GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina

ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Cijene stambenih nekretnina u eurozoni naći će se pod pritiskom jer će zbog koronarecesije ljudi ostajati bez posla i povjerenje potrošača će slabiti, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB) u najnovijem izvješću.

Cijene stambenih nekretnina bile su izuzetno otporne u prvom valu pandemije koronavirusa, porastavši za pet posto u prvoj polovini godine zahvaljujući mjerama vlada, uključujući moratorij na otplatu kredita i programe očuvanja radnih mjesta, konstatirali su u ECB-u.

Upozoravaju, međutim, da su prognoze sada manje ružičaste budući da neke od tih mjera ističu a gospodarski pokazatelji signaliziraju pogoršanje.

“Cijene stambenih nekretnina mogle bi se ubuduće suočiti s nepovoljnim okolnostima proizišlim iz značajnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) i slabljenja povjerenja potrošača i očekivanja o zapošljavanju”, upozorio je ECB u izvješću o financijskoj stabilnosti.

Promatrano po pojedinim zemljama, cijene stambenih nekretnina najviše su prenapregnute u Luksemburgu a najzaduženija su kućanstva su u Nizozemskoj.

Banke već ograničavaju dostupnost kredita a slabi i potražnja, podsjeća Reuters na rezultate ECB-ovog istraživanja, objavljenog u listopadu.

ECB brine i potencijalno snažno povećanje javnog duga bude li se od vlada, poglavito u južnoj Europi, tražilo da izdaju jamstva za korporativne zajmove.

Procjenjuju da bi u tom slučaju španjolski javni dug mogao narasti do osam posto, francuski pet, a talijanski tri posto.

„Vlade zaštitnim mehanizmima podupiru gospodarstvo, ranjivost zemalja članica u srednjoročnom je razdoblju povećana ali je u kratkoročnom ujoš uvijek zauzdana”, zaključuju ipak u ECB-u.

Upozoravaju ujedno da će banke možda morati povećati iznose rezervacija za gubitke po kreditima, s obzirom na učestale teškoće s plaćanjem rata kredita i stečajeve kompanija.

Naznake optimistične politike rezervacija svrstavaju među rizike po dobit zajmodavaca, uz bok sa slabijim izgledima za obujam kreditnih plasmana.

"Neočekivano slabašan oporavak gospodarstva i prijevremeno ukidanje kreditnih jamstava mogli bi, u kombinaciji sa sve izraženijim ranjivim točkama nefinancijskog sektora, rezultirati potrebom za višim rezervacijama za gubitke po kreditima i uteg su profitabilnosti banaka", ističu.

Tagovi: Europska središnja banka, cijene nekretnina, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u
U TIŠINI
Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u
NEW YORK - Bill Gates, četvrta najbogatija osoba na svijetu uz tišini je kupio čak 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta diljem SAD-a.
Čačić: Radili smo prvorazredno, objekti su bez pukotina
TVRDNJE
Čačić: Radili smo prvorazredno, objekti su bez pukotina
VARAŽDIN - Varaždinski župan Radimir Čačić poručio je u petak kako je tvrtka iz grupacije u kojoj je on bio najveći pojedinačni dioničar sudjelovala u poslijeratnoj obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, a objekti su prvorazredni i "bez pukotina".
Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - Hrvatska je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu na prethodno tromjesečje, prema izvješću Eurostata.
Objavljen popis tvrtki koje su radile na poratnoj obnovi Banije
OBNOVA
Objavljen popis tvrtki koje su radile na poratnoj obnovi Banije
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je popis projektanata i nadzora, popis izvođača radova te popis područnih nadzora i revidenata u poslijeratnoj obnovi.
Počinje izgradnja još dve stambene zgrade Belgrade Waterfronta
STANOVI
Počinje izgradnja još dve stambene zgrade Belgrade Waterfronta
BEOGRAD – Potpisivanjem ugovora o izgradnji, stambene zgrade BW Simfonija 1 i 2 dobile su danas glavnog izvođača radova – konzorcijum kompanija Roberts Construction i Millennium Team.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE