GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva razloga za poskupljenje zemlje u Srbiji

Dva razloga za poskupljenje zemlje u Srbiji
ZEMLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 11:11
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Zašto su sve veće cene oranica i obradive zemlje, bez obzira na lokaciju?

Već duže vreme u medijima možemo da vidimo napise koji analiziraju porast cena, pre svega, poljoprivrednog zemljišta na lokacijama širom Srbije.

Dok su ne tako davno visoke cene zemlje bile rezervisane samo za najbližu okolinu velikih gradova i to pre svega na Beograd i Novi Sad, analize sada pokazuju da se taj trend menja i da zemlja širom Srbije ima sve više cene, bez obzira na udaljenost od gradova, piše portal Kamatica.

Analiza koju je nedavno uradio list Blic pokazuje da su najviše cene po hektaru zabeležene u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (gde hektar ide do 25.000 evra) i u Južnobačkom okrugu (do 31.000 evra). Ne zaostaje mnogo ni Južna Srbija, gde najskuplji hektari koštaju do 20.400 evra, što je nešto skuplje od okoline Beograda. Naravno, ovde treba naglasiti da cene u okviru svih regiona zavisi od lokacije, pristupačnosti i kvaliteta zemljišta, mogućnosti za ukrupnjavanjem poseda, to jest proširivanjem na okolne parcele i ostalih faktora.

Dva su ključna razloga za ovaj rast cena obradivog zemljišta.

Poslednjih godina uočljiv je porast startap preduzeća upravo u oblasti proizvodnje onoga što se danas moderno zove "organsko", a kod nas je tradicionalno poznato kao domaća hrana, dakle ona koju su decenijama (pa i vekovima) u Srbiji proizvodili domaćini na selu. Najbitnije za ovu granu ekonomije jeste da postoji porast interesovanja za nju, pre svega kod mladih poljoprivrednika. Reč je o novoj generaciji koja je odrasla uz digitalne tehnologije i koja zna kako uz pomoć tih tehnologija može da poveća svoje prinose i daje razvija agro-biznis.

Kada je reč o zemlji, paralelno sa malim poljoprivrednim proizvođačima, postoji i velika količina krupnih poljoprivrednika koji imaju potencijal za rast i ukrupnjavanje zemljišnih poseda koje obrađuju.

Gledano sa poljoprivredne strane, rast cena će se svakako nastaviti jer je obradivo zemljište ograničen resurs. Kada neko kupi parče njive sa kojom zna šta će da radi, to parče njive više neće biti na prodaju. Tom logikom tržište se smanjuje, a samim tim cena preostalog zemljišta koje je na tržištu se povećava.

Pored poljoprivrednog biznisa, do rasta cena oranica je došlo i zbog biznisa s nekretninama.

Krupni kapital često ima običaj da čuva vrednost kroz nekretnine, pa tako rastu cene kvadrata kada su u pitanju kvadrati stanova, ali i hektari njiva koje mogu postati građevinsko zemljište. Ljudi koji kupuju to zemljište za neke buduće nekretnine najčešće nemaju problem da sačekaju 15 godina da to zemljište bude prenamenjeno iz poljoprivrednog u građevinsko. Ove parcele uglavnom se nalazi po obodu ili u blizini gradova.

Tagovi: oranice, poljoprivreda, Šumadija, južni Banat, poljoprivredna zemljišta, obradiva zemlja
PROČITAJ I OVO
Karići kupuju bivšu Miloševićevu vilu na Dedinju
VILA
Karići kupuju bivšu Miloševićevu vilu na Dedinju
BEOGRAD - Vila u Tolstojevoj ulici 33 na Dedinju, koja je nekada bila u vlasništvu bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, dobija novog vlasnika. Naime, nju od nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića kupuje Zoran Karić, rođeni brat biznismena Bogoljuba i Dragomira Karića.
Ranilović: Obnova od potresa dugoročno će utjecati na tržište nekretnina
OBNOVA
Ranilović: Obnova od potresa dugoročno će utjecati na tržište nekretnina
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora organizirala je prezentaciju o osnovama obnove zgrada nakon potresa za članice komorskog Udruženja poslovanja nekretninama na kojem su mogli čuti kako će proces sanacije zgrada utjecati na njihovu branšu.
U februaru u Srbiji izdato 6,8 posto više građevinskih dozvola
RAST
U februaru u Srbiji izdato 6,8 posto više građevinskih dozvola
BEOGRAD - U Srbiji je izdato 1 516 građevinskih dozvola u februaru 2021, što je za 6,8 posto više nego u istom mesecu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.
Ustavni sud poništio odluku o zamrzavanju stanarina u Berlinu
STANARINE
Ustavni sud poništio odluku o zamrzavanju stanarina u Berlinu
BERLIN - Njemački ustavni sud u Karlsruheu proglasio je prošlogodišnju odluku Senata grada-savezne pokrajine Berlina o zamrzavanju visine stanarina neustavnom, čime stotinama tisuća građana Berlina prijeti naknadno plaćanje razlike stanarina.
U veljači izdano 6,3 posto više građevinskih dozvola nego lani
DOZVOLE
U veljači izdano 6,3 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U veljači ove godine u Hrvatskoj je izdano 820 građevinskih dozvola što je 6,3 posto više u odnosu na isti mjesec 2020. godine, a u prva dva ovogodišnja mjeseca izdano ih je 1.586 ili devet posto više nego u istom razdoblju 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE