GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplodirao interes stranaca za hrvatskim nekretninama

Eksplodirao interes stranaca za hrvatskim nekretninama
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 18:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Interes stranih investitora za kupnju hrvatskih nekretnina ove je godine dosegnuo nove maksimume.

Strani su posjetitelji tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com bili osjetno brojniji no prošle godine, a među njima su bili posebno istaknuti oni s područja Njemačke, zatim Slovenije, te BiH i Austrije. Zagreb, Pula, Split, Osijek, Rijeka i Zadar gradovi su u kojima su se tijekom travnja najviše pretraživali stanovi za prodaju, dok se ponuda onih za najam najviše pretraživala u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli.

Inozemni su posjetitelji tijekom travnja najviše tražili stanove koji se prodaju na području Crikvenice, Umaga, Vodica, Medulina te Zagreba i Pule, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Slovenije, BiH i Austrije.

U Splitu, primjerice, atraktivnije je kupiti stan ili kuću s južne strane Vukovarske ulice koja dijeli grad, no taj je pojas već "izjeden" betonom pa građevinskog zemljišta jedva ima na prodaju, piše Slobodna Dalmacija.

Na Žnjanu i Duilovu zadnje su parcele s pogledom na otoke na kojima se još dade graditi, pa cijene mahnitaju. U takvim okolnostima, u Splitu koji je stiješnjen između Mosora, Kozjaka i mora, građevinari su ti koji formiraju cijene svjesni da je potražnja za novogradnjama veća od ponude. 

Sav se višak kapitala pretvara u nekretnine. Zašto? Pa je li logičnije izdavati stan ili apartman, ili pokretati privatni biznis u Hrvatskoj u kojoj je PDV 25 posto, a na deset tisuća kuna neto, kroz razna izravna i skrivena davanja, državi se na zaposlenikovu plaću mora platiti još toliko? Pod tim uvjetima u biznis kreću samo avanturisti.

Paradoksalno je da cijene stanova rastu, a prodaja - pada?! Razlog su visoke razine depozita u bankama, koje se zbog niskih kamata sele na tržište nekretnina, pa se novac za stare dane pretvara u beton i ciglu, no prodavatelji ne spuštaju tek tako "gaće" pa je realiziranih kupoprodaja manje nego ranije.

Za najam stanova u travnju su najveći interes pokazivali posjetitelji iz BiH, Slovenije, Švicarske, Crne Gore, te Austrije i Njemačke. Strance je najviše zanimala ponuda stanova za najam na području Splita, Opatije, Zagreba, Rijeke i Zadra.

Kuće su se na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživale u Zagrebu i Osijeku, a zatim na području Primorsko-goranske županije gdje se posebno ističu Rijeka i Krk. Građevinska zemljišta u travnju su se najviše pretraživala u Zagrebu, Zadru, Puli, Poreču, te u Rijeci i na Krku.

Strane su, pak, posjetitelje, najviše zanimale kuće koje se prodaju u Vodicama, Crikvenici, te Viru, Zadru i Poreču, a građevinska zemljišta u Puli, zatim na Viru, te Vodicama, Krku, Kaštelima i Opatiji. Pritom su uz posjetitelje iz Njemačke, koji su na oglasniku Crozilla.com tijekom travnja bili najbrojniji, ponudu kuća i zemljišta za prodaju uvelike pretraživali i oni iz Austrije i Slovenije.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, Split, Crikvenica, otok Krk, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom
PROJEKTI
Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom

ZAGREB - Vlada je u srijedu projekt "VARTEKS kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a sam je projekt vrijedan 182,7 milijuna kuna.

Marera Investment Group ocenjena kreditnim rejtingom globalne agencije S&P
REJTING
Marera Investment Group ocenjena kreditnim rejtingom globalne agencije S&P
BEOGRAD – Kompanija Marera Investment Group, pod čijim okriljem posluje Marera Properties, jedina je kompanija za investiranje u komercijalne nekretnine koja je u Srbiji dobila dugoročnu ocenu kreditnog rejtinga prestižne S&P Global Ratings agencije.
Kompanija Dejana Stankovića gradi između Slavije i Manježa
GRAĐEVINA
Kompanija Dejana Stankovića gradi između Slavije i Manježa
BEOGRAD - Između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju. Naručilac elaborata je kompanija "Stefial" d.o.o, u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.
Srpski investitori u Savudriji grade kompleks s 55 vila i najvećim bazenom u Europi
PODUHVAT
Srpski investitori u Savudriji grade kompleks s 55 vila i najvećim bazenom u Europi
SAVUDRIJA - Područje Crvenog vrha u Savudriji od listopada prošle godine je veliko gradilište sa 300 radnika iz nekoliko europskih zemalja.
Đoković prodao luksuzni stan u Miamiju i na njemu zaradio
DOBAR POTEZ
Đoković prodao luksuzni stan u Miamiju i na njemu zaradio
BEOGRAD - Prvi reket sveta Novak Đoković prodao je svoj luksuzni stan u Miamiju, koji je pre manje od dve godine kupio za 5,77 miliona dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE