GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina

ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Cijene stambenih nekretnina u eurozoni naći će se pod pritiskom jer će zbog koronarecesije ljudi ostajati bez posla i povjerenje potrošača će slabiti, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB) u najnovijem izvješću.

Cijene stambenih nekretnina bile su izuzetno otporne u prvom valu pandemije koronavirusa, porastavši za pet posto u prvoj polovini godine zahvaljujući mjerama vlada, uključujući moratorij na otplatu kredita i programe očuvanja radnih mjesta, konstatirali su u ECB-u.

Upozoravaju, međutim, da su prognoze sada manje ružičaste budući da neke od tih mjera ističu a gospodarski pokazatelji signaliziraju pogoršanje.

“Cijene stambenih nekretnina mogle bi se ubuduće suočiti s nepovoljnim okolnostima proizišlim iz značajnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) i slabljenja povjerenja potrošača i očekivanja o zapošljavanju”, upozorio je ECB u izvješću o financijskoj stabilnosti.

Promatrano po pojedinim zemljama, cijene stambenih nekretnina najviše su prenapregnute u Luksemburgu a najzaduženija su kućanstva su u Nizozemskoj.

Banke već ograničavaju dostupnost kredita a slabi i potražnja, podsjeća Reuters na rezultate ECB-ovog istraživanja, objavljenog u listopadu.

ECB brine i potencijalno snažno povećanje javnog duga bude li se od vlada, poglavito u južnoj Europi, tražilo da izdaju jamstva za korporativne zajmove.

Procjenjuju da bi u tom slučaju španjolski javni dug mogao narasti do osam posto, francuski pet, a talijanski tri posto.

„Vlade zaštitnim mehanizmima podupiru gospodarstvo, ranjivost zemalja članica u srednjoročnom je razdoblju povećana ali je u kratkoročnom ujoš uvijek zauzdana”, zaključuju ipak u ECB-u.

Upozoravaju ujedno da će banke možda morati povećati iznose rezervacija za gubitke po kreditima, s obzirom na učestale teškoće s plaćanjem rata kredita i stečajeve kompanija.

Naznake optimistične politike rezervacija svrstavaju među rizike po dobit zajmodavaca, uz bok sa slabijim izgledima za obujam kreditnih plasmana.

"Neočekivano slabašan oporavak gospodarstva i prijevremeno ukidanje kreditnih jamstava mogli bi, u kombinaciji sa sve izraženijim ranjivim točkama nefinancijskog sektora, rezultirati potrebom za višim rezervacijama za gubitke po kreditima i uteg su profitabilnosti banaka", ističu.

Tagovi: Europska središnja banka, cijene nekretnina, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE