GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Građevinska dozvola za rekonstrukciju Lapadske obale

Dubrovnik: Građevinska dozvola za rekonstrukciju Lapadske obale
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Grad Dubrovnik dobio je završnu građevinsku dozvolu za gotovo 70 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković poručio je u ponedjeljak on-line vezom iz samoizolacije da su se time ispunili svi uvjeti za ostvarenje ključnoga cestovnog i infrastrukturnog projekta na užem području Dubrovnika.

Franković je podsjetio kako je projekt uspješno prošao sve tri pripremne faze.

„Trebali smo izraditi projektnu dokumentaciju, ishodovati građevinsku dozvolu te osigurati financijska sredstva. Projekt na Lapadskoj obali konačno počinje. Mnogi su ovaj projekt sanjali, ali san nije dovoljan, treba ga i ostvariti, a to mi radimo kao tim koji zna kako služiti gradu i građanima. Drago mi je što će prvi, vidljivi dio radova sa strojevima, biti već u prvoj polovici 2021. godine“, istaknuo je Franković.

Najsloženiji dio projekta je izvedba obalnog zida, visokog do 1,4 metra, i to na 139 pilota visokih od osam do dvanaest metara i temeljenih u stijeni, a na pojedinim mjestima ići će se do deset metara u more kako bi se dobila dvotračna dvosmjerna prometnica široka od tri do tri i pol metra. Ta će prometnica biti alternativni izlaz s područja poluotoka Lapada.

Pratit će ju pješačka staza široka dva metra i kamena šetnica uz more široka od tri i pol do sedam metara te biciklistička staza. U trup ceste bit će položene nove elektroinstalacije i postavljene javna rasvjeta, vodovodne cijevi i odvodnja, uz postojeću kanalizaciju.

Radovi se neće moći izvoditi s mora zbog blizine marine i komunalne lučice. Očekuje se da će projekt spriječiti i plavljenje Lapadske obale, što je bio čest slučaj u proteklim desetljećima, a više ne bi smjele pucati ni vodovodne cijevi.

Druga, treća i četvrta faza projekta „Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale“ vrijedna je 69,86 milijuna kuna, financirana je 85 posto iz kohezijskog fonda Europske unije i 15 posto iz državnog proračuna, a realizirat će se na temelju projekta gradnje metkovske tvrtke Geoprominga.

Grad Dubrovnik prijavio je taj projekt na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je objavilo ograničeni poziv za sufinanciranje pilot-projekta za rješavanje 'uskih grla' javnog prometa u urbanim središtima kako bi se izbjegle turističke gužve. Projekt je odobren te je potpisan sporazum između Grada Dubrovnika, tog ministarstva i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Natječaj za izgradnju trebao bi biti otvoren početkom listopada, radovi bi trebali početi u prvom dijelu 2021. godine, a rok izvedbe projekta je 30 mjeseci.

Tagovi: Dubrovnik, Lapadska obala, Mato Franković
PROČITAJ I OVO
Umag: Hotel Kristal prodan u trećem pokušaju
PRODAJA
Umag: Hotel Kristal prodan u trećem pokušaju
UMAG - Nakon više od dvije godine otkako je bio na prodaju, umaški hotel Kristal je pronašao najpovoljnijeg kupca.
Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće
PROMJENA TRENDA
Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće
ZAGREB - U Zagrebu se sve više traže i kupuju kuće umjesto stanova, najčešće nekretnine na periferiji ili izvan grada, a najtraženiji kvart za kupnju stana Trešnjevka.
Supernova Grupa širi se na rumunjsko tržište
AKVIZICIJE
Supernova Grupa širi se na rumunjsko tržište
ZAGREB – Supernova Grupa, međunarodna kompanija sa sjedištem u Grazu, nakon Hrvatske i Slovenije, ušla je i na rumunjsko tržište akvizicijom shopping centra Jupiter City u Pitesti.
Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu
TREND
Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu
LJUBLJANA - Kao i sva druga tržišta, ove je godine tržište nekretnina obilježila epidemija koronavirusa. U proljeće je na dva mjeseca zastalo trgovanje nekretninama, pa ne čudi da se broj transakcija godišnje smanjio.
Rovinj postao raj za bespravne graditelje
SRAMOTNO
Rovinj postao raj za bespravne graditelje
ROVINJ - Praksa lažiranja legalizacije ovih je dana evidentno zaživjela na području Rovinja, i to na najnevjerojatnije moguće načine. Naprosto je nestvarno na što su ljudi spremni kako bi legalizirali nelegalno izgrađeno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE