GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa

EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 12:52
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Europska komisija navodi da se time podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge. Povjerenica EK-a za koheziju i reforme Elisa Ferreira navodi da je svjesna razmjera štete što su u "jednoj od najvećih prirodnih katatrofa" pretrpjeli Hrvatska i njen glavni grad.

"Usto, to se dogodilo u vrijeme kad je stanovništvo već trpjelo posljedice pandemije koronavirusa i lockdowna. Današnjom odlukom želikom ukloniti težak teret koji je pao na ovu zemlju i još jednom pokazati solidarnost u EU-u u ovako teškim vremenima", poručila je Ferreira.

EK navodi da je nakon potresa u Zagrebu aktiviran Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi se hitno odgovorilo na situaciju: šatori, kreveti, grijalice i vreće za spavanje brzo su u pogođena područja poslana iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije.

EK je Hrvatskoj pomogla i operacijama spašavanja i procjene štete preko EU usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus. 12 tjedana od katastrofe, kako se ističe u priopćenju "unutar propisanog roga", Hrvatska je 11. lipnja podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a.

Iz Fonda se financijski pomaže državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Od svog osnutka 2002. godine, iz Fonda su se isplaćivala sredstva za pomoć nakon 88 različitih katastrofa; poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše.

Ukupan iznos od 5,5 milijardi eura do sada je primilo 23 članice i jedna država kandidatkinja. U sklopu odgovora EU-a na pandemiju koronavirusa i s njom povezanu javnozdravstvenu krizu, FSEU se odnedavno primjenjuje i na teške javnozdravstvene krize, a najveći dopušteni iznos predujma povećan je s 30 milijuna na 100 milijuna eura.

Tagovi: potres u Zagrebu, Europska komisija, obnova Zagreba, Fond solidarnosti EU
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE