GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa

EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 12:52
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Europska komisija navodi da se time podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge. Povjerenica EK-a za koheziju i reforme Elisa Ferreira navodi da je svjesna razmjera štete što su u "jednoj od najvećih prirodnih katatrofa" pretrpjeli Hrvatska i njen glavni grad.

"Usto, to se dogodilo u vrijeme kad je stanovništvo već trpjelo posljedice pandemije koronavirusa i lockdowna. Današnjom odlukom želikom ukloniti težak teret koji je pao na ovu zemlju i još jednom pokazati solidarnost u EU-u u ovako teškim vremenima", poručila je Ferreira.

EK navodi da je nakon potresa u Zagrebu aktiviran Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi se hitno odgovorilo na situaciju: šatori, kreveti, grijalice i vreće za spavanje brzo su u pogođena područja poslana iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije.

EK je Hrvatskoj pomogla i operacijama spašavanja i procjene štete preko EU usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus. 12 tjedana od katastrofe, kako se ističe u priopćenju "unutar propisanog roga", Hrvatska je 11. lipnja podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a.

Iz Fonda se financijski pomaže državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Od svog osnutka 2002. godine, iz Fonda su se isplaćivala sredstva za pomoć nakon 88 različitih katastrofa; poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše.

Ukupan iznos od 5,5 milijardi eura do sada je primilo 23 članice i jedna država kandidatkinja. U sklopu odgovora EU-a na pandemiju koronavirusa i s njom povezanu javnozdravstvenu krizu, FSEU se odnedavno primjenjuje i na teške javnozdravstvene krize, a najveći dopušteni iznos predujma povećan je s 30 milijuna na 100 milijuna eura.

Tagovi: potres u Zagrebu, Europska komisija, obnova Zagreba, Fond solidarnosti EU
PROČITAJ I OVO
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
POSLJEDICE
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
PODGORICA - Epidemija koronavirusa počela je ozbiljno da usporava stambenu izgradnju u Crnoj Gori, a prodaja stanova je prepolovljena, uz pad cijena od oko 10 odsto.
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE