GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplodirale cijene nekretnina u Austriji

Eksplodirale cijene nekretnina u Austriji
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 10:51
Autor: SEEbiz
BEČ - Cijene nekretnina u Austriji prošle su godine imale natoprosječan rast. U 2021. godini cijene stanova porasle su za 10,4 posto u odnosu na 2020. i dosegnule su u prosjeku 3889 eura po četvornom metru.

Cijene kuća skočile su još više, za 12,5 posto, na 2578 EUR/m2.

“Tri najvažnija parametra cijena stambenih nekretnina su lokacija, lokacija i lokacija”, rekao mi je 1990-ih jedan bečki agent za nekretnine.

To vrijedi i danas, ne samo za stanovanje u većim gradovima. Neke su austrijske pokrajine očito privlačnije za kupce nekretnina i posljedično mnogo skuplje. Austrijski savezni ured za statistiku objavio je da je prošle godine prosječna cijena kvadrata obiteljske kuće u Gradišću bila 1639 eura, dok je u Beču bila gotovo tri i pol puta viša: 5542 eura/m2, piše Svet kapitala.

Druga najjeftinija zemlja za kupca kuće prošle godine bila je Koruška (2041 EUR/m2). Općenito, cijene nekretnina u južnoj i istočnoj Austriji - s izuzetkom Beča - niže su nego na zapadu zemlje. Prošle godine prosječna cijena prodanih kuća u Štajerskoj iznosila je 2.106 EUR/m2, u Donjoj Austriji 2.486 EUR/m2, a u Gornjoj Austriji 2.630 EUR/m2.

Kuće na zapadu Austrije puno su skuplje, u zemljama gdje u pokrajini prevladavaju visoki alpski vrhovi i gdje je relativno malo građevinskog zemljišta: u Tirolu je prošle godine kuća koštala 4660 EUR/m2, u Salzburgu 4776 EUR/m2 i u Vorarlberg 4919 EUR / m2.

Beč sada ima gotovo 1,9 milijuna stanovnika i šest je i pol puta veći od Graza, drugog po veličini austrijskog grada s nešto više od 290.000 stanovnika. Najviše se stambenih objekata, naravno, gradi u Beču, ali je i njegova populacija u posljednjih desetljeće i pol naglo porasla, a potražnja za stambenim zgradama skočila je za gotovo četvrt milijuna.

Na rast cijena nekretnina u austrijskoj prijestolnici utječu i brojni ulagači, domaći i strani, koji kupuju stanove u Beču.

Od početka ovog stoljeća cijene stanova u austrijskoj metropoli porasle su dva i pol puta. U 2021. prosječna cijena kvadrata stambenog prostora u Beču bila je 4905 eura, ali postoji još skuplja austrijska država. U Vorarlbergu, zapadno od Tirola, prosječna cijena četvornog metra stambenog prostora prošle godine iznosila je 5082 eura.

Vorarlberg je vrlo gusto naseljena zemlja, čiji su najveći gradovi Dornbirn, Feldkirch, Bregenz i Bludenz. Između Alpa i Bodenskog jezera, uz granice Njemačke, Švicarske i Lihtenštajna, kao i nedaleko od sjeverne Italije, Vorarlberg je jedan od ekonomski najrazvijenijih dijelova Austrije. Ima i bogatu turističku i kulturnu ponudu, pa ne čudi velika potražnja za nekretninama u ovoj zemlji.

Prema Vorarlbergu i Beču, prošle godine najskuplji kvadratni metar stambenog prostora bio je u regiji Salzburg (4.630 €), a slijede Tirol (4.573 €), Gornja Austrija (3.113 €), Donja Austrija (3.100 €), Koruška (€ 2960) i Štajerska 2787 eura). Tradicionalno, stanovi su najjeftiniji u Gradišću, gdje su prošle godine u prosjeku koštali 2.105 EUR/m2.

U prodaji stanova izvan velikih urbanih središta najveći je rast zabilježen u dijelu Tirola koji se zove Tyrol Unterland. Ovo je istočni dio Sjevernog Tirola, gdje nema velikih gradova. Najveći od njih je Kufstein s manje od 20.000 stanovnika, ali u ovom dijelu Tirola je i mondeni Kitzbühel, gdje je skok cijena stanova utjecao na značajan rast prosječne cijene u cijeloj regiji.

Oni koji su planirali graditi kuću, a nisu imali građevinsko zemljište, prošle su godine u Austriji platili prosječno 84 EUR/m2 po parceli - ako je prodaja bila privatna. Ako je građevinsko zemljište prodao javni vlasnik (država, država ili općina), prosječna cijena iznosila je 73 EUR/m2.

Cijene parcela jako variraju od zemlje do zemlje: u Beču je lani kvadratni metar koštao u prosjeku 656 eura, a u Štajerskoj svega 57 eura. Između su Vorarlberg (522 EUR/m2), zatim država Salzburg (266 EUR/m2), Tirol (261 EUR/m2), zatim relativno jeftina Gornja Austrija (87 EUR/m2) i Donja Austrija (84 EUR/m2). m2), na kraju ljestvice ispodprosječno Gradišće (68 EUR/m2) i još jeftinija Koruška (62 EUR/m2).

U posljednje vrijeme najviše su porasle cijene parcela u Beču. Natprosječno rastu i u drugim većim austrijskim urbanim središtima, kao i u poznatim turističkim destinacijama. Poznata turistička središta već su godinama mjesta s vrlo skupim građevinskim zemljištem. Bogati ljudi si mogu priuštiti 1789 eura po četvornom metru, koliko su prošle godine bile prosječne cijene parcela u Kirchbergu u Tirolu, te 1736 eura u Kitzbühelu u Tirolu.

No, analiziramo li ne samo Beč u cjelini, nego i cijene parcela u pojedinim bečkim gradskim četvrtima (Beč ih ima 23), najskuplje građevinsko zemljište u Austriji lani je bilo u 19. bečkoj općini, stanovniku Döblinga na obroncima br. Bečke šume. Prodaju se u prosjeku za 1912 EUR/m2.

Tagovi: cijene nekretnina u Austriji, Tirol, Salzburg, Beč, Graz, Vorarlberg, Dornbirn, Feldkirch, Bregenz, Bludenz
PROČITAJ I OVO
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE