GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplodirao interes stranaca za hrvatskim nekretninama

Eksplodirao interes stranaca za hrvatskim nekretninama
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 18:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Interes stranih investitora za kupnju hrvatskih nekretnina ove je godine dosegnuo nove maksimume.

Strani su posjetitelji tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com bili osjetno brojniji no prošle godine, a među njima su bili posebno istaknuti oni s područja Njemačke, zatim Slovenije, te BiH i Austrije. Zagreb, Pula, Split, Osijek, Rijeka i Zadar gradovi su u kojima su se tijekom travnja najviše pretraživali stanovi za prodaju, dok se ponuda onih za najam najviše pretraživala u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli.

Inozemni su posjetitelji tijekom travnja najviše tražili stanove koji se prodaju na području Crikvenice, Umaga, Vodica, Medulina te Zagreba i Pule, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Slovenije, BiH i Austrije.

U Splitu, primjerice, atraktivnije je kupiti stan ili kuću s južne strane Vukovarske ulice koja dijeli grad, no taj je pojas već "izjeden" betonom pa građevinskog zemljišta jedva ima na prodaju, piše Slobodna Dalmacija.

Na Žnjanu i Duilovu zadnje su parcele s pogledom na otoke na kojima se još dade graditi, pa cijene mahnitaju. U takvim okolnostima, u Splitu koji je stiješnjen između Mosora, Kozjaka i mora, građevinari su ti koji formiraju cijene svjesni da je potražnja za novogradnjama veća od ponude. 

Sav se višak kapitala pretvara u nekretnine. Zašto? Pa je li logičnije izdavati stan ili apartman, ili pokretati privatni biznis u Hrvatskoj u kojoj je PDV 25 posto, a na deset tisuća kuna neto, kroz razna izravna i skrivena davanja, državi se na zaposlenikovu plaću mora platiti još toliko? Pod tim uvjetima u biznis kreću samo avanturisti.

Paradoksalno je da cijene stanova rastu, a prodaja - pada?! Razlog su visoke razine depozita u bankama, koje se zbog niskih kamata sele na tržište nekretnina, pa se novac za stare dane pretvara u beton i ciglu, no prodavatelji ne spuštaju tek tako "gaće" pa je realiziranih kupoprodaja manje nego ranije.

Za najam stanova u travnju su najveći interes pokazivali posjetitelji iz BiH, Slovenije, Švicarske, Crne Gore, te Austrije i Njemačke. Strance je najviše zanimala ponuda stanova za najam na području Splita, Opatije, Zagreba, Rijeke i Zadra.

Kuće su se na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživale u Zagrebu i Osijeku, a zatim na području Primorsko-goranske županije gdje se posebno ističu Rijeka i Krk. Građevinska zemljišta u travnju su se najviše pretraživala u Zagrebu, Zadru, Puli, Poreču, te u Rijeci i na Krku.

Strane su, pak, posjetitelje, najviše zanimale kuće koje se prodaju u Vodicama, Crikvenici, te Viru, Zadru i Poreču, a građevinska zemljišta u Puli, zatim na Viru, te Vodicama, Krku, Kaštelima i Opatiji. Pritom su uz posjetitelje iz Njemačke, koji su na oglasniku Crozilla.com tijekom travnja bili najbrojniji, ponudu kuća i zemljišta za prodaju uvelike pretraživali i oni iz Austrije i Slovenije.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, Split, Crikvenica, otok Krk, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE