, vrata, prozori, dekorativna bravarija (na balkonima i podrumskim prozorima)".

"Kod obnove pročelja nije dopuštena ugradnja graditeljskih elemenata i materijala koja nije u skladu s autentičnim elementima gradnje (PVC, metal i sl.)", navodi se u njihovim smjernicama.

Tagovi: obnova Zagreba, potres u Zagrebu, žuta naljepnica, crvena naljepnica
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
OBNOVA
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
ZAGREB - "Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe".
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE