GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplodirale cijene nekretnina u Austriji

Eksplodirale cijene nekretnina u Austriji
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 10:51
Autor: SEEbiz
BEČ - Cijene nekretnina u Austriji prošle su godine imale natoprosječan rast. U 2021. godini cijene stanova porasle su za 10,4 posto u odnosu na 2020. i dosegnule su u prosjeku 3889 eura po četvornom metru.

Cijene kuća skočile su još više, za 12,5 posto, na 2578 EUR/m2.

“Tri najvažnija parametra cijena stambenih nekretnina su lokacija, lokacija i lokacija”, rekao mi je 1990-ih jedan bečki agent za nekretnine.

To vrijedi i danas, ne samo za stanovanje u većim gradovima. Neke su austrijske pokrajine očito privlačnije za kupce nekretnina i posljedično mnogo skuplje. Austrijski savezni ured za statistiku objavio je da je prošle godine prosječna cijena kvadrata obiteljske kuće u Gradišću bila 1639 eura, dok je u Beču bila gotovo tri i pol puta viša: 5542 eura/m2, piše Svet kapitala.

Druga najjeftinija zemlja za kupca kuće prošle godine bila je Koruška (2041 EUR/m2). Općenito, cijene nekretnina u južnoj i istočnoj Austriji - s izuzetkom Beča - niže su nego na zapadu zemlje. Prošle godine prosječna cijena prodanih kuća u Štajerskoj iznosila je 2.106 EUR/m2, u Donjoj Austriji 2.486 EUR/m2, a u Gornjoj Austriji 2.630 EUR/m2.

Kuće na zapadu Austrije puno su skuplje, u zemljama gdje u pokrajini prevladavaju visoki alpski vrhovi i gdje je relativno malo građevinskog zemljišta: u Tirolu je prošle godine kuća koštala 4660 EUR/m2, u Salzburgu 4776 EUR/m2 i u Vorarlberg 4919 EUR / m2.

Beč sada ima gotovo 1,9 milijuna stanovnika i šest je i pol puta veći od Graza, drugog po veličini austrijskog grada s nešto više od 290.000 stanovnika. Najviše se stambenih objekata, naravno, gradi u Beču, ali je i njegova populacija u posljednjih desetljeće i pol naglo porasla, a potražnja za stambenim zgradama skočila je za gotovo četvrt milijuna.

Na rast cijena nekretnina u austrijskoj prijestolnici utječu i brojni ulagači, domaći i strani, koji kupuju stanove u Beču.

Od početka ovog stoljeća cijene stanova u austrijskoj metropoli porasle su dva i pol puta. U 2021. prosječna cijena kvadrata stambenog prostora u Beču bila je 4905 eura, ali postoji još skuplja austrijska država. U Vorarlbergu, zapadno od Tirola, prosječna cijena četvornog metra stambenog prostora prošle godine iznosila je 5082 eura.

Vorarlberg je vrlo gusto naseljena zemlja, čiji su najveći gradovi Dornbirn, Feldkirch, Bregenz i Bludenz. Između Alpa i Bodenskog jezera, uz granice Njemačke, Švicarske i Lihtenštajna, kao i nedaleko od sjeverne Italije, Vorarlberg je jedan od ekonomski najrazvijenijih dijelova Austrije. Ima i bogatu turističku i kulturnu ponudu, pa ne čudi velika potražnja za nekretninama u ovoj zemlji.

Prema Vorarlbergu i Beču, prošle godine najskuplji kvadratni metar stambenog prostora bio je u regiji Salzburg (4.630 €), a slijede Tirol (4.573 €), Gornja Austrija (3.113 €), Donja Austrija (3.100 €), Koruška (€ 2960) i Štajerska 2787 eura). Tradicionalno, stanovi su najjeftiniji u Gradišću, gdje su prošle godine u prosjeku koštali 2.105 EUR/m2.

U prodaji stanova izvan velikih urbanih središta najveći je rast zabilježen u dijelu Tirola koji se zove Tyrol Unterland. Ovo je istočni dio Sjevernog Tirola, gdje nema velikih gradova. Najveći od njih je Kufstein s manje od 20.000 stanovnika, ali u ovom dijelu Tirola je i mondeni Kitzbühel, gdje je skok cijena stanova utjecao na značajan rast prosječne cijene u cijeloj regiji.

Oni koji su planirali graditi kuću, a nisu imali građevinsko zemljište, prošle su godine u Austriji platili prosječno 84 EUR/m2 po parceli - ako je prodaja bila privatna. Ako je građevinsko zemljište prodao javni vlasnik (država, država ili općina), prosječna cijena iznosila je 73 EUR/m2.

Cijene parcela jako variraju od zemlje do zemlje: u Beču je lani kvadratni metar koštao u prosjeku 656 eura, a u Štajerskoj svega 57 eura. Između su Vorarlberg (522 EUR/m2), zatim država Salzburg (266 EUR/m2), Tirol (261 EUR/m2), zatim relativno jeftina Gornja Austrija (87 EUR/m2) i Donja Austrija (84 EUR/m2). m2), na kraju ljestvice ispodprosječno Gradišće (68 EUR/m2) i još jeftinija Koruška (62 EUR/m2).

U posljednje vrijeme najviše su porasle cijene parcela u Beču. Natprosječno rastu i u drugim većim austrijskim urbanim središtima, kao i u poznatim turističkim destinacijama. Poznata turistička središta već su godinama mjesta s vrlo skupim građevinskim zemljištem. Bogati ljudi si mogu priuštiti 1789 eura po četvornom metru, koliko su prošle godine bile prosječne cijene parcela u Kirchbergu u Tirolu, te 1736 eura u Kitzbühelu u Tirolu.

No, analiziramo li ne samo Beč u cjelini, nego i cijene parcela u pojedinim bečkim gradskim četvrtima (Beč ih ima 23), najskuplje građevinsko zemljište u Austriji lani je bilo u 19. bečkoj općini, stanovniku Döblinga na obroncima br. Bečke šume. Prodaju se u prosjeku za 1912 EUR/m2.

Tagovi: cijene nekretnina u Austriji, Tirol, Salzburg, Beč, Graz, Vorarlberg, Dornbirn, Feldkirch, Bregenz, Bludenz
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE