GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Kriza nije pojeftinila nekretnine

Dubrovnik: Kriza nije pojeftinila nekretnine
OTPORNI NA KRIZU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 10:07
Autor: SEEbiz/Dubrovački vjesnik
DUBROVNIK - Pandemijom uzrokovana gospodarska kriza nije se značajnije odrazila na dubrovačko nekretninsko tržište.

- Stanje na tržištu nekretnina i dalje je vrlo živo jer je Dubrovnik kao najpopularnija destinacija u RH, trajno zanimljiv inozemnim i domaćim ulagačima', kaže Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik.

- Aktivnost na tržištu nekretnina prisutna je čitavo vrijeme korona krize, iako su zbog ograničenja bili otežani operativni procesi pri kupoprodaji nekretnina. Iznenadila nas je odluka nekolicine stranih klijenata da kupe nekretninu na temelju digitalne prezentacije, na daljinu odnosno na neviđeno. Možemo reći da takve realizacije čine iskorak u poslovanju – ističe za Dubrovački vjesnik ova vlasnica dubrovačke agencije za posredovanje nekretninama IMB Nekretnine.

Na pitanje je li pandemija utjecala na cijene nekretnina, odgovara kako su cijene mirovale odnosno 'nisu rasle po godišnjoj stopi kao u predpandemijskom vremenu 2019.'.

- Neke nekretnine su snižene ali znamo da prodavatelji snižavaju cijene i kada su okolnosti uobičajene. Bilježi se i rast cijena određenih nekretnina u vremenu pandemije. Kako se ide ka popuštanju restrikcija, inozemni klijenti najavljuju svoj dolazak, zanimaju ih kvalitetne vile i kuće, ali i stanovi – dodaje Burum pa će:

- Drago nam je da naši sugrađani nisu bili primorani prodavati svoju imovinu radi posljedica koje je donijela ova kriza, nego to rade planirajući neke nove projekte, dakle ništa ne odskače od uobičajenih kretanja u ponudi nekretnina na tržištu.

U prilog tome kako nije došlo do zastoja na nekretninskom tržištu niti pada cijena nekretnina navodi nekoliko primjera. Primjerice, 2019. posredstvom IMB agencije postignuta je cijena od 4780 eura po kvadratu vile u Lapadu, dok je kvadrat manjeg starijeg stana u Lapadu prošle godine realiziran za 4800 eura kvadrat. U 2021. cijena za kvadrat stana u novogradnji u Lapadu je 4500 eura.

Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik, spominje informacijski sustav eNekretnine uspostavljen od ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva i prostornog uređenja radi pregleda i usporede prometa na tržištu nekretnina u RH. Podatke o realiziranom naplatnom prometu ministarstvo automatski preuzima iz Evidencije prometa nekretnina Porezne uprave.
- Podatke o nekretninama koje sadrži Zbirka kupoprodajnih cijena, stručno tijelo grada po potrebi ispravlja postupkom evaluacije sukladno Pravilniku o eNekretninama, što traje, pa određeni podaci ne mogu pravovremeno biti pokazatelji u sustavu, nego zasad pruža uvid u djelomične evidencije. Ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen je pristup sustavu kao podloga za stručni rad, što će uvelike olakšati analize kad sustav eNekretnine bude unaprijeđen tako da identificira elemenate koji zbirno određuju prodajnu vrijednost nekretnine po jednom ugovoru kupoprodaje – ističe Burum.
Automatizacija podataka putem eNekretnine odvija se od srpnja 2017. godine.

- Agencija smo godinama specijalizirana za luksuzne nekretnine, a spomenuti primjeri odnose se upravo na luksuzne nekretnine, stoga navedene cijene ne trebaju čuditi. Za stanove standardnih vrijednosti bilježimo prosječnu prodajnu cijenu u Lapadu oko 3500 eura po kvadratu. Bilježili smo odličan broj transakcija u 2019., u 2020. tek u blagom postotku niže, a prvih šest mjeseci 2021. jednako je 2019. godini – kaže Burum pa navodi kako je u Gradu unutar zidina 2019. realizirana cijena pri prodaji nekretnine šest i pol tisuća eura po kvadratu, a lani i ove godine oko 5.700, a na Pločama između četiri i pol i pet tisuća eura kvadrat.

Napominje kako u poslovanju nekretninama u Dubrovniku nema mjesta generaliziranju cijena i kako treba slijediti individualizirani pristup svakoj nekretnini. Razlike u cijenama na dubrovačkom tržištu ne trebaju čuditi ako se pogleda konfiguraciju terena i već prepoznatljive cjenovne blokove. Uvala Lapad, predio od pošte Lapad do Čokolina, donji dio Gruža, poslovni centar Gruž, primjeri su atraktivnih lokacija, ravne pješačke zone u krugu potrebnih sadržaja, što olakšava život, pa se tu postižu vrlo visoki iznosi, ovisno o orijentaciji stana, starosti objekta, kvaliteti građevine i ostalim obilježjima koja određuju cijenu nekretnine.

- Ekskluzivni dijelovi grada, Pile, Ploče, Sveti Jakov, na tim se lokacijama vlasnici teže odlučuju na prodaju, s pravom vrednuju svoje nekretnine. Nekretnine unutar gradskih zidina su dugoročna vrijednost, nezamjenjive. Postojan je interes za nekretninama unutar zidina, od strane ozbiljnih diskretnih domaćih i stranih ulagača. Obzirom da su cijene unutar zidina mirovale zadnju godinu koliko traje pandemija, neki od njih su prepoznali trenutak za 'ulazak' unutar zidina ili osnaživanje već stečene pozicije unutar povijesne jezgre – kaže potpredsjednica Strukovne grupe i dodaje kako će luksuzne nekretnine uvijek privući interes kupaca veće platežne moći koji takve nekretnine vide kao sredstvo za očuvanje vrijednosti novca.

Tagovi: Dubrovnik, nekretnine, Nada Burum, Lapad, Pile, ploče, sveti Jakov, nada burum, eNekretnine, stari grad, tržište nekretnina, koronavirus,
PROČITAJ I OVO
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
PREGLED
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
RIM - Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u financijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u nastojanju da njegovo poslovanje bude transparentnije.
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
GRAĐEVINA
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zadržao je u svibnju dvoznamenkastu godišnju stopu rasta treći mjesec za redom koja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosila 15,9%.
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra
PROMET NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u Beogradu na vodi i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje lanjsko tromesečje.

Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
EAST GATE MALL SKOPJE
Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - ASURA Facility Management d.o.o.e.l. Skopje, članica hrvatske ASURA Grupe, potpisala je danas u Skopju Ugovor o uslugama upravljanja objektom EAST GATE MALL SKOPJE, najvećim shopping mallom ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego među najvećima i u Jugoistočnoj Europi.
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom
RAST
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u svibnju je bio 15,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na travanj manji za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srijedu (DZS).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE